به گزارش آتیه آنلاین، طبق آخرین دادههای آماری ۱۱۳ هزار بیمهشده جدید در میان شاغلان کسبوکارهای مجازی و مشاغل پلتفرمی امکان بهرهمندی از خدمات سازمان تأمین اجتماعی بهرهمند شدهاند که البته همچنان در صورت داشتن شرایط این گروهها میتوانند به جمع بیمهشدگان این سازمان افزوده شوند.
گسترش پوشش بیمهای به ویژه برای مشاغل جدید در کسبوکارهای مجازی و مشاغل پلتفرمی به عنوان یکی از اولویتهای اصلی سازمان تأمین اجتماعی است تا تعمیم انواع بیمههای اجتماعی را به عنوان تکالیف و وظایف ذاتی سازمان تأمین اجتماعی و طبق قوانین موجود دنبال کند.
سازمان تأمین اجتماعی که در حال حاضر حدود ۴۹ میلیون بیمه شده، مستمریبگیر و افراد تبعی آنان را تحت پوشش دارد، اما در سالهای اخیر تلاش خود را برای جذب همه افراد بدون بیمه با جامعه آماری حدود ۶ تا ۸ میلیون نفر را در دستور کار قرار داده با این وجود حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر نیز به جمع بیمهشدگان این سازمان افزوده شدند.
اگرچه ۲۷ درصد افراد جامعه بدون بیمه در بخش مشاغل غیررسمی و اشتغالهای زیرزمینی فعالیت دارند سازمان تأمین اجتماعی در راستای گسترده شده این خانواده بزرگ، بخش مشاغل و کسبوکارهای اینترنتی را نیز در برنامه پوشش بیمهای خود قرار داده تا این گروهها هم بتوانند از خدمات سهگانه بیمهای، درمانی و بازنشستگی استفاده کنند.
ضرورت اصلاح قوانین حوزه کسبوکارهای اینترنتی
توسعه فعالیتهای بیمهای در سازمان تأمین اجتماعی، اصلاح برخی قوانین مرتبط با این نهاد بیمهگر و مسیرهای برخورداری همه شاغل در بخش کسبوکارهای اینترنتی در گفتوگوی آتیه آنلاین با فرامرز ادراکی، کارشناس حوزه بیمههای اجتماعی مطرح شده است که وی در این باره گفت: بازبینی و اصلاح بخشی از قوانین و مقررات حوزه تأمین اجتماعی در راستای هماهنگی این مجموعه مقررات با وضعیت امروز کسبوکارها ضروری است.
ادارکی افزود: پلتفرمهای مربوط به کسبوکارهای مجازی یا فعالیتها و مشاغل جدید، با توجه به زمان و پیشرفت فناوری در حوزههای مختلف در سطح جهان و در کشور ما ایجاد شده است. با توجه به قدیمیبودن بخشی از قوانین و مقررات حوزه تأمین اجتماعی و عدم تطابق آنها با شرایط روز اشتغال، از برقراری ارتباط و پیوند کاری و بیمهای با صاحبان این کسبوکارها و شاغلان در این بخش غفلت صورت گرفته است.
او افزود: پویایی سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان یکی از اهداف کلان حوزه راهبری این نهاد بزرگ بیمهای باید در ارتباط با همه کسبوکارها بهویژه شاغلان اینترنتی و مجازی تعریف شود. در واقع پوشش این دسته از شاغلان مشاغل مختلف نظیر فعالان حوزه مجازی باید در اولویت سازمان تأمین اجتماعی باشد.
این کارشناس بیمه ادامه داد: یکسونگری در حوزه قوانین و مقررات و کمتوجهی به موضوعات مرتبط با تعمیم بیمههای اجتماعی در گذشته سازمان تأمین اجتماعی، نگرش جدید اشاره شده را از این نهاد بیمهگر دور کرده است. به این واسطه امکان جذب بالای همه گروههای اجتماعی شاغل و غیرشاغل مانند فعالان حوزه کسبوکارهای مجازی و ارائه خدمات و سرویسهای گوناگون به آنان وجود ندارد.
