به گزارش آتیهآنلاین به نقل از وبدا، دکتر سعید نمکی، در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور که به صورت ویدئوکنفرانس و با حضور مجازی فرماندهان سپاه استانهای سراسر کشور و رییس سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد، با درود به روح شهدا، ضمن قدردانی از تلاشهای بی دریغ کادر سلامت و نیروهای بسیج در مقابله با کووید ۱۹ در کشور، اظهار کرد: امروز نشست دیگری با بزرگان بسیج و آغاز یک همدلی، وفاق و مشارکت دیگر در عرصه مبارزه با کرونا را خواهیم داشت؛ میدانید که علیرغم تلاشهای پیگیر و مستمر ما و همکارانمان در کنار دیگر عزیزان در نیروهای مسلح به ویژه سازمان بسیج، آنچنان که پیش بینی میکردیم، متاسفانه بازهم پیک پنجم درحال شکل گیری است.
وی افزود: در حال حاضر در کشور ویترین بسیار زیبایی از همدلی و مشارکت بین نیروهای مسلح، اعلم از ارتش، سپاه، ناجا و بسیج و دیگر ارگانها را شاهد هستیم و امروز گرد هم آمدیم تا بار دیگر این میثاق کهن و وفاق و همدلی را نه احیا، بلکه بیان و برنامههایمان را بار دیگر مرور کرده و آنها را در استمرار طرح عظیم شهید سردار قاسم سلیمانی، دنبال کنیم.
نمکی ادامه داد: چندی پیش تاکید کردم که گرچه موج ویروس انگلیسی از مرزهای غربی و شمال غربی ما را گرفتار کرده، اما ویروس هندی و افریقای جنوبی نیز ما را از مرزهای جنوبی و شرقی و شمال شرقی گرفتار خواهد کرد و از دو ماه قبل مواردی از این جهش در استانهای جنوبی گزارش شد.
وی با بیان اینکه همکاران ما شبانه روز تلاش کردند تا تمامی موارد مشکوک سوش هندی ویروس را شناسایی کنند، گفت: نهایتا با اقدامات مستمر هوشمندانه توانستیم سرایت بیماری را از نقاط آلوده به دیگر مناطق مهار کنیم؛ اما بعداز آن، در مرزهای شرقی و جنوب شرقی به دلیل تغییرات سیاسی و نظامی که در کشور افغانستان رخ میداد، گرفتاری جدیدی گریبانگیرمان شد و گرچه عزیزان نیروهای مسلح در مرز مراقبتها را افزایش دادند و افراد غیرمجاز را ساماندهی کردند، اما بنده به دلیل این که سالها قبل سرتاسر مرزهای شرق و جنوب شرقی را به دلیل مبارزه با مالاریا طی کرده بودم، میدانستم که عریض و طویل بودن این مرزها به راحتی قابل کنترل نیست، لذا این مورد هم مزید بر علت شد و ما روزانه فوجی از ورودیهای آلوده به ویروس را از آن بخشها به سایر نقاط کشور داشتیم و سوش جدید ناگهان ما را در استانهای بیشتری گرفتار کرد.
لزوم استمرار همکاری بسیج و وزارت بهداشت
وزیر بهداشت با بیان اینکه امروز آلودگی با ویروس دلتا در تعداد قابل توجهی از استانها، یکی از مشکلات و گرفتاریهای ما است، خاطرنشان کرد: اصلیترین هدف از برگزاری نشست امروز، پرداختن مشترک به چند محوری است که از قبل با سازمان بسیج دنبال میکردیم. اولین محور، ادامه حرکتهای قبلی مانند بیماریابی گسترده، محله محور و خانه به خانه در رابطه با بیمارانی که مبتلا به ویروس جهش یافته هستند، است، محور دوم، درمان سرپایی این بیماران در مراکز ۱۶ ساعته و محور سوم نیز توسعه و ساماندهی مراکز درمان بستر موقت است که بیماران مراجعه کرده و داروهای ضد ویروس خود را دریافت کنند تا فشار بر تختهای بیمارستانی کمتر شود. این تجربه در پیک چهارم، نشان داد که یکی از موفقترین تجربههای مدیریت کووید در این دوران را داشتهایم.
وی تصریح کرد: پیک چهارم با لطف خدا و با همت همه عزیزان در کنار هم، علیرغم موارد بیشتر نسبت به پیک سوم، مرگومیرهایی حدود نصف پیک سوم را بر ما تحمیل کرد. گرچه حتی یک مرگ هم برای ما غم انگیز و سوزناک خواهد بود. کمکهای مومنانه هم که عزیزان بسیج در کنار ما انجام میدادند و بعد، پیگیری افرادی که در منزل بستری و نگهداری میشوند و قرنطینهها و مراقبت از سیستم قرنطینهای که ما نیازمندیم را امیدوارم بتوانیم در کنار هم دنبال کنیم.
لزوم برپایی اردوگاههایی برای آوارگان افغانستان در مرز
نمکی ادامه داد: نکتهای که در این مرحله ما و عزیزان بسیج باید به شدت مورد توجه قرار دهیم، این است که تعدادی از آوارگان و سرگردانانی که از کشور افغانستان وارد کشورمان میشوند، برگرداندن آنها کار راحتی نیست. ما مجبوریم که اردوگاههایی را داشته باشیم و بیمار و بیماری را در این اردوگاهها زمینگیر کنیم. این موضوع هم به فعالیتهایی که قبلا در کنار هم داشتیم خواهد پیوست.
