ضرورت بسترسازی بهداشت و ایمنی محیط کار

نتایج یک گزارش در حوزه بهداشت محیط کار و کارگران نشان می‌دهد که تعداد کارگاه‌های دارای خانه بهداشت در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال قبل از آن افزایش ۴۷۰ موردی در سطح کشور داشته است.

به گزارش آتیه آنلاین، تعداد کارگاه‌های دارای خانه بهداشت در سطح کشور در سال ۱۳۹۸ سه هزار و ۲۲۴ مورد عنوان شده و در سال گذشته به سه هزار و ۶۹۴ مورد افزایش یافته است و در همین ارتباط به ترتیب در طول دوسال گذشته، تعداد ۱۰۹ و ۷۹ مورد به عنوان کارگاه‌های دارای خانه بهداشت جدیدالتاسیس محسوب می‌شوند.

بر اساس تازه‌ترین داده‌های مرتبط با فعالیت خانه‌های بهداشت در مراکز کارگاهی، در سال گذشته استانهای اصفهان، خراسان رضوی و مرکزی بیشترین خانه‌های بهداشت کارگاهی را در سطح کشور داشته‌اند که با توجه به صنعتی بودن این مناطق و درصد بالای نیروی کار و مراکز کارگاهی فعال در این استانها، سهم بالای خانه‌های بهداشت کارگری در آنها منطقی به نظر می‌رسد.

همچنین گفتنی است که استانهای خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد و اردبیل به ترتیب دارای کمترین تعداد خانه‌های بهداشت در بین همه استانها بوده‌اند و در این ارتباط می‌توان بخشی از دلایل این آمار را جمعیت پایین این مناطق و عدم توسعه یافتگی در حوزه صنعت و نیز نیروی کار پایین عنوان کرد.

ضرورت بسترسازی بهداشت و ایمنی محیط کار

نگاهی به شرایط محیطی بسیاری از کارگاه‌ها و نوع انجام کار در آنها و همچنین وضعیت اشتغال در مکان‌های کاری مرتبط با مشاغل پرخطر بخصوص در کارهایی که به صورت ذاتی در چارچوب مخاطرات کاری قرار می‌گیرند، اثبات می‌کند که اهمیت زمینه‌سازی و ایجاد امکانات سخت افزاری و نرم افزاری ایمنی برای نیروی کار، امری الزامی و مورد نیاز برای جامعه کارگری است.

گفتنی است که بخش مهمی از شرایط حفاظت ایمنی کار در مراکز گارگاهی در قالب برنامه‌ها، سیاست‌ها و خدمات خانه‌های بهداشت کارگری و تشکیلات بهداشت حرفه‌ای امکانپذیر است.

خانه‌های بهداشت کارگری واحد بهداشت و ایمنی در کارگاه‌های ۵۰ تا ۴۹۹ نفری که مسئول آن تحت عنوان بهداشتیار کار به ارایه خدمات بهداشتی در محیط کار و کمک‌های اولیه می‌پردازد را شامل می‌شود.

در این راستا به موجب اصول ۲۹ و ۴۳ قانون اساسی و مواد ۱۴۷ و تبصره یک ماده ۹۶ قانون کار جمهوری اسلامی ایران و ماده ۹۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات های دولت و همچنین مواد ۳۵ و ۸۸ قانون تأمین اجتماعی و به منظور تعمیم بهداشت فردی و عمومی در میان کارگران، بهبود شرایط کار و ارتقاء سطح رفاه اجتماعی آنان در کارگاه و سرعت بخشیدن به استقلال اقتصادی و نیز بهزیستی کارگران، طرح مشترک ارائه مراقبت‌های اولیه بهداشتی به کارگران در قالب ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری شکل گرفت.

