به گزارش آتیهآنلاین به نقل از روابط عمومی مدیریت درمان تامین اجتماعی استان فارس، استان پهناور فارس به عنوان پنجمین استان بزرگ کشور دارای جاذبههای تاریخی و فرهنگی ارزشمندی است که بسیاری از گردشگران را به سوی خود جلب میکند و بر پویایی این خطه افزوده میشود. استان فارس ۵میلیون نفر جمعیت را در دل خود جای داده که تقریباً ۲میلیون و۵۰۰هزار نفر آنها تحتپوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند. این میزان بیش از ۵۰درصد جمعیت را شامل میشود. برای اطلاع از عملکرد سازمان تأمیناجتماعی در حوزه درمان، روابط عمومی و امور فرهنگی مدیریت درمان تامین اجتماعی استان فارس، با بهرام حسنشاهی، مدیر درمان این استان به گفتوگو نشست. او متخصص جراحی عمومی است و با دارا بودن ۳۰ سال سابقه حرفهای، از یک سال پیش تاکنون سکان هدایت این مجموعه را بهدست گرفته و عناوینی مانند ریاست بیمارستان به مدت هشت سال و رئیس دانشکده علومپزشکی جهرم را در کارنامه حرفهای خود به ثبت رسانده است.
♦مدیریت درمان استان فارس دارای چه تعداد مراکز درمانی است؟
ابتدا باید اشاره کنم که این مدیریت در دو بخش درمان مستقیم و غیرمستقیم در راستای ارتقای سلامت مخاطبان تأمیناجتماعی و کارگران تلاش میکند. در بخش درمان مستقیم از طریق یک بیمارستان و ۲۳ مرکز سرپایی شامل هفت پلیکلینیک، پنج درمانگاه تخصصی و ۱۱ درمانگاه عمومی، خدمات درمانی بیمهشدگان را بهرایگان در اختیارشان قرار میدهیم. در بخش درمان غیرمستقیم نیز معاونت خرید راهبردی این مدیریت، با طیف گستردهای از مراکز درمانی بخشهای دولتی، خصوصی، خیریه و نیروهای مسلح شامل بیمارستان، داروخانه، آزمایشگاه، مراکز تصویربرداری، فیزیوتراپی و سایر مراکز پاراکلینیک طرف قرارداد است. در مجموع میتوان گفت در این استان ۲۵۸۳ مرکز درمانی و ۱۶۴۰ پزشک خانواده در قالب مطب، درمانگاه و شبکههای بهداشتی با ما طرف قرارداد هستند.
♦مراکز درمانی تأمیناجتماعی چه خدماتی ارائه میدهند و از چه تجهیزات و امکاناتی برخوردارند؟
در بخش درمان مستقیم، بیمارستان شهید آیتالله دکتر بهشتی شیراز با دارا بودن بخشهای تخصصی و فوقتخصصی بهصورت شبانهروزی و کاملاً رایگان به خانواده بزرگ تأمیناجتماعی خدمترسانی میکند. در این مرکز هشت اتاق عمل فعال و ۲۲۶ تخت فعال وجود دارد و اعمال جراحی پیشرفته در زمینه قلب، آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی، چشم، زنان و زایمان، ارتوپدی، مغزواعصاب، اورولوژی، لاپاراسکوپی و جراحی عمومی ارائه میشود. بیمارستان شهید بهشتی، سال گذشته عنوان چهارمین مرکز ارائهدهنده خدمات فوقتخصصی قلب کشور را به خود اختصاص داد.
وسایل و امکانات درمانی این مرکز نیز از نوع پیشرفته بوده و اخیراً یک دستگاه میکروسکوپ پیشرفته چشمی و یک دستگاه سنگشکن دروناندامی برای بیمارستان خریداری شده است. طی سال گذشته با اختصاص اعتباری معادل ۳۰۰ میلیارد ریال، تجهیزات پزشکی مراکز بستری و سرپایی این مدیریت نوسازی شد.
