نگرانی زنان سرپرست خانوار از اجرای طرح «صیانت»

طرح «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» در ۳۷ ماده و  ۱۴ صفحه، ۲۴ تیرماه ۱۴۰۰ با تصویب در جلسه غیر علنی مجلس به کمیسیون خاص ارجاع شد تا مشمول اصل ۸۵ قانون اساسی شود. اما این طرح می‌تواند بسیاری از صاحبان کسب و کارها از جمله زنان سرپرست خانوار دارای مشاغل اینترنتی را با مشکلات جدی مواجه کند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، به عقیده اکثر کارشناسان و متخصصان از جمله سازمان نظام صنفی رایانه‌ای طرح «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی»  بسیاری از حقوق کاربران را زیر پا گذاشته و خدمات بسیاری را در فضای مجازی محدود خواهد کرد. اجرای این طرح با توجه به عدم امکان برقراری ارتباط با مدیران شبکه‌های ارتباطی و اجتماعی خارجی به خاطر تحریم‌ها منجر به فیلترینگ یا ایجاد اختلال جدی در پهنای باند بسیاری از پلتفرم‌های کاربردی بین‌المللی از جمله اینستاگرام و واتساپ خواهد شد.

براساس اطلاعات رسمی منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، شاخص فلاکت در ایران در سال ۹۸ به ۴۵.۴ رسید و باتوجه به افزایش نرخ تورم در سال ۹۹ نسبت به ۹۸، انتظار می‌رود شاخص فلاکت ایرانیان در سال گذشته به مرز ۵۰ رسیده باشد و حالا تصویب این طرح مثلا در راستای حفظ حقوق کاربران، دل‌آشوبی و نگرانی‌های افرادی که به نوعی زندگی‌شان وابسته به کسب درآمد از این فضاست را بیشتر از پیش کرده است.

طبق برآوردهای موجود اگر این طرح اجرا شود حدود ۹۰۰ هزار نفر از جمله زنان و به ویژه زنان سرپرست خانوار در کشور بیکار می‌شوند. پیشتر طیبه سیاوشی،  نماینده ادوار مجلس و مشاور عالی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در دولت دوازدهم، در این باره گفته بود: طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های‌ اجتماعی» ضربه جبران ناپذیری به کسب و کارهای خرد و غیررسمی زنان کشور است و این گروه‌های کارآفرین که در قالب تعاونی‌ها، صندوق‌های خرد کشاورزی شهری و روستایی و یا زنان همیار سرپرست خانوار هستند را می‌تواند از پای در آورد.

سیاوشی با تاکید برتلاش  NGO ها، استارتاپ‌ها و اتاق‌های بازرگانی جهت تسهیل راه ارتباطی با دنیای خارج را در جهت صادرات محصولات این زنان یادآوری شده بود که کشورهای همسایه مثل عراق و لبنان و سوریه و فلسطین طالب دست آفریده‌های زنان کارآفرین ما به دلیل به تعویق انداختن ورود به FATF متاسفانه ارتباطات بانکی ما در این زمینه با مشکل مواجه شد و الان اجرای این طرح نیز می تواند مشکلات آنها را دوچندان کند.  

نظری، یکی از دارندگان کسب و کار اینترنتی در این باره به آتیه‌آنلاین گفت: مدتی است نگرانم با محدود شدن اینترنت زندگی‌مان در معرض خطر قرار بگیرد، هر بار که خبر می‌رسد قرار است در موقعیت‌های مختلف اینترنت قطع یا با تصویب قانونی محدودیت در این زمینه ایجاد شود، دچار کابوس می‌شوم.

وی افزود: ممکن است بعضا افرادی از این فضا به درستی استفاده نکنند اما ما برای امرار معاش آبرومندانه به کسب درآمد از این طریق روی آورده‌ایم و با ایجاد صفحه‌ای در یکی از شبکه‌های مجازی گل‌های زینتی و دست ساز همسرم را می‌فروشیم و در کنار آن بذر گل و سبزیجات را به قیمت پایین‌تر در کنار دست‌سازه‌های‌مان می‌فروشیم. بنابراین تصویب این قانون زندگی‌مان را از هم می‌پاشد.

این فروشنده آنلاین پوشاک اظهار کرد: کرونا که بازار همه را کساد کرده است، نگذارید با تصویب چنین قوانینی کام مردم به ویژه فعالان عرصه کسب و کارهای اینترنتی تلخ تر شود.

