به گزارش آتیه آنلاین، این کتاب حاوی خاطرات سیاستمداری سوری است که بیش از دو دهه (تا هنگام درگذشت حافظ اسد، رئیس جمهوری فقید سوریه) در عرصه سیاست خارجی این کشور مسئولیت داشت. ترجمه فارسی این خاطرات به شکل پاورقی نیز در روزنامه «ایران» منتشر شده است.
فاروق الشرع، مسئولیتهای سفیر سوریه در ایتالیا (۱۹۷۶ تا ۱۹۸۰)، وزیر مشاور در امور خارجی (۱۹۸۰ تا ۱۹۸۴)، وزیر خارجه (۱۹۸۴ تا ۲۰۰۶)، معاون اول رئیس جمهوری (۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲)، عضو رهبری کشوری حزب بعث سوریه (۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳) را برعهده داشته و از آن پس عملا بازنشسته شده است.
حسین جابری انصاری، مترجم کتاب در سه دهه گذشته همواره تحولات جهان عرب و سوریه را از نزدیک دنبال کرده و چهار سال از بهترین ایام کاری خود را نیز از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۱، به عنوان دیپلمات در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق گذرانده و در سال های اخیر به علت مسئولیت خود در عرصه سیاست خارجی، در ارتباط مستقیم با سوریه و مسائل این کشور بوده است.
وی در پیشگفتاری که در کتاب آمده نوشته است: اینک که پس از چند سال کارگری دیپلماتیک، به خلوت کتابخانه خود بازگشته و بار دیگر مجالی برای خواندن و نوشتن یافته ام، از جمله مسئولیت های وجدانی خود را کمک به تولید ادبیات سیاسی بازگوکننده واقعیت های سوریه به زبان شیرین فارسی و دری می دانم.
ادبیات سیاسی مرتبط با سوریه محدود است
جابری انصاری ادامه داده است: واقعیت این است که با وجود روابط ممتاز و متداوم ایران و سوریه در بیش از چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و نقش برجسته ایران در سال های اخیر در کمک به دولت سوریه برای مهار بحران یک دهه اخیر این کشور، متاسفانه ادبیات سیاسی وزین مرتبط با این کشور در زبان فارسی بسیار محدود است. این آسیب در برخی یا بسیاری دیگر از حوزه های مهم سیاست خارجی ایران نیز وجود دارد و نیازمند تدبیر مناسب و جبران مافات است. امیدوارم ترجمه کتاب حاضر بتواند در این چارچوب مفید واقع شود و قدمی هرچند کوچک در یک مسیر درست باشد.
هوشمندی «حافظ اسد» در حوزه سیاست خارجی
به گفته این مترجم کتاب خاطرات فاروق الشرع از این نظر اهمیت دارد که تصویری دست اول و نزدیک، از درون ساختار تصمیم سازی سیاست خارجی سوریه در دوران حافظ اسد ارائه و به خواننده کمک میکند تا با نحوه سیاست ورزی سوریه «اسد» در عرصه پرتلاطم خاورمیانه و جهان در سه دهه پایانی قرن بیستم میلادی آشنا شود. هوشمندی حافظ اسد در حوزه سیاست خارجی، در پرونده های مختلف سیاست خارجی سوریه قابل ردیابی و بررسی است و اطلاعات موجود در کتاب حاضر نیز میتواند مواد خام مهمی برای این کار در اختیار گذارد.
فاروق الشرع نیز در ابتدای کتاب مقدمه نوشته و تاکید کرده این خاطرات به معنای روزشماری تاریخی یا نوعی سندنگاری نیست. او توضیح داده است: من مورخ نیستم. اگرچه تاریخ قدیم و جدید برایم مهم است. همچنان که سردفتر اسناد رسمی نیز نیستم. اگرچه دقت و موضوعیت را در آنچه مینویسم، جزیی از موجودیت انسان و حیات روزانهاش میدانم. بر این باورم که تاریخ نویسی یگانه یا توصیف مانند از یک رویداد خارجی وجود خارجی ندارد.
کتاب روایت گمشده ۳۷۸ صفحه دارد و در شمارگان هزار نسخه منتشر شده است.
نظر شما