♦مراکز ملکی استان در حوزه نیروی انسانی بهویژه پزشکان با چه کمبودهایی مواجه هستند؟
پیش از آن لازم است بگویم که استان فارس و شهر شیراز به عنوان قطب درمان کشور از نظر تعداد پزشکان در وضعیت مناسبی است. بهویژه کمبود برخی متخصصان که در سایر مناطق کشور وجود دارد، در این استان کمتر به چشم میخورد. با وجود اینکه جاذبههای بهکارگیری پزشکان در بخشهای خصوصی به دلیل تعرفه کمتر تأمیناجتماعی بسیار بیشتر است، اما به هر روی ما کمترین مشکل را در بحث جذب پزشکان داریم و تنها محدودیت، مربوط به برخی رشتههای تخصصی ازجمله پاتولوژیست و رادیولوژیست است که مسئله کشوری بهشمار میرود. درحال حاضر بیشترین کمبود مربوط به کادر پرستاری است. فعال بودن بیمارستانهای دانشگاهی و خصوصی در سطح شیراز زمینه کار را برای پرستاران فراهم کرده و با توجه به اختلاف درآمد، این مراکز در اولویت انتخاب آنها قرار دارد. خوشبختانه با برگزاری آزمون استخدام تأمیناجتماعی در پایان فروردینماه امسال ۶۱ نیروی انسانی بهکار گرفته میشوند که میتواند در افزایش سطح کمیت و کیفیت خدمات مؤثر واقع شود.
♦آمار ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی به چه میزان است؟
سال گذشته در بیمارستان آیتالله شهید بهشتی شیراز ۲۱هزار و ۵۴۹ بیمار در بخشهای بستری پذیرش شدند و در بخش سرپایی نیز نزدیک به دو میلیون ویزیت ارائه شد. همچنین در این بازه زمانی بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰هزار نفر از خدمات پاراکلینیک بیمارستانی و درمانگاهی بهرهمند شدند. به تفکیک میتوانم بگویم حدود یک میلیون و ۵۰۰هزار نسخه دارویی، ۴۴۶هزار مورد خدمات آزمایشگاهی، ۱۰۹هزار مورد خدمات رادیوگرافی، ۴۰هزار مورد خدمات سونوگرافی، ۲۵هزار مورد فیزیوتراپی، ۱۳هزار مورد خدمات دیالیز، ۲۳هزار مورد امآرآی، ۱۱هزار خدمت اکوکاردیوگرافی و ۳هزار و ۸۰۰ مورد آندوسکوپی بهصورت رایگان در مراکز درمانی تأمیناجتماعی به بیمهشدگان ارائه شده است.
♦آمار خدمات در بخش درمان مستقیم چطور؟
در این بخش نیز ماهانه بیش از ۳۷هزار پرونده بستری و ۲۰۰هزار پرونده سرپایی بیمهشدگان از سوی همکاران متخصص و فنی معاونت خرید راهبردی مدیریت درمان استان بررسی و رسیدگی میشود. این معاونت بهطور متوسط ماهانه ۳۰۰هزار میلیارد تومان اسناد مالی دریافت میکند که پس از بررسیهای لازم به مراکز درمانی طرف قرارداد پرداخت میشود. طی فروردین و اردیبهشتماه امسال مبلغی معادل ۵۰۰ میلیارد تومان به مراکز درمانی طرف قرارداد پرداخت شده است.
