به گزارش آتیه آنلاین به نقل از سازمان دامپزشکی کشور، مرکز ملی تشخیص، آزمایشگاههای مرجع و مطالعات کاربردی این سازمان، در یک گزارش فنی و تخصصی مکتوب با ترسیم الگوریتم تشخیصی تمامی فرضیه هایی که می توانست باعث مرگ و میر پرندگان وحش مهاجر در تالاب بین المللی میانکاله شده باشد فرایند طی شده را تشریح و تبیین کرد.
طبق آخرین آمار سازمان دامپزشکی کشور تا اول اسفندماه جاری بیش از ۱۱ هزار پرنده مهاجر از ۲۲ گونه منحصر به فرد به دلیل مسمویت سم بوتولیسم در تالاب بین المللی میانکاله تلف شدند که از این تعداد ۹۴ درصد مرغ چنگر، ۳.۵ درصد فلامینگو و ۱.۵ درصد سایر پرندگان بودند.
به تازگی سازمان دامپزشکی کشور در اطلاعیهای رخداد تلفات پرندگان حیات وحش تالاب میانکاله به طور ۱۰۰ درصدی در اثر سم بوتولیسم اعلام کرد.
الگوریتم آزمایشگاهی در محورهای ۶ گانه بیماریهای فرامرزی بر اساس تستهای پیشرفته مولکولی، بیماریهای باکتریایی با کشت در محیطهای اختصاصی، مسمومیت های ناشی از سموم ارگانوفسفره، مسمومیت های ناشی از سموم ارگانوکلره، فلزات سنگین و بیوتوکسین و مطالعات میدانی عملیاتی انجام گرفته بر روی جمعیت حیات وحش دامی منطقه از جمله گراز (خوک وحشی)، عامل اصلی رخداد مرگ و میر بالای پرندگان تالاب میانکاله سم بیوتوکسین حساس به حرارت (بوتولیسم) بوده است.
این سازمان با صدور اطلاعیه ای بر اساس عملیات انجام گرفته طبق طرح اقدام سازمان دامپزشکی کشور که در برگیرنده مراحل ۱۳ گانه بوده است.
این گزارش که با جمع آوری اطلاعات میدانی توسط نیروهای سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی کشور در قالب تکمیل فرم های خاص رخداد با بررسی اطلاعاتی فاکتورهای محیطی، تخمین زمانی شروع رخداد، گونه های درگیر، سن و جنس پرندگان درگیر، تعداد پرندگان مریض و مرده، جمعیت در معرض خطر، ویژگی های محل رخداد، تغییرات جمعیتی (پرندگان جدیدی که وارد منطقه شده اند) انجام شده، همچنین تحلیل داده های میدانی جمع آوری شده از محل رخداد، تهیه تابلوی بالینی غالب پرندگان بیمار در محل رخداد، تهیه تابلوی کالبدگشایی از پرندگان مریض و تازه تلف شده رخداد، ارزیابی خواص فیزیک و شیمیایی آب و رسوب میانکاله، ارزیابی اولیه تغییرات اکوسیستمی محل رخداد با استفاده از داده های پایش فصلی و نمونه های اخذ شده هنگام رخداد، انجام اپیدمیولوژی توصیفی (تحلیل مکان، روند زمانی رخداد، ویژگی های میزبانان درگیر و تلف شده)، ارائه فرضیه های احتمالی بروز رخداد، انجام تست های آزمایشگاهی برای تایید یا رد فرضیه های احتمالی و تحلیل نتایج آزمایشگاهی دریافتی از آزمایشگاههای مجاز و معتبر برای تایید یا رد فرضیه های احتمالی انجام شده است.
در این اطلاعیه، سازمان دامپزشکی کشور آمادگی خود را برای مشارکت با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی که دارای صلاحیت و امکانات تشخیصی پیشرفته برای محورهای۶ گانه آزمایشگاهی باشند را اعلام کرد.
در سال ۹۸ بیش از ۵۰ هزار پرنده مهاجر در تالاب میانکاله به دلیل مسمویت سم بوتولیسم از بین رفتند که امسال نسبت به سال گذشته نزدیک ۴۰ هزار کاهش مرگ و میر را نشان می دهد.
تالاب بین المللی میانکاله دارای ۶۸ هزار هکتار است که ۲۵ هزار هکتار آن اکوسیستم خشکی و مابقی آبی است و ۸۰ درصد آب مورد نیاز این تالاب از دریای خزر و ۲۰ درصد از آب شیرین تامین می شود.
به گفته «علی صفر ماکنعلی» رییس سازمان دامپزشکی کشور آخرین آزمایشهای سازمان دامپزشکی کشور نشان می دهد که مرگ و میر پرندگان مهاجر در میانکاله به دلیل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، نیوکاسل و وجود فلزات سنگین نبوده و این موارد منتفی است.
نظر شما