فهیمه موسوینژاد در گفتوگو با آتیهآنلاین، با بیان اینکه بزرگترین مشکل کودکان اوتیسم این است که در جمع گروه همسالان پذیرفته نمیشوند، افزود: متاسفانه کودکان اوتیستیک به دلیل اینکه نمیتوانند ارتباط خوبی با همسالان خود داشته باشند، کنار گذاشته میشوند؛ اما معاشرت این کودکان با گروه همسالان کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی را بیاموزند.
وی افزود: از اینرو خانوادههای دارای فرزندان اوتیسم میتوانند این ارتباط را در میان اعضای خانواده خود ایجاد کرده و با کسانی رفتوآمد کنند که کودکان همسن آنها دارند و حاضر به همکاری هستند. همچنین پارکها و مکانهایی را انتخاب کنند که گروههای همسالان فرزندان آنها را درک کرده و با فرزندان آنها بازی میکنند.
عضو کمیته اوتیسم بنیاد بیماریهای خاص، افزود: اما این اقدامات لازمه آن است که خانوادهها وقت گذاشته و امور را مدیریت کنند؛ متاسفانه برخی از خانوادهها وقت خود را صرف شبکههای اجتماعی کرده و از فرزندان خود غافل میشوند؛ اما هرگونه بیتوجهی به کودکان اوتیسم میتواند درخود ماندگی آنها را بدتر کند.
موسوینژاد با تاکید براینکه والدین دارای فرزند اوتیسم نباید منتظر باشند تا جامعه برای آنها کاری انجام دهد، افزود: حضور در باشگاههای ورزشی، کلاسهای نقاشی، موسیقی، میهمانیهای خانوادگی و اجتماع ثمرات مفیدی را در فرآیند اجتماع پذیری کودکان اوتیسم دارد و خانوادهها باید برای این امور برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
وی افزود: باید توجه داشت، کودکان اوتیسم حتی در بزرگسالی نیز قدرت مدیریت زندگی را ندارند و قادر نیستند در گفتوگوهای خانوادگی که نیاز به تجزیهوتحلیل دارد، شرکت کنند و در آینده نیز نمیتوانند از زندگی مستقل برخوردار شوند؛ زیرا این کودکان بسیار ساده اندیش هستند.
اشتغالزایی برای بیماران اوتیسم
عضو کارگروه مشاوران رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، با بیان اینکه کودکان اوتیسم تا سن ۱۸ و ۱۹ سالگی توانمندیهای خود را نشان میدهند، افزود: معلمان و والدین این کودکان میتوانند به این نتیجه برسند که کودکان در چه زمینهای استعداد دارند و میتوانند در کدامیک از مهارتهای شغلی فعالیت کنند.
موسوینژاد با ارائه پیشنهاد و راهبردی مناسب برای اشتغالزایی کودکان اوتیسم، افزود: بهتر است خانوادهها دستبهکار شوند و به صورت خودانگیخته گروههایی را تشکیل دهند و براساس توانمندیهای کودکان خود مانند انجام امور تایپ، خدمات کامپیوتری، خدمات ورزشی و ... برای آنها ایجاد اشتغال کنند و خود نیز نظارت دورهای بر کار گروه داشته باشند.
وی با بیان اینکه کودکان اوتیسم در زمینه مهارتهای خود میتوانند بسیار موفق عمل کنند، افزود: اشتغالزایی برای این کودکان ضمن تقویت اعتماد به نفس در آنها موجب درآمدزایی میشود.
این کارشناس ارشد برنامهریزی درسی، افزود: متاسفانه بسیاری از خانوادهها منفعل عمل کرده و همواره انتظار کمک از دیگران را دارند؛ حال اینکه باید خود دستبهکار شوند و در زمینههای مختلف به کودکان خود کمک کنند و از مشارکت جمعی غافل نشوند.
نظر شما