به گزارش «آتیه آنلاین» در دومین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با رشد ۱۸.۴۳۳ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۶۹ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با افزایش ۷.۳۹۴ واحدی در محدوده ۸۷۷ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.به نظر می رسد بورس تهران بزودی قله سه میلیون واحدی را فتح خواهد کرد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران، ۲۱.۶ میلیارد ورقه سهم طی ۶۵۲ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۶.۹ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایعپتروشیمیخلیجفارس، صنایع ملی مس ایران، پالایش نفت بندرعباس، فولاد مبارکه اصفهان و سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای سرمایهگذاری تامین اجتماعی و پالایش نفت اصفهان بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با رشد ۱۲۳ واحدی در محدوده ۲۶ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۹.۷ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۵۵۵ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۴.۲ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای فولاد هرمزگان جنوب، نورایستا پلاستیک، بانک سامان، بیمه پاسارگاد و سیمان ساوه بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای گروه سرمایه گذاری سپهر صادرات و گروه سرمایه گذاری انرژی امید تابان هور بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
نشانههای توسعه ابزار سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس
رضا عیوضلو، معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس گفت: رسیدن تعداد صندوقهای سرمایهگذاری به عدد ۵۰۰ از توسعه ابزار سرمایهگذاری غیرمستقیم حکایت دارد. طبق آمار ۹۸ درصد اوراق شرکتی که در بازار منتشر شدند توسط صندوقها بوده سرمایهگذاری است.
او با بیان اینکه برای رسیدن به یک نقطه مطلوب در سیستم مالی و سرمایهگذاری و برای گسترش صندوقهای سرمایهگذاری، ظرفیتهای زیادی در سیستم مالی کشور، وجود دارد. تاکید کرد: مقایسه ارزش دارایی صندوقهای سرمایهگذاری با حجم نقدینگی، نشان میدهد این نسبت از ۱۳ درصد در سال ۹۹ به ۱۰ درصد در سال ۱۴۰۳ رسیده است. در واقع صندوق های سرمایه گذاری، به رغم رشد تعداد آنها به ۵۰۰ صندوق، در ۴ سال گذشته، به اندازه نقدینگی نتوانستهاند رشد کنند.
عیوضلو ادامه داد: در همین بازه زمانی مقایسه دارایی هایی که در قالب صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه انباشته شدهاند با ترازنامه بانک های تجاری نشان میدهد، این عدد از ۳۸ درصد به ۲۳ درصد رسیده که نشان میدهد، هنوز جای رشد بسیاری در حوزه صندوق ها وجود دارد.
او با بیان اینکه ۹۸ درصد اوراق شرکتی را صندوقهای سرمایهگذاری خریدهاند، گفت: عمده اوراق شرکتی را در بازار، صندوق سرمایه گذاری خریده اند و نقش این صندوق ها در تامین مالی شرکت های بورسی انکار ناپذیر است. این موضوع با توجه به تنگنای اعتباری نظام بانکی بیش از پیش نقش صندوقها را حائز اهمیت می کند.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس با اشاره به ضرورت توجه به مولفه ریسک در صندوق ها، افزود: یکی از مهم ترین نکات در تضمین پایداری یک نهاد مالی تنوع بخشی است. از سوی دیگر نهادهای مالی باید بتوانند روز به روز سرمایه خود را افزایش دهد. ضمن این که الزامی کردن ایجاد یک واحد تطبیق با مقررات در صندوق ها یک ضرورت است. از سوی دیگر ایجاد سامانه های مدیریت ریسک برای صندوق ها ضرورتی انکار ناپذیر است.
همچنین احمد مهدوی ابهری بیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه برای رفع ناترازی انرژی به خصوص در حوزه گاز و برق، ۳ راهکار وجود دارد، توضیح داد: راهکار نخست، صرفه جویی و راهکار دوم مصرف بهینه سوخت است، به این معنا که سیستمهای سرمایشی و گرمایشی نیروگاهها، موتورخانه واحدهای صنعتی، منازل، تولیدی و غیره، به راندمانی قابل قبول و مطلوب برسند.
مهدوی ابهری تاکید کرد: راهکار سوم و بسیار مهم، سرمایهگذاری جدید در میادین گازی است. این درحالیست، تاکنون شرکتهای پتروشیمی به انعقاد ۱۰ تفاهم نامه برای سرمایهگذاری برای توسعه میدانهای گازی اقدام کرده اند. متاسفانه حدود ۳ سال و اندی از امضای این تفاهمنامهها میگذرد اما هنوز مجوزی برای آنها صادر نشده است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، افزود: در صورت ارائه مجوز وزارت نفت، عملیات اجرایی سرمایهگذاری پتروشیمیها برای رفع ناترازی گاز حدود ۴ سال زمان نیاز دارد، در پایان آن دوره ۲۲۰ میلیون مترمکعب گاز به ظرفیت تولیدی اضافه میشود. به همین دلیل وزارت نفت موظف است فرایند مجوزدهی را تسریع کند. جلسات زیادی هم با نمایندگان مجلس برای این موضوع برگزار شده و آنها هم پیگیر این موضوع در وزارت نفت هستند.
این درحالیست، از فردا دوشنبه ۱۷ دی ماه، عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز می شود. صنعت پتروشیمی ماهانه حدود ۹۰۰ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران عرضه خواهد کرد. میزان عرضه روزانه به دلیل دوره برگشت ارز صادرات و اینکه ارز چه زمانی در حساب تراستی ها خواهد نشست، متفاوت خواهد بود. صادرات ۹ ماهه امسال پتروشیمیها حدود ۱۰ میلیارد دلار بوده است؛ ۸ میلیارد و ۱۷۶ میلیون دلار از این میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیازهای خود صنعت استفاده شده است.
نظر شما