وی در ادامه تاکید کرد: باید سعی کنیم که افراد آواره و سرگردانی که در این ناملایمات و ناهنجاریهای سیاسی و نظامی افغانستان به مرزهای ما پناه میآورند، آن طرف مرز یا این طرف مرز برای آنها اردوگاههایی را تدارک ببینیم. از سازمانهای جهانی هم خیلی انتظار کمک نداریم. کما اینکه تا امروز هم کمک درخشانی از آنها ندیدهایم. به هر حال این موردی است که باید بتوانیم مهربانانه اداره کنیم.
وزیر بهداشت گفت: ما بیش از ۲۵۰ هزار اتباع کشور افغانستان را در طول کووید با سختترین شکل بیماری، به صورت رایگان درمان کردیم و هیچ سازمان بینالمللی دیناری در این رابطه به ما کمک نکرد. در حال حاضر هم انتظار نداریم که خیلی کمک بگیریم، بلکه امروز باید در کنار هم به عنوان اقدامی بشردوستانه این کار را هم در کنار نیروهای بسیج و نیروهای مسلح مدیریت کنیم.
نمکی اظهار کرد: از طرف دیگر عزیزان و کل نیروهای مسلح باید کمک کنند تا بتوانیم در زمینه مدیریت مرزها و عدم ورود افراد غیرمجاز به شدت مراقبت کنیم. مرزهای غرب و شمال غرب به شدت قابل کنترل هستند، اما در مرزهای جنوب شرق و شرق به دلیل گستردگی و به این دلیل که آن طرف مرز، مرزبان وجود ندارد و کشور همسایه هم بسیار آشفته است و مرزهایش به صورت ضربدری و شطرنجی در اختیار خودش نیست و به همین دلیل تمام بار بر دوش ماست که این هم مساعدتی است که عزیزان نیروهای مسلح و نیروی زمینی سپاه و بسیج و عزیزان ارتش، ناجا و مرزبانی باید به ما کمک کنند.
وی خاطرنشان کرد: اگر این دروازه بانی را خوب انجام ندهیم، از ورود بیمارانی که نه تنها آلوده به کرونا هستند، بلکه آلوده به التور، بیماریهای رودهای که در ایام گرمسیر تابستان میتواند شعله ور شود و سایر بیماریهایی که با خود میآورند، نمیتوانیم جلوگیری کنیم.
تاکید بر مراقبت از مرزهای قانونی کشور
وزیر بهداشت با تاکید بر مراقبت از مرزهای قانونی کشور، بیان کرد: برای مثال، امروز از مرز میرجاوه، ۲ تا ۲ هزار و ۵۰۰ کامیون عبور میکند که به دلیل مسائل معیشتی نمیتوان راه آنها را بست و اگر تصور کنیم که هر کدام دو سرنشین داشته باشند، روزانه حدود ۵ تا ۶ هزار نفر را از این مرز عبور میدهیم. این فقط مرز میرجاوه است و اینکه چگونه از این قبیل افراد مراقبت و در صورت نیاز، چگونه آنها را قرنطینه کنیم، مساله است و متاسفانه علیرغم درخواستهای مکرر بنده برای ایجاد فضای قرنطینهای برای این افراد، هنوز فضاهای مناسب قرنطینهای در مرزهای ورودی فراهم نشده و بار آن بر نظام سلامت سنگینی میکند.
ضرورت عملکرد ضربتی بسیج و دانشگاهها
وی تاکید کرد: نکتهای که عزیزان بسیج و روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور از امروز باید آن را به عنوان یک دستورالعمل جدی تلقی کرده و به صورت ضربتی عملی کنند، افزایش قابل توجه پوشش واکسیناسیون در کشور است. برای انجام واکسیناسیون همه شما آماده شدید و پایگاههای تجمعی نیز مهیا شد؛ اما ناگهان به دلیل بدعهدی در تهیه واکسن از طرفهای مورد قرارداد دچار نقصان و وقفه در کار تزریق واکسن شدیم. اما امروز خوشبختانه طرفهای مورد قرارداد ما با تاخیر به تعهدات خود عمل میکنند و هم اینکه یکی دو واکسن داخلی ما نیز به عنوان پشتوانه، ضمیمه میشود.
دکتر نمکی گفت: از بسیج و دانشگاهها تقاضا میکنیم که خود را برای واکسیناسیون بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار واکسن در روز آماده کنند، هرچه واکسن بیشتری تزریق شود، آسیب پذیری گروههای پرخطر از موج جدید بیماری کمتر خواهد شد، حتی اگر یک دوز واکسن به افراد بزنیم، شانس گرفتاریهای اخیر را ۵۰ درصد کاهش دادهایم و این تقاضایی است که از دانشگاههای علوم پزشکی، بسیج و دیگر نیروهایی که میتوانیم به کار گیریم، دارم. باید واکسیناسیون را به شدت توسعه دهیم و از امروز به بعد همگی مصمم شویم تا حداقل روزی ۵۰۰ هزار واکسن را تزریق کنیم. قرار ما بر این است که جمعیت بالای ۶۰ سال را در اسرع وقت واکسینه کنیم، شهرهای مرزی نیز باید واکسیناسیون را از افراد ۵۰ سال به بالا آغاز کنند، تا اینکه تا نیمه مردادماه، واکسیناسیون تمامی گروههای هدف را با تامین واکسنی که سرعت گرفته، تکمیل کرده باشیم. این هم کار مشترک و ارزشمندی است که انتظار داریم با همکاری دوستانمان در بسیج شکل گیرد.
وزیر بهداشت در پایان گفت: بر سر این پیمان هستیم و خواهیم بود که در کنار یکدیگر، اجازه نخواهیم داد در این موج نیز بیماری پشت درب هیچ بیمارستانی معطل شده و این موج نیز مانند موج قبلی، با کمترین عاضه و مرگ و میر سپری شود.
نظر شما