شادی زمانیان در گفتوگو با آتیهآنلاین با اشاره به اینکه کمخوابی ناشی از استفاده بی رویه از تلفن همراه سلسله علائمی را به همراه دارد، افزود: به دلیل کمخوابی، فرد وارد فاز سه رم خواب نمیشود و در نتیجه در طول روز کسل و خوابآلود است، علاوه بر این، نه تنها تمرکز و توجه فرد بسیار کاهش مییابد بلکه احتمال افت تحصیلی، افت رشد جسمی و کاهش سطح انرژی نیز بسیار بالاست. در مجموع تمام این موارد میتواند زمینهساز بروز علائم اضطرابی و افسردگی در کودکان و نوجوانان شود.
زمانیان چاقی و افزایش وزن را یکی دیگر از پیامدهای استفاده بیرویه از تلفن همراه دانست و گفت: استفاده طولانیمدت از موبایل عامل بازدارنده از فعالیتهای فیزیکی، ورزش و داشتن تغذیه مناسب محسوب میشود و حتی اختلال خواب میتواند به افزایش وزن منجر شود.
وی اضافه کرد: افزایش وزن باعث میشود سندرمهای متابولیک از جمله افزایش قندخون، فشارخون و چربیخون در سنین پایین بیشتر دیده شود. تمام این سندرمها به مرور میتوانند ریز فاکتور و عاملخطر برای ابتلای فرد به بیماریهای قلبی، مغزی و حتی آسیبرسان برای کلیه و کبد فرد باشند.
زمانیان بروز استرس و اضطراب را پیامدهای استفاده طولانیمدت از تلفن همراه دانست و گفت: در شبکهها و کانالهای مجازی تمام اخبار درست و نادرست به اشتراک گذاشته میشود و این موضوع، از یک سو به دلیل باورمندی صرف کودکان و نوجوانان به اطلاعات منتشره و از سوی دیگر عدم بلوغ فکری کافی، احتمال فعالشدن زمینههای استرسی و اضطرابی را در آنها افزایش میدهد.
وی یادآور شد: به طور کلی، نتایج مطالعات و تحقیقات متعدد نشان داده که کودکان و نوجوانانی که برای طولانیمدت و به طور مداوم از گوشی همراه استفاده کردند نسبت به دستهای که استفاده تحتکنترل و تعدیلشده داشتند بیشتر در معرض اختلال توجه و تمرکز، وسواسفکری و بیش فعالی بودند و زمینههای اضطرابی و افسردگی در آنها به مراتب بیشتر است.
این متخصص مغز و اعصاب تأکید کرد: همچنین نتایج پژوهشها نشاندهنده این واقعیت است به دلیل زودباوری کودکان و نوجوانان در مواجهه با اخبار و اطلاعات منتشره در شبکههای اجتماعی، زمینه اعتماد به نفس آنها به شدت کاهش یافته و احتمال اینکه به افرادی با اعتماد به نفس و ریسکپذیری پایین و ترس و فوبیای زیاد تبدیل شوند به مرور افزایش مییابد.
وی آزار و اذیتهای اینترنتی را در بروز اختلالات اضطرابی مؤثر دانست و گفت: دسترسی نامحدود و بدون نظارت کودکان و نوجوانان به تلفن همراه و به تبع آن چرخش بیهدف در فضای مجازی بیم در معرض قرار گرفتن و یا بروز آزار و اذیتهای جنسی را در کودکان و نوجوانان افزایش میدهد.
زمانیان افزود: متأسفانه کنترل این دسته از آزارها به دلیل نامرئیبودن عامل آزاردهنده، بسیار دشوارتر از اذیتهای جسمی است و به سبب اینکه در دسترس ما نیستند نه تنها کنترلی بر آنها وجود ندارد، بلکه حذف یا محکومیت این آزارها به طور مشخص نیز امکانپذیر نیست.
دبیر انجمن متخصصان مغز و اعصاب خراسان بزرگ ادامه داد: در صورت تداوم قرارگیری در معرض آزارهای جنسی، احتمال ایجاد زمینههای اضطرابی، ترس و ناراحتی، خجالت و بروز بسیاری از علائم روحی و تغییرات خلق و خویی در کودکان افزایش خواهد یافت، همچنین حتی میتواند عاملی برای خودکشی نوجوانان باشد.
این متخصص مغز و اعصاب در بیان راهکارهای اثربخش در این زمینه گفت: باید بپذیریم منع کامل کودکان و نوجوانان در استفاده از تلفن همراه در دنیای مدرن کنونی، رویکرد کاملاً اشتباه و بازدارنده در مسیر رشد فردی و اجتماعی به شمار میآید اما با پذیرش این واقعیت، والدین نیز با اتخاذ یکسری راهکارها مانند وضع برخی قوانین و ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در موقعیتها و شرایط خاص، میتوانند پیامدهای جسمی یا زمینههای استرسی و اضطرابی ناشی از استفاده طولانیمدت از این وسیله را کاهش دهند.
گفتوگو : مهین داوری
نظر شما