 تشکیلات بهداشت حرفه‌ای با هدف تامین سلامت کارگران و اعضای خانواده آنها، ارتقای دانش بهداشتی و ایجاد رفتارهای مناسب بهداشتی در بین کارگران و سالم‌سازی محیط کار در کارگاه‌های تولیدی، صنعتی، خدماتی و معادن ایجاد می‌شود که بخشی از اهداف این مجموعه در قالب؛ اقدامات لازم در جهت پیشگیری از بروز حوادث و بیماری‌های ناشی از کار، کمک‌های اولیه، تشکیل پرونده بهداشتی برای کارگران، هماهنگی درخصوص شناسایی و کنترل عوامل زیان‌آور محیط کار، آموزش کارگران و کارفرمایان در زمینه سلامت کار، نظارت بر بهداشت محیط کار، رفع نواقص بهداشتی و سالم‌سازی محیط کار، پیگیری انجام واکسیناسیون کارگران شاغل در کارگاه، گزارش نواقص موجود در کارگاه از نظر بهداشت حرفه‌ای و نظارت بر بهداشت مواد غذایی و جمع‌آوری و دفع بهداشتی زباله قابل ارائه است.

 آموزش، بهداشت کار و ایمنی

بخش قابل توجهی از رعایت شرایط ایمنی و بهداشت در محیط کار به میزان آموزش‌های ایمنی و بهداشت و کیفیت ارائه این آموزش‌ها در محیط کار مرتبط است و نهادهای مرتبط تدوین کننده و ارائه دهنده این آموزش‌ها، کارفرمایان و سازمان‌های نظارت کننده در این حوزه، وظیفه دارند با تمرکز بر این حوزه، بستر رعایت شرایط ایمنی و بهداشت در مراکز کارگاهی و زمینه کاهش آمار حوادث کار را فراهم کنند.

 سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور نیز با هدف بالابردن مهارت شغلی افراد، مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار با هدف توسعه فرهنگ ایمنی و شرایط کار مناسب و ارتقا سطح آموزشهای نیروی کار و مؤسسه کار و تأمین اجتماعی با هدف بالابردن سطح دانش و تخصص کارفرمایان و کارگران نقش بسزایی در آموزش و پژوهش در حوزه‌های مرتبط با ایمنی کار و بهداشت عمومی کارگران دارند.

آموزش ایمنی و بهداشت کار در واقع، انجام مجموعه فعالیت‌ها و اقداماتی است که با هدف ارتقای فرهنگ و رعایت اصول ایمنی و بهداشت کار از طریق ایجاد یا تغییر دانش، نگرش و شناخت شاغلان به منظور پیشگیری از اَعمال و شرایط ناایمن، حوادث و بیماریهای شغلی صورت می‌گیرد.

شاخص توسعه انسانی (HDI) یک معیار کلی از وضعیت توسعه انسانی است و این شاخص متوسط دستاورد کشورها را در سه بعد اساسی توسعه انسانی شامل بهداشت و سلامت، آموزش و سطح استاندارد زندگی نشان می‌دهد و در واقع تاکیدات نهادهای مرتبط با حوزه کار در سطح بین‌المللی است که اعتبار و اهمیت توجه به آموزش در حوزه نیروی کار و ایمنی و بهداشت کار را روشن می‌کند.

کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار

کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار کمیته‌ای است که به‌ منظور تامین مشارکت کارگران و کارفرمایان و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظت فنی و بهداشت کار و همچنین پیشگیری از حوادث و بیماریهای ناشی از کار در کارگاه‌های ۲۵ نفر کارکن و بیشتر تشکیل می‌شود و نظارت بر عملکرد کمیته‌های حفاظت فنی و بهداشت کار از طریق حضور بازرسان کار در جلسات کمیته‌های مذکور و طبق برنامه زمانبندی شده به منظور ارائه راهنمایی‌های لازم به اعضاء کمیته‌های حفاظت فنی و بهداشت کار و ارتقاء عملکرد کمیته‌های مربوطه صورت می‌پذیرد.

کد خبر: 32902

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 8 =