قطعی برق و گاز و وضعیت دشوار صنایع

کاهش دمای هوا، افزایش قابل توجه گاز در کشور و در نهایت کمبود گاز برای تزریق به نیروگاه‌های کشور موجب شده بار دیگر شاهد قطعی برق واحدهای صنعتی باشیم که این روند منجر به گلایه‌های متعدد تولیدکنندگان شده است.

به گزارش خبرنگار آتیه‌آنلاین، قطع برق و گاز واحدهای تولیدی در سال‌های گذشته به قصه پر غصه‌ای تکراری تبدیل شده و هر سال صنایع در شش ماه اول و فصل گرم سال شاهد قطع برق و در شش ماه دوم و فصل سرد سال شاهد قطعی گاز هستند.

امسال اما وضعیت در قیاس با سال‌های قبل بدتر شده و افت گازرسانی به نیروگاه‌ها موجب شده در فصل سرد سال نیز ماجرای قطعی برق ادامه داشته باشد.

در این میان دولت که به نظر می‌رسد دل خوشی از این قطعی‌ها ندارد، از ماه‌های آغازین کار خود اعلام و تلاش کرده بود به هر شکل ممکن جلوی قطع برق و گاز واحدهای صنعتی را بگیرد اما همزمان با کاهش دمای هوا گویا چاره‌ای باقی نمانده و واحدها در معرض تعطیلی‌های متعدد قرار گرفته‌اند.

شرکت‌های توزیع برق استان‌های مختلف از ۱۸ آذرماه به واحدهای شهرک‌های صنعتی اعلام کردند قرار است دو روز در هفته، برق این واحدها قطع شود. همچنین به این واحدها اعلام شده بود برای تامین گازوئیل موتور برق‌های خود اقدام کنند.

بر اساس ظواهر گویا قطع برق شهرک‌های صنعتی استان تهران، عمدتاً دو روز دوشنبه و پنجشنبه یا شنبه و سه‌شنبه است و در هفته تقریباً دو روز و از هشت صبح تا ۱۰ شب، برق این شهرک‌ها تماماً قطع است.

در سایر شهرهای کشور نیز وضعیتی مشابه حاکم است که انتقادات صاحبان صنایع را به دنبال داشته است.

مجید نامی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات از جمله منتقدان این وضعیت است.

وی با اشاره به چالش‌های صنعت پوشاک از جمله قطعی انرژی مورد نیاز معتقد است: «دولت باید اقداماتی از جمله تخصیص سریع و سهل گازوییل و سوخت به واحدهای صنعتی دارای ژنراتور و جبران خسارات ناشی از قطعی برق را در دستور کار خود قرار دهد.»

نامی با بیان اینکه تا پیش از این مشکل قطع برق در تابستان مطرح می‌شد، اما حال به فصل سرما هم تسری یافته، اظهار کرد: «در حال حاضر با فرارسیدن فصل سرما نیز به‌دلیل ناترازی انرژی، قطع برق صنایع در شهرک‌های صنعتی و همزمانی آن با قطع برق مناطق مسکونی، باعث چالش بزرگتری برای ده‌ها هزار واحد صنفی در صنعت نساجی و پوشاک شده و ادامه فعالیت‌های بسیاری از واحدهای صنفی و صنعتی را با افت شدید مواجه کرده است.»

مهدی عبدیان، رئیس اتاق بازرگانی قزوین در این باره تاکید دارد: «با صراحت اعلام می‌کنیم واحدهای تولیدی ما تحمل قطع برق را ندارند و اگر قرار است برق برخی واحدها قطع شود باید منتظر توقف خطوط تولید و بیکاری هزاران نفر باشید.»

به گفته وی «افزایش تعرفه‌های برق، ابلاغ آن و عطف به ما سبق غیرقانونی آن، مشکلی بر مشکلات تولید افزوده است. این در حالی است که انتظار به‌حق تولیدکنندگان مبنی بر جبران خسارات ناشی از قطعی برق بدون پاسخ مانده است.»

این مسئول صنفی همچنین تاکید دارد: «دولت باید اقداماتی از جمله تخصیص سریع و سهل گازوییل و سوخت به واحدهای صنعتی دارای ژنراتور، جبران خسارات ناشی از قطعی برق، متعهد کردن وزارت نیرو در تامین انرژی، اقدامات لازم جهت همراهی سازمان بیمه تامین اجتماعی و وزارت اقتصاد برای کاهش بیمه و مالیات در مواقع بحرانی، رفع مشکلات ایجاد شده برای رفع تعهدات بانکی و ارائه تسهیلات و تخصیص زمین و امکانات و مجوزات لازم جهت احداث نیروگاه‌های با انرژی تجدید ناپذیر توسط شرکت‌های صنعتی و بخش خصوصی را در دستور کار قرار دهد.»

البته این موارد تنها نمونه‌ای از انتقادات صاحبان صنایع محسوب می‌شود و در این سال‌ها همواره از سوی تولیدکنندگان سیاست‌هایی مانند قطعی برق و گاز مورد نقد بوده و خواسته آنها دریافت خسارت بابت این موارد است. حال اما در پاسخ به انتقادات متعدد صورت گرفته در حوزه قطعی برق، معاون هماهنگی توزیع توانیر تصریح کرده است: «قطعی‌های برق تا پایان سال ادامه نخواهد داشت و احتمالا این طرح طی ۱۰ روز تا ۲ هفته آینده اجرای آن متوقف می‌شود.»

محسن ذبیحی با اشاره به آخرین وضعیت تأمین برق واحدهای تولیدی اظهار کرد: «در حال حاضر نیاز مصرف برق کشور ۴۷ هزار مگاوات است که ظرفیت منصوبه نیروگاههای ما فراتر از این نیاز است. پس صنعت برق کشور به شرط تأمین سوخت کافی برای نیروگاه‌ها، مشکلی در تأمین برق ندارد.»

وی با اشاره به محدودیت‌های ایجاد شده برای برق واحدهای تولیدی در چند روز گذشته، تصریح کرد: «در هفته جاری به دلیل شرایط خاص محدودیت سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها، درخواست کردیم صنایع به طور موقت برای چند روز از مدار خارج شوند.»

به گفته این مسئول «در حالت عادی حدود ۷۰ درصد صنایع بین ساعت ۴ تا ۵ بعدازظهر فعالیت خود را متوقف می‌کنند و تنها ۳۰ درصد شیفت دوم و سوم کاری دارند. درخواست ما برای مدیریت تقاضا در روزهای پیش رو این است که ۵۰ درصد از فعالیت کاری صنایع بعد از ساعت ۵ بعدازظهر محدود شود تا بتوانیم برق مشترکان خانگی را تأمین کنیم.»

ذبیحی در خصوص دلیل ناترازی برق در کشور گفت: «ناترازی برق یک معادله چند مجهولی است و چالش‌های آن، ناترازی مالی است. اگر مشکل اقتصاد برق حل شود، مشکلات کاهش خواهد یافت. قطعاً در تابستان سال آینده نیز ناترازی برق داریم و برای آن سازوکارهایی چون افزایش تولید برق خورشیدی و تجدید پذیر پیش‌بینی کرده‌ایم که باید با همکاری صنایع محقق شود.»

کد خبر: 76820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 1 =