به گزارش «آتیه آنلاین» در چهارمین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با افزایش ۱۸.۲۹۶ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۷۱۹ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با رشد ۸۶۷ واحدی در محدوده ۸۳۲ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۱۲.۲ میلیارد ورقه سهم طی ۳۹۹ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۱.۱ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع ملی مس ایران، پتروشیمی نوری، سرمایهگذاری غدیر، بانک ملت، پتروشیمی پارس، پتروشیمی پردیس و پالایش نفت تهران بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای مخابرات ایران، صنایع پتروشیمر خلیج فارس و توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با افت ۳۲ واحدی در محدوده ۲۶ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۸ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۵۳۷ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۴ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای توسعه نیشکر و صنایع جانبی، پتروشیمی مارون، بیمه پاسارگاد، پویازرکان آق دره، پتروشیمی تندگویان و نفت ایرانول بیشترین تاثیر منفی و نمادهای پلیمر آریا ساسول و صبا فولاد خلیج فارس بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که روند کوتاه مدت شاخص کل و هموزن نزولی است. امروز نمادهای شاخصساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشتهاند. ارزش معاملات خرد عدد ۸۷۹۹ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۹ درصد افزایش داشته استو نسبت به میانگین ماهانه، کاهش قابل توجهی نداشته است.
در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، خروج نقدینگی حقیقی (فروش حقیقی به حقوقی) به ارزش ۸۱۳۲ میلیارد تومان را نشان میدهد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی برای ششمین روز متوالی با ثبت رقم ۱۹۳ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت خروج هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۳۱۲۹ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوقها است. خروج نقدینگی از این صندوق میتواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. اما امروز برای سومین روز متوالی ۱۴ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به صندوقهای درآمد ثابت وارد شده است این درحالی است که در یک هفته گذشته شیب ورود به این صندوقها، نسبت به میانگین ماهانه در حال کاهش است.
ارزش صفهای خرید ۳۳۵ میلیارد تومان است که کاهش ۳۷۰ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان میدهد. همچنین ارزش صفهای فروش هم با کاهش ۱۳۹۷ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی همراه بوده و در محدوده ۸۲۹ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه خودرویی با ثبت رقم ۷۵۴ میلیارد تومان (۱.۴ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای شیمیایی با ارزش معاملات ۶۵۳ میلیارد تومان (۰.۵ برابر میانگین هفتگی) و فلزات اساسی با ارزش معاملات ۶۳۸ میلیارد تومان (۱ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه انبوه سازی با ارزش معاملات ۲۷۹ میلیارد تومان (۲.۷ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه محصولات فلزی با ارزش معاملات ۴۸ میلیارد تومان (۲.۷ برابر میانگین هفتگی) و گروه نهادهای مالی واسط با ارزش معاملات ۱۳۱ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
رقم عدمالنفع پالایشگاهها از محل قیمتگذاری به ۲۹ همت رسید
اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، میزان عدمالنفع ناشی از تفاوت دستورالعمل دی ماه ۱۴۰۲ با مصوبه ۱۴۰۱ را، در خصوص اصلاح قیمتگذاری خوراک و فرآوردههای نفتی پالایشگاهها، در ۱۰ ماه سال جاری محاسبه کرد.
وزارت نفت دی ماه پارسال دستورالعمل قیمتگذاری خوراک و فرآوردههای نفتی پالایشگاهها را تغییر داد. براساس مصوبه جدید فرمول محاسبه انواع فرآوردهها، برحسب درجه اکتان و کیفیت محصول مشمول ضرایب کاهشی بیشتری نسبت به مصوبه سال ۱۴۰۱ شدند.
این موضوع به کاهش کرک اسپرد و از دست رفتن بخشی از درآمد قابل حصول پالایشگاهها درسال جاری منجر شده است. بر اثر این مصوبه، در دی ماه امسال، با وجود افزایش قیمت فرآوردهها باز هم کرک اسپرد پالایشگاهها از ۱۳ دلار به ۱۲.۸ دلار در هر بشکه رسید که نسبت به ماه قبل یک درصد کاهش نشان میدهد.
