طرح ۲۴۷؛ درمانی طلایی برای سکته‌های قلبی

نخستین علت مرگ ایرانیان، بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته‌های قلبی است. بر همین اساس وزارت بهداشت و سازمان تامین اجتماعی برای کاهش میزان این مرگ و میر در کشور، دست به دامان درمانی سریع و موثر شدند و طرح ملی «۲۴۷» برای درمان سکته‌های قلبی کلید خورد.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از اداره‌کل روابط عمومی سازمان تامین‌اجتماعی، دکتر سید علی جمالیان فوق تخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی است و از سال ۹۳ تا کنون، به عنوان رئیس بیمارستان تامین‌اجتماعی شهید لواسانی تامین اجتماعی مشغول به فعالیت است. وی با بیان اینکه زمان، نقش اصلی را در درمان بیماران دچار سکته حاد قلبی دارد، می گوید: بیماران با علائم سکته‌های حاد قلبی باید از خوددرمانی اجتناب کرده و هر چه سریع‌تر با اورژانس ۱۱۵ تماس گرفته تا به نزدیکترین مراکز مجهز به درمان‌های نوین سکته‌های حاد قلبی منتقل شوند. با وی گفت‌وگویی شده است که در ادامه پیش رو دارید:

در چارچوب تامین‌اجتماعی چه تعداد بیمار از خدمات درمانی سازمان در این بیمارستان بهره‌مند شده‌اند و خدمات سازمان را از نگاه آمار چگونه توصیف می‌کنید؟

در سال ۹۹ با ۲۳۰ تخت فعال، حدود ۹هزارو ۶۷ بستری و ۳۳هزار و ۶۰۲ نفر مراجعه به اورژانس داشتیم. ۵۳۰ جراحی قلب، ۱۰۱۳ جراحی عمومی، ۱۰۰۰ جراحی گوش و حلق و  بینی، سرپایی و متفرقه، ۱۵۵۳ مورد از این جراحی‌ها بستری و بسیاری از آنها سرپایی بودند. در مجموع حدود ۲۰۰۰ جراحی، ۱۴۳۱ مورد ویزیت سرپایی و ۳۵۲ نفر پرایمر پی سی آی یا طرح ۲۴۷سکته‌های حاد قلبی انجام گرفت. یعنی بیمارانی که سکته قلبی می‌کردند توسط ۱۱۵ با اورژانس به بیمارستان لواسانی ورود می‌کردند. بیمارستان لواسانی انحصاری است و نخستین قطب پایلوت سال ۹۵ در کنار دو بیمارستان شهید رجایی و مرکز قلب در وزارت بهداشت ایران بوده است. حدود ۴هزار و ۷۹ آنژیوگرافی تشخیصی که ۲هزار و ۱۶۴ مورد آن به آنژیوپلاستی انجامید و در مجموع  ۶هزار و ۲۴۳ مورد آنژیوگرافی در این بیمارستان انجام شد.

میانگین ضریب اشتغال تخت بیمارستان در سال گذشته، ۶۵درصد بود. ۱۴۰۰ مورد آندوسکوپی، ۱۳۰ شوک درمانی در بخش روانپزشکی، مراجعان به آزمایشگاه ۶۷ هزار و ۲۲۲ نفر، مراجعان به داروخانه ۹۰ هزار و  ۹۹۸نفر، مراجعه به واحد فیزیوتراپی و اسپیرومتری بیشتر مربوط به بخش‌های بستری بود. ۱۱ هزار و ۸۸۸ مورد اکو و ۲۷هزار و ۸۰۰ نوار قلب انجام شده است.

بیمارستان لواسانی در زمان شیوع ویروس کرونا از چه آمادگی برای ارائه خدمات درمانی برخوردار بود؟

در این خصوص، از اواخر سال ۹۸ شروع به پذیرش بیماران کرونایی کردیم. با اینکه در این بیمارستان طرح ۲۴۷ و درمان تخصصی قلبی در حال اجرا بود ولی از آنجا که کشور در بحران بود، ناچار شدیم در بحث کرونا ورود کنیم و کمکی به کشور و مردم داشته باشیم. از این رو یکی از بزرگ‌ترین سی سی یوها را به عنوان سی سی یو ویژه بخش کرونا با ۲۲ تخت و یک بخش دیگر با ۲۱  تخت، به عنوان بخش عادی کرونا در نظر گرفتیم و بالغ بر ۱۵۰۰ بیمار بستری کردیم و ۹۰درصد بیماران مبتلا به کرونا با حال خوب مرخص شدند.

پذیرش بیماران مبتلا به کرونا در مراکز درمانی سرپایی می‌تواند ریسک ابتلا به این بیماری را در بین سایر مراجعه‌کننده‌ها افزایش دهد. در این زمینه چه تدابیری پیش‌بینی شده است؟

در این خصوص تلاش کردیم بدون اینکه آسیبی به بیماران قلبی برسد، بتوانیم بیماران کرونایی را در مکانی مجزا بستری کنیم. مسیر تردد این بیماران کاملا جدا بود و کارهای درمانی شان بدون ارتباط و رویارویی با سایر بیماران انجام می‌شد.

همچنین درمانگاه سرپایی برای بیماران مبتلا به کرونایی که حال عمومی بهتری داشتند، اختصاص دادیم. این عزیزان با مراجعه به درمانگاه، خدمات درمانی ویزیت و دارویشان را دریافت می‌کردند. در درمانگاه تدابیری اندیشیده شد تا در ساعاتی که بیماران کرونایی برای تجویز مراجعه می‌کردند، درمانگاه به حداقل جمعیت و حتی به حد تخلیه رسیده باشد. بیماران اورژانسی نیز در بخش اورژانس بیمارستان تریاژ می‌شدند. اورژانس به صورت خاکستری و سفید تقسیم بندی شده بود و کاملا مجزا کارهایشان انجام می‌شد.

در مدت شیوع کرونا، اولویت رسیدگی و پذیرش بیماران با افراد مبتلا به کرونا بود و بیماران الکتیو (جراحی‌های بدون فوریت) پذیرش نمی‌شدند. در حال حاضر وضعیت چگونه است؟

طرح ۲۴۷ یعنی در ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه‌روز،  متخصصان قلب و عروق، زندگی‌هایی را نجات می‌دهند و خانواده‌هایی را از نگرانی، غم و مصیبت دور نگه می‌دارند.

یک بیمار سکته حاد قلبی اگر به موقع درمان نشود یا خانواده عزیزش را از دست می‌دهد و یا زنده می‌ماند؛ اما دچار نارسایی قلبی و به عنوان معلول در جامعه تبدیل می‌شود. یعنی نیروی مولد کار، به عنوان نیروی سربار و از کار افتاده؛ ضمن اینکه هزینه‌های درمانی و ازکارافتادگی به بیمه تحمیل می‌کند. جوانی که می‌تواند در صنعت کشور کارآمد باشد و پیشرفت مفید داشته باشد را از دست می‌دهیم.

در این طرح، در اولین زمان ممکن، بیمار سکته‌ای به بخش آنژیوگرافی منتقل می‌شود و مراحل درمانی را پزشکان این مجموعه آغاز و نمی‌گذارند فاز سکته بر عضله‌های قلب بیمار مستولی شود و عضله‌های قلب‌شان از بین برود و به یک معلول از کارافتاده تبدیل شود. با اقدامات به موقعی که در این طرح انجام می‌شود، جان بیمار، سلامتش و آینده وخانواده شان نجات پیدا می‌کنند.

تاکید می‌کنم این امر مهم، بدون کمک همکاران متخصص قلب و عروق، همکاران محترم پرستار و تکنسین‌های بخش آنژیوگرافی و همکاران سیستم اورژانس امکان‌پذیر نیست و باید قدردان آنها باشیم. گاهی همکاران ما شب تا صبح در بیمارستان می‌مانند تا با لطف خدا، بیماری را از مرگ حتمی نجات دهند و قداست پزشکی در همین‌ جاست و همکاران ما با دیدن بهبودی بیمار خستگی‌شان در می‌رود.

این طرح از بزرگترین طرح های پزشکی بود که طی چند سال اخیر در کشور رخ داد و  بیمارستان لواسانی نیز در کنار بیمارستان‌های بزرگ قلب وزارت بهداشت اینکار را پایه گذاری کرد و در خیلی از استان‌ها با بهره گیری از سرمشقی که از بیمارستان‌های پایلوت داشتند، این کار را برای مردم انجام می‌دهند.

برای حفظ سلامتی بیمه‌شدگان چه تمهیداتی را در ‌نظر گرفته‌اید؟ مهمترین چالش‌ها و مسائلی که بیمارستان با آن مواجه است، کدام است؟

دو پروژه بزرگ راه اندازی سی تی آنژیو و بازسازی اتاق عمل جراحی قلب برای بیمه شدگان عزیز را در دست اقدام داریم که در هفته آینده بخش سی تی آنژیو راه اندازی می‌شود؛ ولی متاسفانه معضل ما نبود پزشک متخصص رادیولوژیست است و به خاطر تعرفه‌ها خیلی از پزشکان ‌همکاری نمی‌کنند و در حال حاضر این بیمارستان فاقد پزشک رادیولوژیست است. اتاق عمل جراحی قلب نیز که مرجع ارجاع کل کشور هستند، بالغ بر چند دهه کار کرده بود و قدیمی بود. این اتاق عمل‌ها در حال بازسازی هستند و طی ماه‌های آینده به اتمام می‌رسند و بخش جراحی خوب و درخور شانی برای بیماران و پزشکان خواهیم داشت.

مورد دیگری که شایسته است یادی از آن کنیم این است که بیمارستان لواسانی حدود ۱۰۰ تخت روانپزشکی دارد که تنها بخش روانپزشکی انحصاری سازمان تامین اجتماعی است و هیچ بخش روانپزشکی دیگری در سازمان در کشور وجود ندارد. در واقع ۳ بخش روانپزشکی در بیمارستان داریم که دو بخش آن به مردان و یکی به زنان اختصاص دارد. همچنین علاوه بر بخش‌های روانپزشکی فعال، روانشناسان فعالی داریم که کارهای روان درمانی بیماران را انجام می‌دهند. بخش بازتوانی و کاردرمانی بیماران روانی را نیز داریم که این عزیزان بتوانند ضمن اینکه درمانشان انجام می‌شود از نظر بیماری روانی شان نیز بتوانند با کار درمانی به کار اولیه و زندگی روزمره شان برگردند. یکی دیگر از چالش‌های بیمارستان، بازسازی این بخش به عنوان یکی از قدیمی‌ترین بخش‌های بیمارستان با بستری بیماران روانی است که از معصوم‌ترین بیماران جامعه به شمار می‌روند. این بازسازی جزو برنامه‌های‌مان بوده و ان‌شاءالله مجوز بازسازی بخش روانپزشکی را امسال بگیریم و بتوانیم برای بیماران روانی این اقدام مهم را انجام دهیم. ما در این بخش که بخش دانشگاهی نیز هست با دانشگاه آزاد قرارداد داریم و دانشگاه دانشجویان و انترن‌های پزشکی خود را برای گذراندن دوره روانپزشکی به بخش روانپزشکی بیمارستان لواسانی می‌فرستد که این خود افتخاری برای سازمان است.

برای مبارزه با ویروس کرونا، چه اقداماتی برای کارکنان بیمارستان به خصوص در رابطه با تزریق واکسن در نظر گرفتید؟

واکسیناسیون تمامی کارکنان بیمارستان اعم از کادر درمانی و پشتیبانی به طور کامل انجام شده است به جز تعداد معدودی که بنا به تقاضای خود فرد بوده است و تمایلی به انجام واکسیناسیون نداشته‌اند.

از انجام موفقیت آمیز عمل غیر تهاجمی آنوریسم قوس آئورت و آئورت توراسیک نزولی در بیمارستان شهید دکتر لواسانی خبر داده بودید. لطفا توضیحات تکمیلی را در این خصوص بفرمایید.

این عمل بزرگ و مهم در روز سوم خرداد که روز آزاد سازی خرمشهر بود و افتخاری برای کشورمان است، انجام شد. این عمل با یک کار تیمی خوب و با کمک جراحان بسیار حاذق مرکز لواسانی که اولین مرکز قلب تامین اجتماعی کشور است، انجام شد.

بیمار، مریض جوانی بود که یک آنوریسم توراسیک وسیع داشت و این بیمار اگر تحت عمل جراحی باز قرار می‌گرفت، شانسی برای زنده ماندن نداشت؛ در این کار با استنت گرافت‌هایی که تهیه شد این عمل خیلی خوب را برای بیمه شده عزیزمان که خود سال‌ها در صنعت کشور زحمت کشیده بودند، انجام دادیم.

بیماری آنوریسم آئورت یک بیماری زمینه‌ای است که در بافت کلاژن وسکولار است و باعث می‌شود آئورت آنوریسمال شود و از حالت یکنواختی و قطر طبیعی‌اش خارج شود و به صورت لوله‌ای بزرگ درآید که خطر پارگی دارد. جراحان این مرکز با موفقیت این عمل مهم را به انجام رساندند که قابل تقدیر است.

گفت‌وگو: هنگامه محب ربانی

کد خبر: 17763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 4 =