♦ارزش و جایگاه خدمات درمانی تأمیناجتماعی را در استان چگونه ارزیابی میکنید؟
سازمان در دو حوزه درمان غیرمستقیم با پوشش بیمهای و درمان مستقیم بهطور رایگان، خدمات مورد نیاز بیمهشدگان را فراهم کرده است. این اقدام در حالی انجام میشود که هزینههای درمان بهویژه انجام برخی عملهای جراحی در بخشهای خصوصی هزینههای هنگفتی را دربر دارد. سازمان همواره با ارتقای کیفیت خدمات و بهکارگیری پزشکان ماهر، علاوه بر خدمات درمانی، برخی اقلام پزشکی جراحی گرانقیمت را نیز بهصورت رایگان دراختیار بیمهشدگان قرار میدهد. خدمات این مرکز با استقبال چشمگیر بیمهشدگان مواجه است و همانطور که اشاره کردم با توجه به قطب درمان بودن استان، علاوه بر مردم این خطه بسیاری از ساکنان استانهای همجوار مانند کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان از خدمات ما بهرهمند میشوند. جالب است بدانید براساس آمار اخذ شده در زمینه خدمات آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی معلوم شد که حدود ۴۲ درصد از مراجعهکنندهها از استانهای مجاور بودند که نشاندهنده میزان افزایش حجم کار مراکز ملکی است.
♦طرحهای توسعه مراکز درمانی آن مدیریت شامل چه مواردی است و تاکنون چه پیشرفتهایی حاصل شده است؟
یکی از طرحهای مهم ما را احداث بیمارستان ۳۲۰ تختخوابی تشکیل میدهد که در مرحله ساخت اسکلت قرار دارد. در تلاش هستیم تا هرچه زودتر اجرای فاز دوم این طرح آغاز شود. با وجود اینکه استان پهناور فارس از نظر زیرساختهای درمانی رتبه سوم تا چهارم کشور را در اختیار دارد، تختهای بستری تأمیناجتماعی استان به دلیل میزان مراجعه بالا در مقایسه با سایر استانها کافی نیست. از اینرو سازمان از سالها پیش احداث بیمارستان مذکور را در دستور کار قرار داد، اما مدتی به دلایلی انجام آن با تأخیر مواجه شد. در دوره فعلی با دستور اکید مدیرعامل سازمان، عملیات عمرانی بیمارستان پیگیری میشود. قطعاً افتتاح این مرکز کمک قابلتوجهی نهتنها به استان فارس بلکه به منطقه جنوب کشور خواهد کرد. اقدامات توسعهای دیگری نیز انجام شده است؛ ازجمله آن میتوانم به راهاندازی درمانگاه تأمیناجتماعی فیروزآباد اشاره کنم که بهمنماه سال گذشته افتتاح شد. درمانگاههای زرقان و خرمبید هم امسال بهرهبرداری میشود.
♦فارس ازجمله استانهایی است که طرح پزشک خانواده در آن اجرا میشود؛ همکاری تأمیناجتماعی با این طرح چگونه است و در روند اجرا با چه مسائلی مواجه هستید؟
پزشک خانواده با توجه به اینکه سلامتمحور است نه درمانمحور، تأثیر بسزایی در گسترش سلامت عمومی جامعه دارد. زیرا در روند عادی، افراد پس از بیماری برای درمان اقدام میکنند، اما در پزشک خانواده سلامت بیمار پایش شده و ضمن کشف بیماریها، خدمات پیشگیرانه ارائه میشود. با وجود اینکه رسالت حفظ سلامت عمومی افراد جامعه برعهده نظام سلامت قرار دارد، سازمان تأمیناجتماعی در تحقق این هدف همکاری چشمگیری دارد و همسو با برنامههای پزشک خانواده در حرکت است. اگر بخواهم به مسائل این طرح اشاره کنم باید بگویم به دلیل تعیین پزشک خانواده افراد از طریق ثبتنام، درصد بالایی از بیمهشدگان خارج از تأمیناجتماعی به پزشک مراجعه میکنند. در نتیجه از سایر امکانات درمانی مراکز ملکی سازمان ازجمله خدمات آزمایشگاهی و رادیولوژی که بهصورت رایگان ارائه میشود، محروم میمانند و این محدودیتی به شمار میرود که اجرای طرح بهوجود آورده است.
نظر شما