به گزارش «آتیه آنلاین» در دومین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با ریزش ۵۳.۶۸۷ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۵۷ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با افت ۱۴.۰۴۸ واحدی در محدوده ۹۰۱ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۱۸ میلیارد ورقه سهم طی ۸۷۸ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۹ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایعپتروشیمیخلیجفارس، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع ملی مس ایران، سرمایهگذاری غدیر، سرمایهگذاری تامین اجتماعی و بانک ملت بیشترین تاثیر منفی و نمادهای بین المللی توسعه معادن غدیر و آلومینیوم ایران بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با کاهش ۲۸۳ واحدی در محدوده ۲۷ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۹.۴ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۸۳۱ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۸ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای بیمه پاسارگاد، گروه سرمایه گذاری سپهر صادرات، فولاد هرمزگان جنوب گروه انتخاب الکترونیک آرمان، صبا فولاد خلیج فارس و بانک سامان وبیشترین تاثیر منفی و نماد مدیریت نیروگاهی ایرانیان مپنا بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که با افت ۲.۶ هزار میلیارد تومانی نسبت به دیروز، امروز ارزش معاملات سهام و حق تقدم به رقم ۸.۶ هزار میلیارد تومان رسید که که نسبت به میانگین هفتگی و ماهانه ۱۹ درصد کاهش داشته است. حقیقیها نیز ۱۹۸۶ میلیارد تومان پول از سهام و حق تقدم خارج کردند و تراز مثبت ۱۸۰۳ میلیارد تومانی در صندوق های درامد ثابت ثبت کردند.
هشدارهای شروع حرکت اصلاحی بازار در حال روشن شدن هستند و اگر معاملات فردا و چهارشنبه با همان وضعیت امروز ادامه یابند، میتوان گفت موجی که طی دو ماه گذشته در بازار سهام شکل گرفته بود کمی تضعیف شده و در حداقلیترین حالت بازار برای مدتی درجا خواهد زد.
متاسفانه امروز صفهای فروش سهمهای مهم زیادی روی زمین باقی ماندند و این نکته منفی برای نقدشوندگی بازار سهام در سهم های بزرگ و مهم است؛ صف های فروش سنگین دیگر مربوط به صندوقهای اهرمی بود.
از این رو معاملات فردا و چهارشنبه بسیار مهم خواهد بود و بازارساز اگر میخواهد روند فعلی قدرت خودش را حفظ کند، باید بتواند گردش پول در سهام و حق تقدم را دوباره به حوالی ۱۰ هزار میلیارد تومانی برگرداند، در غیر این صورت همانطوری که در هر مرحله خریداران جدیدی پای بازار میآمد، اینبار فروشندگان جدید در هر مرحله اضافه خواهند شد.
شاخص کل در نزدیکی حمایت کوتاه مدت خود قرار دارد. در صورتی که این حمایت شکسته نشود، روند کوتاه مدت آن صعودی خواهد بود. همچنین روند کوتاه مدت شاخص هموزن نیز صعودی است. امروز نمادهای شاخصساز عرضه بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشتهاند.
یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۶۳۰ میلیارد تومان را نشان میدهد. اما امروز برای دومین روز متوالی بازار شاهد خروج نقدینگی حقیقی به ارزش ۲۳۷۰ میلیارد تومان بوده است. در یک هفته گذشته بر شدت خروج هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۴۷۶ میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی به این صندوقها است. امروز نیز با ورود ۱۷۳۵ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به صندوقهای درآمد ثابت، دریافت سود ثابت همچنان مورد استقبال حقیقیها قرار دارد. در یک هفته گذشته شیب ورود به این صندوقها هم نسبت به میانگین ماهانه، در حال افزایش است.