او همچنین اضافه کرد: در واقع عدم تطابق برخی مقررات حوزه تأمین اجتماعی با وضعیت روز بازار کار و غیرپویایی این بخش از قوانین، مانعی در برابر توسعه بیمهای و پوشش همه گروههای اجتماعی محسوب میشود. در شرایط امروز تغییر و تحول بخش عمدهای از بازار کار را که ناشی از رخداد فناوریهای جدید است شاهد هستیم. به همین خاطر الزام تغییر قوانین و بهروزرسانی آنها در راستای پوشش بیمههای اجتماعی موضوعی اجتنابناپذیر است.
امکان پوشش بیمهای شاغلان مجازی
ادراکی موضوع بهروزرسانی قوانین و مقررات تأمین اجتماعی را ابزاری برای توسعه بیمهای برشمرد و بیان کرد: جمعیت قابلتوجه شاغل در کسبوکارهای اینترنتی یا مجازی، با استفاده از بهروزرسانی مقررات حوزه تأمین اجتماعی امکان پوشش بیمهای و بهرهمندی از همه خدمات کوتاهمدت و بلندمدت بیمهای، درمانی، بازنشستگی و دیگر تعهدات سازمان تأمین اجتماعی را خواهند داشت.
او در ادامه بیان کرد: نگاه سنتی و یکطرفه به کسبوکارهای با ماهیت مجازی و الزام آنان به ارائه مواردی مانند جواز کسب و تکلیف آنها در برابر قوانین و مقررات قدیمی و غیرهمخوان با شرایط روز، جذب این دسته از شاغلان را با چالش مواجه کرده است. در این وضعیت توسعه بیمههای اجتماعی بهعنوان یک تکلیف قانونی و بالادستی در سازمان تأمین اجتماعی با مشکل مواجه میشود.
این کارشناس حوزه تأمین اجتماعی افزود: تعاریف منقضی شده و درخواستهای غیرمرتبط از صاحبان و شاغلان کسبوکارهای مجازی برای اجرایی کردن قوانین و مقررات قدیمی و بدون ارتباط با نوع و جنس فعالیت آنان، مانعی در برابر جذب این افراد و پوشش بیمهای آنان میشود.
ادراکی تأکید کرد: شرایط اشاره شده افزایش بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی و رشد وصول منابع درآمدی مربوط به حقبیمه را برای این نهاد بزرگ بیمهگر با اختلال مواجه میکند و نمیتوان به بیمهشدگان جدید و منابع حاصل از پرداخت حقبیمه آنان اتکا داشت.
تلاش برای بیمه فعالان حوزه اینترنت
با توجه به اینکه در حال حاضر بخش اعظمی از فعالیتها در حوزه کسبوکارها به سمت فضای مجازی و گسترش حوزه اینترنتی پیش رفته است همین موضوع ضرورت پوشش بیمهای همه فعالان حوزه اینترنت را بیشتر کرده تا این گروهها هم بتوانند برای آینده خود تضمینی در بخش بیمه به ویپه حوزه تأمین اجتماعی داشته باشند.
اگرچه در سالهای اخیر، با رشد نفوذ اینترنت و تلفن همراه در ایران، تعداد استارتاپها به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در حال حاضر، بیش از چند هزار استارتاپ در زمینههای مختلف در ایران فعالیت دارند، فناوری اطلاعات و ارتباطات همچون کسبوکارهای آنلاین، بازاریابی دیجیتال همانندتبلیغات آنلاین و بازاریابی محتوا، خدمات بخش حوزه مالی و پرداخت الکترونیکی، حملونقل مسافر، سفارش غذا، فروشگاههای آنلاین، گردشگری، سلامت، آموزش و موارد دیگر برخی از مهمترین زمینههای فعالیت استارتاپها در ایران را تشکیل میدهند.
حال با توجه به وجود چنین مشاغلی، حتی تاکسیهای اینترنتی، سازمان تأمین اجتماعی مسیر توسعه پوشش بیمهای و گسترش خدمات برای این گروهها را برنامهریزی کرده است.
توسعه بیمهای کسبوکارهای اینترنتی برای تضمین آینده آنان
غلامحسین عابدیروش، کارشناس بیمههای اجتماعی نیز در گفتوگو با آتیه آنلاین معتقد است: در سالهای آینده مشاغل و کسبوکارهای اینترنتی افزایش یافته و رو به توسعه خواهند بود. اکثر کشورهای توسعهیافته نیز در دهههای اخیر به سمت گسترش مشاغل و کسب و کارهای اینترنتی و پلتفرمی حرکت کردهاند، از این رو پوشش بیمهای این شاغلان به عنوان ضرورتی اجتنابناپذیر است.
