واشنگتن مهیای روز موعود

در آستانه مراسم تحلیف، واشنگتن بدل به دژ امنیتی شده است، چراکه خیابان‌های پایتخت آمریکا خالی از هرگونه تردد بوده و تنها هزاران نظامی تا دندان مسلحِ گارد ملی آمریکا در فواصلی نزدیک به هم دیده می‌شوند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، آمریکا از ماه نوامبر به این سو شاهد روزهای پر تنش و جنجال‌آفرینی بود. برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور با چالش‌های فراوانی همراه بود، چالش‌هایی که بدل به پاشنه آشیل دموکراسی در این کشور گردید. «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، حتی پیش از شروع انتخابات مدعای احتمال تقلب در انتخابات و کلاه‌برداری در رای‌گیری پستی شده بود.

با اعلام نتایج، رئیس کاخ سفید با تاکید بر مدعاهای خود کوشید نتایج را به نفع خود برگرداند؛ طوفان پیام‌های توئیتری و شکایات رنگ و وارنگ از سوی رئیس‌جمهور شکست‌خورده آمریکا به راه افتاد بلکه بتواند چهار سال دیگر نیز بر کرسی خود در اتاق بیضی تکیه بزند. با تمامی این جنجال‌ها و گرفتاری‌ها، «جو بایدن» به عنوان رئیس‌جمهوری منتخب اعلام شد.

ماجرا اما به اینجا ختم نشد. همزمان با برگزاری جلسه تایید آرای الکترال در کنگره (روز ششم ژانویه) گروهی از هواداران ترامپ در واشنگتن دست به تظاهرات زدند. هواداران ترامپ ناگهان به کنگره یورش بردند و ترامپ نیز البته آنان را تهییج کرد. ساختمان کنگره بسته شد، نمایندگان و سناتورها به اتاق‌های امن منتقل شدند و «مایک پنس»، معاون رئیس‌جمهور نیز فرار را بر قرار ترجیح داد. دست آخر، شورش آرام گرفت. در مجموعه‌ای از اقدام‌های سریع، تمامی حساب‌های ترامپ در شبکه‌های اجتماعی بسته شد، موج محکومیت‌ها روانه شد و استیضاح مجدد او در مجلس نمایندگان رای آورد.

خبری از پایان خوش نیست!

و حالا بایدن بناست همراه با «کاملا هریس»، معاون خود پس از برگزاری مراسم تحلیف وارد کاخ سفید شوند؛ هرچند شکی نیست که این مراسم تحلیف با دیگر مراسم پیشین متفاوت است. این امر چندین دلیل دارد. نخست آن‌که ترامپ و همسرش در یک سنت‌شکنی نادر در تاریخ آمریکا به استقبال بایدن و همسرش نخواهند آمد. بنا به رسمی همیشگی، رئیس‌جمهوری که بناست کاخ سفید را ترک کند، در پله‌های کاخ سفید از برنده انتخابات استقبال کرده و به او تبریک می‌گوید. اما ترامپ خیلی راحت اعلام کرده که نه‌ تنها بنا ندارد از بایدن و همسرش استقبال کند، بلکه در مراسم تحلیف او نیز شرکت نمی‌کند. این اولین‌بار در قرن اخیر است که رئیس‌جمهوری آمریکا از شرکت در این مراسم امتناع می‌کند و بدین ترتیب دونالد ترامپ چهارمین رئیس‌جمهور تاریخ ایالات متحده خواهد بود که دست به این اقدام می‌زند. پیشتر «جان آدامز» و پسرش، «جان کوئینسی» و همچنین «اندرو جانسون» دست به اقدامی مشابه زده‌اند. نکته جالب‌توجه دیگر، مراسم جداگانه‌ای است که ترامپ در صبح ۲۰ ژانویه برای خود تدارک دیده است و بناست با فرش قرمز، رژه چند سرباز و شلیک گلوله افتخار از وی تقدیر شود!

مورد دیگری که سبب می‌شود این مراسم تحلیف مانند نمونه‌های پیشین آن نباشد، رنگ و روی امنیتی پایتخت آمریکا است. پاندمی کرونا و آمار بالای ابتلا در کشور به‌ تنهایی وضعیت را برای برگزاری این مراسم دشوار کرده بود و حال با شورشی که هواداران ترامپ در کنگره به راه انداختند، این مراسم در عین حال بدل به بحرای امنیتی نیز شده است. در آستانه مراسم تحلیف، واشنگتن بدل به دژ امنیتی شده است. خیابان‌های پایتخت آمریکا خالی از هرگونه تردد بوده و تنها هزاران نظامی تا دندان مسلحِ گارد ملی آمریکا در فواصلی نزدیک به هم دیده می‌شوند. خودروهای زرهی نظامی در خیابان‌های واشنگتن و به ‌ویژه در اطراف عمارت کنگره به گشت‌زنی می‌پردازند. به قول گزارشگر شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان، حال و هوای پایتخت خود نشان از آن دارد که آمریکا بنا نیست شاهد انتقال قدرت مسالمت‌آمیز باشد.

اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف.‌بی.‌آی) به دستگاه‌های اجرایی هشدار داده است که عناصر راست افراطی ممکن است خود را به عنوان نیروهای گارد ملی در واشنگتن معرفی کنند. اف.‌بی.‌آی تاکید کرد که بر اساس گزارش اطلاعاتی به دست آمده توسط روزنامه واشنگتن پست، عده‌ای نقشه مواضع و اماکن آسیب‌پذیر در شهر واشنگتن را بررسی کرده‌اند که این موارد نشانه تلاش‌های احتمالی برای اخلال در مراسم تحلیف است. این در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس شامگاه گذشته گزارش داد که دو تن از اعضای گارد ملی از تیم حفاظت از مراسم تحلیف کنار گذاشته شده‌اند؛ چراکه با گروه‌های شبه‌نظامی راست افراطی ارتباط دارند. هرچند که هیچ مدرکی دال بر این یافت نشد که افراد مذکور بنا داشتند دست به عملیات «ضد بایدن» بزنند. اوضاع در واشنگتن در حدی پرتنش است که جو بایدن و کاملا هریس به جای اینکه از بین صفوف مردم، مسیر کنگره تا کاخ سفید را طی کنند، این‌بار باید از بین صفوف سربازان این مسیر حدود یک کیلومتری را طی کنند.

تحلیف به زبان ساده!

اساساً مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری آمریکا چیست؟ مراسم تحلیف رویدادی رسمی است که در آغاز هر دوره جدید ریاست‌جمهوری در واشنگتن‌ دی‌سی برگزار می‌شود. طی این مراسم که غالباً با حضور چهره‌های شاخص سیاسی آمریکا و همچنین مقام‌های خارجی برگزار می‌شود، رئیس‌جمهوری منتخب باید ادای سوگند کند. سوگند رئیس جدید کاخ سفید در این مراسم از این قرار است: «من رسما سوگند یاد می‌کنم که مسئولیت ریاست جمهوری ایالات متحده را صادقانه انجام دهم و تا جایی که توان دارم از قانون اساسی ایالات متحده پاسداری، حفاظت و دفاع کنم.» بعد از ادای این کلمات روند انتقال قدرت کامل می‌شود و جو بایدن به طور رسمی چهل و ششمین رییس‌جمهوری این کشور خواهد شد. در ادامه، کاملا هریس نیز رسما به‌عنوان معاون رئیس‌جمهوری آمریکا سوگند یاد خواهد کرد.

این مراسم بناست ظهر امروز (چهارشنبه) به وقت شرق آمریکا برگزار شود. بایدن که پس از سوگند رسما رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود، پس از گذشت چند ساعت به کاخ سفید منتقل می‌شود و تا چهار سال آینده در آنجا ساکن خواهد بود. نکته جالب‌توجه این‌که برخی از هواداران ترامپ یک قدم هم فراتر رفته و قصد دارند دومین مراسم تحلیف او را به شکل مجازی و همزمان با ادای سوگند جو بایدن برگزار کنند! تاکنون بیش از ۶۸ هزار نفر از طریق فیس‌بوک اعلام کرده‌اند که برای ابراز حمایت از ترامپ در این مراسم شرکت خواهند کرد.

مراسم معارفه بایدن به ‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب امروز هم مثل روال گذشته در بالکن بخش غربی ساختمان کنگره برگزار می‌شود. پس از پایان مراسم، بایدن و هریس به همراه همسران خود با اسکورت اعضای یگان‌های مختلف ارتش به سمت کاخ سفید می‌روند و یک گروه موسیقی نظامی هم آن‌ها را همراهی خواهد کرد.

مراسم تحلیف امسال در آمریکا خود نشان از آن دارد که وضعیت همچنان به حالت معمول خود بازنگشته و ترامپ حتی پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش هم می‌تواند دردسرآفرین باشد.

گزارش: فرزاد سیف‌نیا

کد خبر: 6248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 14 =