وی افزود: در ۱۶ ماه گذشته مردم کاسبی درست و حسابی نداشته‌اند، حمایت چندانی هم نشده‌اند و بارها هم اصناف آن‌ها تعطیل شده است. بنابراین بسیاری از افراد به سمت کسب و کارهای اینترنتی روی آورده‌اند اما با این قانون قرار است چه حمایتی از کاربران صورت گیرد، نمی‌دانم.

کریمی- صاحب یک کسب و کار اینترنتی در فضای مجازی نیز به آتیه‌آنلاین این گونه توضیح داد: در ابتدای ایجاد این صفحه خیلی تلاش کردم و ساعت‌ها، روزها و ماه‌های زیادی صرف تبلیغات و معرفی کردم و الان صفحه‌ام توسط بیش از هزار و ۸۰۰ نفر دنبال می‌شود

این زن سرپرست خانوار گفت: درباره طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی شنیده‌ام و تا حدودی آن را پیگیر شده‌ام، انگار اگر اجرا شود خیلی از کسب و کارهای اینترنتی هم با مشکلات عدیده مواجه می شوند و نگرانی صاحبان کسب و کار به نظرم طبیعی است.  

وی افزود: اجرای این طرح علاوه بر اینکه ممکن است تبعات اجتماعی زیادی در کشور به دنبال داشته باشد اما مهم ترین آن افزایش آمار بیکاری و بهم ریختن خانواده‌ها دور از ذهن نیست و زنان سرپرست خانوار هم بیشتر از دیگران در معرض  تبعات اجرای این طرح هستند.

احمدی یکی دیگر از زنان صاحب گالری پوشاک زنانه که در فضای مجازی محصولات خود را عرضه می‌کند، با ابراز نگرانی از تصویب این طرح به آتیه‌آنلاین، گفت: بعد از تجربه ناموفق راه اندازی شغل‌های مختلف، راه اندازی صفحه فروش آنلاین پوشاک را انتخاب کردم. نه اینکه کسب درآمد از این فضا آسان باشد که ساعت‌ها وقتم را برای معرفی و تبلیغات محصول صرف می‌کنم و این مساله فرسایش جسمی و خستگی روحی به دنبال دارد اما در ابتدای کار نیازی به صرف هزینه‌های زیاد نبود و از سرمایه خیلی اندک شروع کردم تا به امروز که بیش از ۹۵ هزار نفر دنبال کننده دارم.

وی افزود: شنیده‌ام  اگر این طرح اجرا شود شبکه‌های اجتماعی و تمام برنامه‌های کاربردی با مشکلات جدی مواجه می‌شوند و زندگی صاحبان کسب و کار اینترنتی و بیش از همه زنان سرپرست خانوار متلاطم و با مشکلات عدیده مواجه می‌شود. من که سال‌ها تلاش برای جلب مشتری صرف کردم نمی‌توانم دوباره از صفر شروع کنم.

البته در این ایام محمد جواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- تاکید دارد که این طرح نه تنها نظامی برای حکمرانی سایبری کشور ایجاد نمی‌کند، بلکه نظام حکمرانی فضای حقیقی کشور را هم تضعیف خواهد کرد. امیر ناظمی -معاون وزیر ارتباطات- نیز این طرح را ضد اینترنت و نابودکننده سرمایه اجتماعی می‌داند و در عین حال محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی تاکید دارد: « مسدودسازی پلتفرم های پرکاربرد مانند واتس آپ و اینستاگرام برنامه مجلس نیست و آنگونه که مطرح می کنند در طرح مذکور وجود ندارد و در عین حال به نظر می رسد ابهامات و اشکالاتی در این زمینه وجود داشته باشد که ضروری است حین بررسی طرح، این موضوع بررسی و اصلاح شود.» امید است که تصمیم‌گیری و اصلاحات لازم درباره پلتفرم‌ها از جمله واتس آپ و اینستاگرام به گونه‌ای براصولی عقلانی، علمی و کارشناسانه اتخاذ و اعمال شود که نه تنها کاربران و هزاران صاحب کسب و کار در این فضاها متضرر و یا از بین نروند بلکه با پیاده‌سازی درست اصول حمایتی - نظارتی، بستر حمایت و صیانت واقعی از کاربران فضای مجازی هموار شود.

کد خبر: 23720

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 7 =