عابدیروش افزود: بیمههای اجتماعی کشور ما به ویژه سازمان تأمین اجتماعی نیز باید به واسطه مزایای پوشش بیمهای کسب و کارهای پلتفرم و توسعه فعالیتهای حوزه بیمه باید از اینگونه مشاغل در راستای رشد تعداد بیمهشدگان و ارائه خدمات به اینگونه مشاغل استفاده کنند.
کارشناس بیمههای اجتماعی بیان کرد: تا به حال قانونی برای این نوع پوشش بیمهای پلتفرمها در کشور وجود نداشته و در واقع با تفسیر قانون این نوع پوشش بیمهای اجرایی شده است، اما بند ج ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه به این موضوع اشاره دارد. در واقع این مهم در بخش استقرار نظام جامع تأمین اجتماعی مورد اشاره قرار گرفته است.
او اضافه کرد: به این واسطه باید به سمت پوشش بیمهای این نوع مشاغل حرکت کنیم و فعالان و شاغلان کسب و کارهای پلتفرمی را در اولویت قرار دهیم.
عابدیروش معتقد است: توسعه بیمهای و افزایش سطح پوشش بیمهشدگان جدید را باید از مزایای گسترش بیمهشدگان مشاغل اینترنتی محسوب کرد زیرا توسعه بیمهای از این مجموعه اقدامات، تضمین آینده افراد تحت پوشش این نوع بیمههای اجتماعی را رقم خواهد زد.
او بیان کرد: اولین گام برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن فعالان کسب و کارهای اینترنتی و پلتفرمی، شکل گرفتن گفتوگو بین صندوقهای بیمهای و این مجموعه افراد است؛ در واقع گفتوگو با شرکای اجتماعی آغازکننده مسیر توسعه بیمهای است.
کارشناس بیمههای اجتماعی گفت: از سال اول برنامه هفتم توسعه سازمانی نظیر تأمیناجتماعی باید به سمت فضاسازی برای پوشش حداکثری شاغلان اینترنتی حرکت کند.
او ادامه داد: به شرط توجیه منطقی مزایای بیمههای اجتماعی برای این افراد از سوی تأمین اجتماعی، این موضوع حتما با استقبال فعالان اینترنتی و پلتفرمی مواجه خواهد شد.
تأکید برنامه هفتم توسعه بر ارائه خدمات به مشاغل پلتفرمی
کارشناس بیمههای اجتماعی افزود: در لایحه برنامه هفتم توسعه به این نکته اشاره شده که ارائهکنندگان خدمات در حوزه مشاغل پلتفرمی نظیر تاکسیهای اینترنتی، مسئول مرتبط با پوشش بیمهای آنان تلقی میکند.
او اضافه کرد: در راستای برقراری ارتباط بیمهای صندوقهای بیمه اجتماعی نظیر تأمین اجتماعی با صاحبان کسب و کارهای اینترنتی و مشاغل پلتفرمی و همچنین شاغلان این بخش، امکان استفاده از مکانیزمهای مالی و مالیاتی وجود دارد. به این واسطه امکان شناسایی عنصر مزد در پرداختها و احتساب این مجموعه افراد در قالب بیمه اجباری صورت میگیرد.
عابدیروش ادامه داد: در این شرایط جمعیت مذکور و صاحبان کسب و کارهای اینترنتی باید نسبت به پرداخت سهم حق بیمه به سازمان تأمیناجتماعی اقدام کنند. این مجموعه اقدامات در راستای توسعه بیمههای اجتماعی اشاره شده در سیاستهای کلی تأمین اجتماعی نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
اگرچه سازمان تأمین اجتماعی در حال حاضر ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر را به عنوان بیمه شده اصلی و فعال در یک میلیون و ۴۰۰ هزار کارگاه تحت پوشش انواع خدمات بیمهای دارد اما در سالهای اخیر تعمیم و گسترش بیمه همچنان در دستور کار این سازمان قرار دارد تا این نهاد بیمهگر بتوانند همچنان خانوادهای بزرگ به وسعت ۵۳ درصد جمعیت کشور داشته باشد.
نظر شما