به گزارش آتیهآنلاین به نقل از ایرنا، کوروش صمدپور روز دوشنبه و به مناسبت دوازدهمین دوره بسیج ملی تغذیه سالم که از پانزدهم تا پایان دی ماه ادامه دارد، با تاکید بر اینکه سلامت، محور توسعه است و جامعه ای که افراد آن در صحت و سلامت باشند بهتر و سریعتر به سمت توسعه گام برمی دارد، اظهار داشت: سلامت تعریفهای متفاوتی دارد اما اصلیترین شاخصی که باعث میشود فرد شاداب و سلامت باشد داشتن تغذیه سالم است.
وی یادآور شد: بدن انسان در طول روز نیاز به تغذیهای دارد که همه گروههای غذایی غلات، سبزیجات، میوهها، لبنیات و پروتئینها را به اندازه کافی و مناسب در برداشته باشد.
عوارض تغذیه ناسالم چگونه بروز و ظهور میکند
به گفته این متخصص رژیم درمانی، اگر تغذیه ناسالم باشد عوارض پیدا و پنهانی بر روی فرد میگذارد؛ عوارض مشهودی همچون سوءتغذیه و عوارض پنهانی همچون خستگی زودهنگام یا بروز بیماری قلبی و عروقی در سن پایین، دیابت و کبد چرب را به دنبال دارد.
صمدپور توضیح داد: عوارض پنهان در شرایطی ایجاد میشود که فرد در طول روز همه مواد مورد نیاز را مصرف نمیکند پس دچار عوارضی همچون خستگی زودهنگام میشوند زیرا به اندازه کافی ریزمغذیهای آهن، روی و ویتامینهای دیگر را دریافت نکرده است یا در سنی که سن ابتلا به بیماری قلبی و عروقی نیست به علت تغذیه نامناسب دچار گرفتگی عروق میشود.
وی با تاکید بر اینکه عوامل دیگری هم در ایجاد این بیماریها دخیل است اما استفاده از چربیهای نامناسب و فست فودها و به طور کلی تغذیه ناسالم در کنار کم تحرکی دلیل اصلی است که گرفتگی عروق به صورت عوارض قلبی یا مغزی خود را نشان میدهد، گفت: ابتلا به دیابت هم از جمله بیماریهایی است که در اثر تغذیه نامناسب به وجود میآید.
این متخصص تغذیه یادآور شد: در حال حاضر، از هر چهار فرد بالغ، یک نفر یا دیابت یا پیش دیابت دارد اما اطلاعی از بیماری خود ندارند و به مرور در آینده دچار دیابت نوع ۲ میشود. این در حالیست که در مورد فردی که تغذیه سالم و فعالیت بدنی دارد و وزن خود را خوب نگه میدارد خطر ابتلا به دیابت کمتر است.
صمدپور با بیان اینکه کبد چرب یکی از بیماریهای شایع است که از هر ۱۰ مراجعه کننده، ۷ نفر درجاتی از آن را دارند و از آن رنج میبرند، تصریح کرد: بهترین درمان و نوع پیشگیری از کبد چرب، داشتن تغذیه سالم است. در باور عمومی کسی که کبد چرب دارد باید از روغنها پرهیز کند؛ در حالی که در ایران مصرف کربوهیدراتهای زیاد باعث ایجاد کبد چرب میشود. یعنی نان، برنج و انواع تنقلات مانند بیسکویتها که از روغن بد تهیه شده یا انواع نوشیدنیهای شیرین که قند اضافه آن تبدیل به کبد چرب میشود.
وی به بروز پوکی استخوان در افراد اشاره و اظهار داشت: بروز پوکی استخوان به تغذیهای برمیگردد که در آن به اندازه کافی مواد کلسیم دار، ویتامین دی و لبنیات استفاده نشده است.
به گفته این متخصص تغذیه، ابتلا به آلزایمر و فراموشی علل مختلف ژنتیکی یا ناشی از برخی بیماریهای زمینهای مانند دیابت دارد. افراد اگر آنتی اکسیدان به اندازه کافی مصرف کنند میتوانند این خطر را کمتر کنند؛ غذاهای سرشار از سبزی، میوه و آجیلها به مقدار مناسب در طول روز، دریافت امگا ۳ که در ماهی و گردو وجود دارد، ویتامین E به اندازه کافی که در مغزها است، از این نوع غذاها را تشکیل میدهد.
نوع تغذیه میان مردان و زنان متفاوت باید باشد
صمدپور در پاسخ به این پرسش که نوع تغذیه میان مردان و زنان متفاوت است یا خیر؛ توضیح داد: به طور کلی استفاده از همه گروههای غذایی به مردان و زنان توصیه میشود. اما با توجه به تغییرات فیزیولوژیکی زنان، باید مصرف یکسری مواد غذایی بهخصوص ریزمغذیها بیشتر دقت شود.
وی ادامه داد: زنان به دلیل وضعیت عادتهای ماهانه هر ماه خون از دست میدهند و بیشتر در معرض کمبود آهن قرار دارند بنابراین باید به اندازه کافی آهن استفاده کنند یا حداقل در آن دوران حتما از مکملهای آهن استفاده کنند.
صمدپور یادآور شد: به علت اینکه بعد از دوران یائسگی هورمونهای زنانه به شدت افت میکند خطر ابتلا به پوکی استخوان در آنان بیشتر میشود؛ پس غیر از مصرف مکملهای پیشگیری از پوکی استخوان، توصیه میشود از مواد غذایی کلیسم دار مانند لبنیاتها بیشتر استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه به طور کلی همه مردان و زنان باید مکمل ویتامین D را به صورت دورهای استفاده کنند، تصریح کرد: مردان، به علت مشغله کاری و مسوولیت زندگی بسیاری مواقع مراقبتهایی را که نیاز دارند، انجام نمیدهند و زنان بیشتر مراقبتهای اولیه را جدی میگیرند. به همین دلیل شاهدیم بسیاری مواقع میزان مرگ و میر مردان بیش از زنان است. پس تاکید میکنیم همانطور که زنان جدی میگیرند مردان هم به این مساله توجه داشته باشند.
این متخصص رژیم درمانی افزود: مردان به دلیل مصرف مواد غذایی فست فودی و بیرون از خانه بیشتر دچار کبد چرب میشوند و باید دقت کنند که از غذاهای بیرون کمتر استفاده کنند. ضمن اینکه در کنار خوردن آنتی اکسیدانها و کم کردن وزن، مصرف شیرینیها و غذاهای آماده را که حاوی اسیدهای چرب است، فراموش کنند.
دوازدهمین دوره بسیج ملی تغذیه سالم با شعار «تغذیه، کرونا، واکسیناسیون» و با هدف فرهنگسازی و اصلاح الگوی تغذیه سالم، تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا با تغذیه سالم، واکسیناسیون به موقع و کاهش شانس ابتلا به کرونا از ۱۵ تا ۳۰ دی ماه آغاز شده است.
نظر شما