خاموشی‌ها در زمستان هم ادامه دارد؟

با توجه به وضعیت صنعت برق و عدم سرمایه‌گذاری مناسب در این بخش، همچنین عقب بودن وزارت نیرو از برنامه‌ها به نظر می‌رسد زمستان پیش رو را هم با خاموشی برنامه‌ریزی شده پشت سر بگذاریم.

به گزارش آتیه‌آنلاین، چندی است صنعت برق در ایران حال و روز خوشی ندارد. نرخ سرمایه‌گذاری در این بخش روندی نزولی طی می‌کند و به گواه اطلاعات ارائه شده توسط مرکز آمار ایران، نرخ تورم تولیدکننده در صنعت برق به ۴۵ درصد رسیده است. این رقم اگرچه نسبت به گذشته کمی کاهش یافته است اما به طور کلی صنعت برق به دلیل فشاری که در سال‌های اخیر به دلیل تفاوت قیمت تمام شده برق و نرخ فروش آن به این صنعت تحمیل می‌شود، در حال تبدیل شدن به صنعتی غیر اقتصادی است. بدهی‌های انباشته وزارت نیرو، انگیزه سرمایه‌گذاران برای ورود به این صنعت را به حداقل رسانده است.

عقب بودن از برنامه‌ها

سرمایه‌گذاری در صنعت برق طی سال‌های گذشته مطابق برنامه پیش نرفته است. در خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده امسال که فشار زیادی را به جامعه تحمیل کرده است، سئوالات زیادی درباره دلایل این خاموشی‌ها از سوی مصرف کنندگان مطرح شد. رضا اردکانیان وزیر نیرو در برنامه نگاه یک اعلام کرد که اگر در پنج سال اخیر سالانه پنج هزار مگاوات نیروگاه ایجاد می‌کردیم، مشکل خاموشی نداشتیم. یعنی به گفته وزیر نیروی دولت دوازدهم، اگر سالانه یک نیروگاه پنج هزار مگاواتی احداث می‌شد، کشور به مشکل خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده برخورد نمی‌کرد و وزارت نیرو ناگزیر به برخی اقدامات نمی‌شد. اما این پرسش مطرح است که چرا چنین اقدامی صورت نگرفته است؟

راهکارهای وزارت نیرو برای مقابله با خاموشی‌های امسال

پیش از تابستان ۱۴۰۰، محمد حسن متولی زاده، مدیرعامل شرکت توانیر از آغاز اقدام فراگیر ۱۴۰۰ توزیع برق کشور، با هدف گذر از پیک تابستان امسال خبر داد و گفت: مبارزه با دستگاه‌های رمزارز غیرمجاز، تعدیل روشنایی راه‌های بین شهری و تعدیل روشنایی معابر سه محور اصلی نخستین اقدام فراگیر است.

وی در مراسم نخستین اقدام فراگیر ۱۴۰۰ توزیع برق کشور اظهار کرد: همه توان خود را برای گذر موفق از پیک ۱۴۰۰ بکار خواهیم بست و امسال این برنامه‌ها در قالب اقدام‌های فراگیر، پیگیری و اجرا خواهد شد.

متولی‌زاده با اشاره به افزایش ۲۲ درصدی مصرف برق در فروردین ماه افزود: این میزان رشد مصرف برق در فروردین ماه بی سابقه است که و نشان از تابستانی سخت و گرم دارد، گفت: کمبود تولید نیروگاه‌های برق آبی، به دلیل کاهش بارندگی‌ها، باعث بهم خوردن تراز تولید و مصرف برق شده است و به همین دلیل همکاران ما در صنعت برق باید پیش بینی‌های لازم را برای مدیریت این شرایط و مصرف برق انجام دهند.

مدیرعامل شرکت توانیر با بیان این که تابستان‌های سخت چندسال گذشته را با موفقیت پشت سرگذاشتیم، ادامه داد: امسال علاوه بر کاهش بارندگی‌ها، به دلیل قرارگرفتن در شرایط کرونایی و گرمای هوا، از هم اکنون شاهد افزایش مصرف برق هستیم و به همین دلیل نیازمند اقدامات جدیدتری هستیم.

متولی زاده یاداور شد: برگزاری این مانورها و اقدام‌های فراگیر نشان می‌دهد که آمادگی انجام عملیات را از خودمان شروع کردیم.

وی با اشاره به این که در این اقدام فراگیر ۶۰۰۰ نفر از نیروهای عملیاتی در قالب ۱۲۰۰ اکیپ حضور دارند، تاکید کرد: علاوه بر اهداف سه گانه این اقدام فراگیر، از امروز مصرف برق ادارات و شرکت های تابعه وزارت نیرو را با کاهش مصرف برق سیستم های سرمایشی تعدیل خواهد شد.

مدیرعامل توانیر تاکید کرد: در گام نخست مصرف برق ادارات صنعت برق و شرکت‌های تابعه وزارت نیرو با سخت گیری تا ۵۰ درصد سال گذشته کاهش خواهد یافت و در گام بعدی برای اجرای این کار در سایر دستگاه های اداری، اقدام خواهد شد.

متولی‌زاده در عین حال از شرکت‌های توزیع خواست تا برای ارتباط گیری با مشترکان پرمصرف و ارائه اطلاعات لازم به این گروه‌ها برای کاهش مصارف برق، آمادگی داشته باشند.

مدیرعامل شرکت توانیر همچنین یاداور شد: همه باید بدانیم که مصرف برق یک کولرگازی به اندازه چنددستگاه تنفس مصنوعی است که در این شرایط کرونایی مورد نیاز بیمارانی است که در بیمارستان‌ها در حال درمان هستند.

وزارت نیرو همچنین تعطیلی ویژه‌ای را برای برخی واحدهای تولیدی به ویژه در صنعت فولاد و سیمان اعمال کرد که این اقدام زمینه گران شدن سیمان در بازار را فراهم کرد. بارها تولیدکنندگان سیمان و فولاد به وزارت نیرو نامه نوشتند و خواستار اصلاح رویه وزارت نیرو برای گذر از پیک تابستان شدند.

تکرار خاموشی در زمستان

اگر در فصل تابستان به دلیل افزایش مصرف ناشی از اضافه شدن وسایل سرمایشی به چرخه مصرف برق دچار اوج بار هستیم و با مشکل خاموشی مواجه می‌شویم، در زمستان که فصل تعمیرات نیروگاهی کشور است، با کاهش یافتن ظرفیت نیروگاه‌های در مدار که باید خود را برای اوج مصرف سال آینده آماده کنند، با مشکل کمبود تولید برق و خاموشی مواجه خواهیم شد. پیش‌بینی می‌شود در زمستان امسال هم شاهد خاموشی برنامه‌ریزی شده باشیم زیرا ظرفیت لازم برای تولید برق ایجاد نشده است و بنابراین نیروگاه‌های موجود قادر به پاسخگویی نیازهای کشور نیستند.

کارشناسان تنها راه برون رفت از مشکلات فعلی را اصلاح اقتصاد برق معرفی می‌کنند. اصلاحاتی که زمینه گران شدن قیمت برق را فراهم می‌کند و منجر به افزایش فشار بر مصرف کننده و ایجاد نارضایتی در سطح اجتماع می‌شود، به همین خاطر اخذ چنین تصمیمی برای دولت سخت خواهد بود.

کد خبر: 24458

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =