قاچاق چمدانی خزندگان در معرض خطر انقراض

زنده‌گیری و انتقال موجودات زنده با اهداف مختلف به تجارتی پرسود در دنیا تبدیل شده است. کشف یک محموله حاوی ۲۰۰ خزنده در فرودگاه امام (ره) نشان می‌دهد ایران از این قاعده مستثنی نیست.

به گزارش خبرنگار آتیه‌آنلاین، قاچاق خزندگان پدیده جدیدی نیست اما برخی کارشناسان میل به نگهداری خزندگان در منزل را عاملی برای تشدید قاچاق خزندگان می‌دانند. استخراج دارو از زهر خزندگان و برخی بندپایان هم دلیل مهم دیگری است که زمینه به دامن زدن به قاچاق این موجودات را فراهم می‌کند و نسل آن‌ها را در معرض خطر انقراض قرار می‌دهد. دیروز در فرودگاه امام (ره) محموله‌ای حاوی ۲۰۰ خزنده توسط ماموران گمرک کشف شد که نشان می‌داد، ایران هم پذیرنده محموله‌های خزندگان قاچاق است.

سخنگوی گمرک اعلام کرد که تعداد زیادی مار، مارمولک، لاک پشت، عقرب و رتیل توسط کارکنان گمرک فرودگاه امام (ره) از چمدان مسافری که از تایلند و از مسیر امارات وارد شده بود، کشف شد.

سید روح اله لطیفی، بیان کرد: در پرواز ورودی از امارات در ساعت ۱۷:۳۰ روز شنبه، از مسافری از مبدا اولیه تایلند، تعداد ۳ عدد ساک حاوی ۳۵ بسته که در آن ۲۰۰ مارمولک مار، لاک پشت، عقرب و رتیل به وزن ۱۳ کیلوگرم قرار داشتند، توسط کارکنان گمرک کشف شد.

وی افزود: با پیگیری‌های گمرک، قرنطینه حیوانی ورود این خزندگان غیرقانونی را به دلایل فنی و احتمال شیوع بیماری مجاز ندانست و مقام قضائی نیز اعلام کرد تا از صاحب کالا تعهدی مبنی بر بازگرداندن فوری کالا به کشور مبدا در اولین فرصت اخذ شود.

لطیفی گفت: با هماهنگی‌های صورت گرفته با مقام قضائی، محموله غیرقانونی خزندگان با مسئولیت و تعهد مسافر مذکور و تا بازگرداندن به مبدا در انبارهای گمرک نگهداری می‌شوند و حق ورود به کشور را نخواهند داشت تا در اولین فرصت مجدداً به تایلند برگردانده شوند.

قاچاق خزندگان در دیگر کشورها

قطعا محموله کشف شده در گمرک ایران تنها محموله حاوی خزندگان نیست. سال ۸۸، قاچاق مار توسط یک مرد نروژی خبرساز شد. در آن سال رسانه‌ها نوشتند که مردی نروژی که قصد قاچاق ۱۱ مار پیتون و ۱۴ مار زنگی را داشته است در بازرسی بدنی ماموران گمرک، دستگیر و راهی بازداشتگاه می‌شود.

این مرد جوان ۲۱ ساله که قصد فروش این مارهای خطرناک را داشت، از کشتی‌ای که از دانمارک وارد نروژ شده بود، پیاده می‌شود و به خاطر رفتارهای مشکوکش توجه پلیس را به خود جلب می‌کند و مورد بازرسی بدنی قرار می‌گیرد.

وی پس از دستگیری مدعی می‌شود که قصد فروش این مارهای بزرگ را که در کتش جاساز کرده بود، به یک قاچاقچی آفریقایی داشته است. ظاهرا او حدود ۱۰ عقرب را نیز که در قوطی‌های بسیار کوچک به شلوارش دوخته بوده، و به همراه داشته است.

خبری دیگر که درباره قاچاق خزندگان در سال ۹۶ در سطح جهان منتشر شد، مربوط به قاچاق مار کبرای در قوطی چیپس بود. یک مرد کالیفرنیایی به اتهام قاچاق سه شاه مار کبرا که در ظرف‌های چیپس جای داده شده بودند، دستگیر شد. شاه مار کبرا بزرگترین مار سمی جهان است که معمولا در حالت بزرگسالی تا شش متر طول دارد. در آن سال دادستان ایالات متحده آمریکا در ناحیه مرکزی کالیفرنیا خبر می‌دهد که دفتر اجرای قانون «اداره خدمات ماهی و حیات وحش آمریکا»، رودریگو فرنکوی ۳۴ ساله را بعد از تشکیل یک پرونده شکایی جنایی رسما بازداشت کرده است.

داستان از این قرار بود که یک کارمند اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا به یک بسته که در دوم ماه مارس از هنگ کنگ آمده بود، مشکوک می‌شود و بعد از بازرسی آن سه شاه مار کبرا که هر یک حدود ۶۰ سانتیمتر بود را پیدا می‌کند. مارها داخل ظرف‌های چیپس پنهان شده بودند. این بسته که از طریق پست به آمریکا فرستاده شده بود، همین‌طور شامل سه لاکپشت زال چینی با لاک نرم هم بود.

بازرسان گفتند که فرنکو بسته دیگری را همان روز پست کرده بود که شامل ۶ لاک‌پشت تحت حفاظت بود. این بسته راهی هنگ کنگ بود ولی اداره خدمات ماهی و حیات وحش آمریکا جلوی آن را گرفت.

در جریان بازرسی مأمورین از خانه فرنکو یک بچه کروکودیل، چند لاک پشت گازگیر الیگاتور، یک لاکپشت گازگیر معمولی، و پنج تراپین (یک نوع لاک پشت آبی، بومی آمریکای شمالی) کشف می‌شود. به گفته مقامات، تمام این خزندگان جزء حیوانات حفاظت شده هستند. فرنکو اعتراف می‌کند که پیشتر دو بسته حاوی۲۰ شاه مار کبرا دریافت کرده است ولی مارها در راه مرده بودند.

سرنوشت محموله مارهای فرودگاه امام چه می‌شود؟

خزندگانی که به دیگر کشورها قاچاق می‌شوند، عموما سرنوشت خوبی ندارند. آن‌ها اگر شانس آورده و در بین راه تلف نشوند، ممکن است سر از آزمایشگاه‌های غیر مجاز یا منازل مردم در بیاورند که در این مکان‌ها هم سرنوشت مطلوبی در انتظارشان نیست. اما برخی محموله‌ها هم شانس این را دارند که در گمرک توسط ماموران کشف شوند. چه سرنوشتی در انتظار محموله‌های کشف شده خواهد بود؟ محمد کرمی رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست استان تهران درباره سرنوشت محموله کشف شده در گمرک ایران در این باره گفته بود: ماموران با مراجعه به گمرک تهران در حال بررسی موضوع کشف ۲۰۰ خزنده شامل مار و عقرب و رتیل و مارمولک و ... از یک مسافر در فرودگاه امام هستند.

وی ادامه داد: حیواناتی که به‌ صورت قاچاق و بدون ثبت سفارش و اخذ مجوز از ارگان‌های ذی‌ربط وارد کشور می‌شوند، حق ورود به داخل را ندارند و در اولین زمان ممکن باید به کشور مبدا برگردانده شوند.

کرمی تاکید کرد: به‌ طور کلی صادرات و واردات گونه‌های حیات وحش مستلزم اخذ مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی کشور است.

کد خبر: 17048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 6 =