به گزارش آتیه آنلاین به نقل از ایسنا، رضا فرجی با اشاره به وضعیت بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در کشور طی سال جاری خاطرنشان کرد: بر اساس گزارشهای دریافتی امسال این بیماری در هشت استان البرز، سمنان، فارس، یزد، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، خراسان رضوی و خراسان شمالی مشاهده شده است. تلفات این بیماری از مهرماه تاکنون در استان البرز ۶۰ راس، یزد ۵۰ راس، فارس ۶ راس، اصفهان ۳۰ راس، خراسان رضوی ۴۲ راس، سمنان ۱ راس کل وحشی و در خراسان شمالی ۶۸ راس کل و بز و قوچ و میش بوده است.
وی با اشاره به اصلیترین علت شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک گفت: این بیماری تا دهه ۷۰ در کشور مشاهده نشده بود و از طریق قاچاق دامهای اهلی وارد کشور شد. طاعون نشخوارکنندگان کوچک بین دام اهلی و حیات وحش مشترک است. اصلی ترین علت بروز این بیماری که عامل آن ویروس است، تردد دامهای واکسینه نشده در طبیعت، استفاده از آبشخور مشترک و عبور دام اهلی از محدوده حیات وحش است.
فرجی افزود: راهکار مقابله با این بیماری، نکمیل چرخه واکسیناسیون است. مرجع اجرای واکسیناسیون سازمان دامپزشکی است و ما در سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس تلفات مکاتبات خود را با این سازمان انجام داد.
سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: بر اساس آمار در سال ۱۳۹۹ همه دام های سبک واکسینه نشدهاند و کامل نشدن این چرخه باعث میشود همیشه دام مبتلا وجود داشته باشد. قاچاق و خرید و فروش غیرمجاز دام، تردد آن در زیستگاه طبیعی، تعلیف غیر اصولی و استفاده از آبشخور مشترک نیز به شیوع بیشتر بیماری کمک میکند. تا چرخه واکسیناسیون کامل نشود، تهدید وجود دارد.
وی با اشاره به هدفگذاری انجام شده برای ریشه کن کردن این بیماری گفت: بر حسب تعهدی که سازمان دامپزشکی ایران به سازمان جهانی دامپزشکی داده است، مقرر شده تا با تکمیل فرایند واکسیناسیون تا پایان سال ۲۰۳۰ این بیماری ریشهکن شود.
فرجی درباره تعیین میزان مرگ و میر این بیماری و وضعیت آن طی چند سال گذشته در کشور اضافه کرد: بیشتر تلفات مربوط به این بیماری برای گونههای کل و بز است که در مناطق صعب العبور زندگی میکنند و به این دلیل دسترسی به آنها سخت است. شیب شیوع این بیماری نیز قابل محاسبه نیست و روند مشخصی را طی نمیکند. شیوع این بیماری تابع روندی سینوسی است.
سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود:در اوایل دهه ۷۰ میزان شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک بالا بود تا زمانی که واکسیناسیون سبب شد تا میزان همهگیری آن کاهش پیدا کند. با گذر زمان و به علت تکمیل نشدن چرخه واکسیناسیون و تردد غیر اصولی دام دوباره میزان ابتلا به این بیماری افزایش یافت. در حال حاضر نیز شیب شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک نسبت به دو سال قبل کاهشی است. بهطور کلی این نمودار کاهش و افزایشی بوده است و از شیب ثابتی تبعیت نمیکند.
فرجی در پایان ضمن اشاره به عجیب بودن آمار ابتلا به این بیماری در فصل سرما گفت: شیوع این بیماری در دوره اوج سرما در منطقهای مانند استان البرز و شهرهای طالقان و طارم عجیب است. بهطور معمول با افزایش سرما و کاهش تردد دامها و کاهش برخورد و برهمکنش میان آنها آمار ابتلا به این بیماری ویروسی کاهش مییابد بنابراین در حال انجام تحقیقات هستیم تا علت این موضوع را کشف کنیم.
نظر شما