در دی ماه امسال به دلیل افزایش ۵ درصدی قیمت نفت برنت و افزایش ۶ درصدی قیمت نفت دبی و عمان نسبت به ماه قبل، قیمت بنزین ۲ درصد، نفت گاز ۵ درصد و نفت کوره ۴ درصد رشد کرد. اما این رشد قیمت حاصلی برای پالایشگاه ها نداشت و کرک اسپرد آنها باز هم سیر نزولی داشت و به افزایش عدمالنفع پالایشگاهها منجر شد.
دادههای اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان میدهد، دستورالعمل قیمتگذاری وزارت نفت درسال ۱۴۰۲ به عدمالنفع پالایشگاهها در ۱۰ ماه امسال به میزان ۲۹ هزار و ۷۸ میلیارد تومان منجر شده است. به این ترتیب، میزان عدمالنفع پالایشگاهها از محل این مصوبه در دی ماه معادل ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.
طبق این اطلاعات، پالایشگاهها از ابتدای امسال تاکنون، ماهانه به طور میانگین از ۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان درآمد محروم شدهاند، درآمدی که میتوانست آثار مالی مطلوبی برای این شرکتها و رشد روند سرمایهگذاری در خطوط تولید بنزین و سایر انواع سوخت داشته باشد.
از طرف دیگر بیشترین حجم فروش فرآورده نفتی بنزین به شرکت پالایش نفت اصفهان تعلق دارد به همین دلیل شرکت پالایش نفت اصفهان به دلیل مقدار فروش بالا با وجود تولید بنزین با کیفیت اکتان ۹۱ یورو ۵ به دلیل افزایش ضریب کاهشی در فرمول محاسباتی پس از پالایش نفت عباس مشمول بیشترین مبلغ عدمالنفع شده است.
معامله گواهی سپرده گاز طبیعی در بورس انرژی بهزودی آغاز میشود
سعید توکلی، معاون وزیر نفت در امور گاز، گفت: برای نخستین بار، گواهی سپرده گاز طبیعی در بورس انرژی ایران پذیرفته شده و بهزودی معاملههای آن آغاز میشود. بر این اساس و در مرحله نخست برای ۵ میلیارد مترمکعب گاز، گواهی سپرده صادر میشود و صنایع مختلف کشور میتوانند برای خرید آن اقدام کنند.
او با تأکید بر اهمیت همکاری با بورس انرژی، ادامه داد: شرکت ملی گاز ایران در نظر دارد با همکاری بورس انرژی ابزارهای مالی مرتبط با گاز طبیعی را توسعه دهد تا امکان تأمین مالی، سرمایهگذاری و مشارکتهای مردم در این حوزه فراهم شود.
معاون وزیر نفت با اشاره به نقش گواهی سپرده گاز طبیعی در بهینهسازی مصرف، افزود: ایجاد بستر استفاده از خدمات شرکتهای کارور اپراتور انرژی با استفاده از ظرفیت گواهی سپرده گاز طبیعی به بهینهسازی مصرف گاز کمک میکند. این اقدام افزون بر کاهش هدررفت منابع، سبب افزایش بهرهوری و کاهش آلایندگیهای زیستمحیطی میشود.
توکلی تاکید کرد: توسعه بازار گاز در بورس انرژی، ظرفیتهای جدیدی را ایجاد میکند که افزون بر تأمین پایدار گاز صنایع، به کاهش ناترازیها نیز منجر میشود. توسعه صنعت گاز نیازمند منابع مالی قابل توجه و ابزارهای تأمین مالی متنوع است و گواهی سپرده گاز طبیعی میتواند در جذب سرمایههای بخش خصوصی و تأمین مالی پروژههای این حوزه نقش بسزایی ایفا کند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این اقدام، افزون بر تسریع اجرای پروژههای صنعت گاز، وابستگی به منابع دولتی را کاهش میدهد و به افزایش مشارکت بخش خصوصی در توسعه این صنعت کلیدی منجر میشود، اظهار داشت: انتشار گواهی سپرده گاز، این امکان را برای بخش غیردولتی فراهم میکند تا با سرمایهگذاری در حوزه بالادست و میدانهای گازی و اخذ گواهی سپرده و عرضه آن در بورس، نسبت به سرمایهگذاری خود اطمینان یابد و با توجه به قابلیتهای این ابزار مالی، نسبت به تأمین مالی پروژههای خود، اقدام کنند.
نظر شما