ارزش صفهای خرید ۱۱۷۶ میلیارد تومان است که کاهش ۸۰۲ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان میدهد. این در حالی است که ارزش صفهای فروش با افزایش ۱۰۳۰ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۲۳۰۹ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه فلزات اساسی با ثبت رقم ۱۷۵۹ میلیارد تومان (۲.۵ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای دارویی با ارزش معاملات ۱۰۲۸ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) و شیمیایی با ارزش معاملات ۸۰۴ میلیارد تومان (۱ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه اطلاعات و ارتباطات با ارزش معاملات ۲۳۵ میلیارد تومان (۴.۴ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه دارویی با ارزش معاملات ۱۰۲۸ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) و گروه فلزات اساسی با ارزش معاملات ۱۷۵۹ میلیارد تومان (۲.۵ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
شفافیت و افشای کافی با دستور خلق نمیشود
حجتاله صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی سازمان بورس همانند دیگر کشورها رشد و توسعه است. سرمایهگذار دنبال بازده مناسب است، ما باید اطلاعاتی را در اختیارش بگذاریم که در تصمیم گیری او سودمند واقع شود.
او، ناترازیها را یکی از چالشهای اصلی اقتصاد برشمرد و افزود: تجربه و علم ثابت کرده رشد وتوسعه اقتصادی جز با سرمایهگذاری و تشکیل سرمایه محقق نمیشود.
صیدی با بیان این که تشکیل سرمایه با جلب اعتماد سرمایهگذار خرد و کلان امکانپذیر است، ادامه داد : اعتماد تنها در سایه شفافیت و کارایی بازار شکل میگیرد. نرخ تامین مالی زمانی کاهش مییابد که ناشران شفافی داشته باشیم.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزایش کارایی بازار سرمایه را وظیفه نهاد ناظر ذکر کرد و گفت: در ادبیات مالی و بازار سرمایه دو نکته سودمندی در تصمیمگیری اقتصادی و دیگری ایفای مسئولیت پاسخگویی در شفافیت مطرح است.
او با بیان اینکه در شرکتها ساختاری باید ایجاد شود که هم ما را در مقابل پاسخگوییها توانمند کند و هم شفافیت در تصمیمگیری را افزایش دهد، تاکید کرد: این روزها بنگاه ها در مقابل همه جامعه مسئولند، ایفای مسوولیت پاسخگویی ایجاد یک ساختار مناسب گزارشگری است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه شفافیت با دستور و اراده خلق نمیشود، گفت: با شفافیت و افشای اطلاعات نیازمند نظام کارآمد هستیم. در دنیا ثابت شده تحقق این هدف جز استقرار نظام حاکمیت شرکتی امکانپذیر نیست.
صیدی توضیح داد: هنر مدیر ایجاد توازن بین اطلاعات به موقع و قابل اتکا است. در سازمان بورس اصرار داریم شرکتها ساختار استاندارد داشته باشند که لازمه آن حاکمیت شرکتی است. برای کاهش ریسک و افزایش موفقیت ناچار به اجرای نظام راهبری شرکتی هستیم. در ارزیابیهای صورت گرفته شرکتهای زیادی نظام راهبری را اجرا کردهاند اما باید در این مسیر گام بیشتری برداشته شود.
او با تاکید بر اینکه در دنیا گزارش دارای مشروط کم است، بیان کرد: بشر همیشه در حسرت شفافیت کامل است، همیشه نمیتوان شفافیت را به طور کامل ایجاد کرد. عدم تقارن از تحلیلهای یکسان باعث ایجاد خرید و فروش نمیشود، هیچ زمان در رقابت کامل، افشای صد در صدی نداریم.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه به دنبال افشای حداکثری هستیم، افزود: هدف ما این است که شرکتها را به این مسیر سوق دهیم، تامین مالی در شرکتها جز با شفافیت محقق نمیشود. هرچقدر شفافیت افزایش یابد، هزینه تمام شده کاهش و سود شرکتها افزایش مییابد.
صیدی با بیان اینکه سازمان به دنبال استانداردهای شفاف است، به انتخاب برگزیدگان سومین دوره اهدای تندیش شفافیت گفت: در لیست منتخبان، شرکتهای کوچک فعالیت خوبی داشتهاند، در این میان برخی شرکتهای بزرگ اما با مشکلاتی روبرو بودند. شفافیت به تامین مالی شرکتها کمک قابل توجهی میکند وما بدون شفافیت لازم نمیتوانیم تامین مالی مناسبی انجام دهیم. نرخ تامین مالی زمانی کاهش مییابد که ناشران شفافی داشته باشیم.
نظر شما