به گزارش آتیهآنلاین به نقل از ایرنا، امیرحسین بانکیپورفرد در نشست الزامات سیاستگذاری جمعیتی در ایران افزود: ۲۱ مانع پیش روی اجرای قانون جوانی جمعیت وجود دارد که براساس این مشکلات، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نوشته شد که تاکنون ۳۰ درصد این قانون اجرا نشده است و هنوز جامعه ما نمیداند ما با چه فاجعهای روبهرو هستیم.
بانکیپورفرد با بیان اینکه سال ۱۴۳۰ براساس برآوردهای صورت گرفته ۳۰ درصد جامعه سالمند خواهند شد، گفت: ممکن است بسیاری از دانشگاهها به سرای سالمندان تبدیل شود و ما در این مکانها نگهداری شویم.
او گفت: در سال ۱۴۳۰ حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور سالمند میشوند و زمانی که ۲ نفر وجود خارجی خواهد داشت فقط امکان مراقبت از خود را خواهند داشت و باید این سوال را پرسید که در این دوره چه اتفاقی خواهد افتاد زیرا دوران سالمندی دوره تنهایی و بسیار سختی برای ما خواهد بود.
بانکیپورفرد ادامه داد: باید جمعیتشناسان بسیار زودتر به فکر وضعیت جمعیت چارهای اساسی میکردند. این موضوع در بُعد امنیتی نیز تاثیراتی خواهد داشت، در نقشه کشور پیری خواهیم داشت، نظام سلامت و بیمارستانهای ما با مشکلاتی مواجه خواهند شد زیرا هزینه یک سالمند ۶ یا ۷ برابر فرد عادی است و باید تعداد بیمارستانها را چند برابر کنیم اما آیا این تعداد جوان داریم که بیمارستان تاسیس یا نگهداری کنند؟
بانکیپورفرد با بیان اینکه نظام بهداشت و درمان در سال ۱۴۳۰ در دوره سالمندی نمیتواند جوابگوی نیاز سالمندان باشد، گفت: این موضوع ابربحران جمعیت است و جمعیتشناسان باید فریادشان بلند شود و باید دید چه اتفاقی برای این کشور رخ میدهد.
اکنون بحث هرم سنی یا پیری جمعیت مطرح است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اکنون مساله ما میزان جمعیت نیست چون جمعیت کنونی کشور به آمار ۸۵ میلیون نفر رسیده است، در قرنهای گذشته با پدیده انفجار جمعیت روبه رو بودیم و مساله اصلی جمعیتشناسان این بود که در هر کشور و منطقهای چقدر توان جمعیتی دارد و با چه سرعتی امکان افزایش در آن منطقه وجود دارد. اما در این چند دهه در دنیا بحث هرم سنی جمعیت یا همان پیری جمعیت است و مساله اصلی ما پیری جمعیت و جوانی جمعیت است نه میزان جمعیت.
او ادامه داد: همه قبول داریم که جمعیت پیر جمعیت خوبی نیست اما در برابر دوگانه جوانی و پیری جمعیت چنین اختلافی وجود دارد که برخی جمعیت پیر را مقبولتر از جمعیت جوان بدانند اما همه میدانیم که انتظار زیادی نمیتوان از جامعه پیر داشته باشیم.
کاهش ۳۵ درصدی موالید در هفت سال گذشته
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی گفت: در هفت سال گذشته میزان موالید در کشور از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در سال به یک میلیون تولد رسیده است که این موضوع نشان از ۳۵ درصد کاهش موالید در کشور دارد.
او ادامه داد: همچنین میزان ازدواج در ۱۲ سال گذشته ۹۰۰ هزار مورد بوده است اما اکنون به ثبت ۵۰۰ هزار مورد ازدواج در کشور رسیدهایم که این مساله نیز ۴۰ درصد کاهش را به همراه دارد.
بانکیپورفرد افزود: در واقع این موضوعات به عنوان سقوط آزاد و خبر از یک خشکسالی عمیق در جامعه را به ما میدهد و زمانی خواهد رسید که همه پیر خواهند شد و نمیتوانیم آن زمان نیروی جوان داشته باشیم به همین دلیل باید جمعیتشناسان ۱۰ تا ۱۵ سال پیش این موضوع را مطرح میکردند که البته از سوی برخی جمعیتشناسان مطرح شد اما کسی جدی نگرفت زیرا ما ملموسگرا هستیم و تا کسی این را حس نکند نمیتواند قبول کند.
او اضافه کرد: مشکل ما با پیری جمعیت این است که باید نخبگان، مسئولان و مدیران بدانند که زمانی که جمعیت پیر شد راه درمانی تا پس از ۱۰۰ سال برای آن وجود ندارد.
کاهش ۴۰ درصدی بودجه جوانی جمعیت
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: سال گذشته ۱۱ هزار میلیارد تومان بودجه برای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تخصیص داده شد که امسال ۴۰ درصد این بودجه کمتر شده است البته بودجه اجرای برنامه هفتم توسعه را هم سازمان برنامه و بودجه کم کرده است، باید این بحران را بیشتر ملموس کنیم تا بتوانیم به این موضوع اهمیت بدهیم.
وی اضافه کرد: کل بودجه قانون جوانی جمعیت با ۷۳ ماده هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار است که در همین ارتباط وزیر بهداشت اعلام کرد فقط اقلام پیشگیری برای توزیع رایگان هفت هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
بانکیپورفرد گفت: براساس محاسبات پیری جمعیت در حال رخ دادن در کشور است و در قانون جوانی جمعیت روی این مساله متمرکز شدیم و باید جلوی پیری جمعیت را بگیریم و در این پنج یا ۶ ساله که هنوز دهه ۶۰ امکان باروری دارند باید از این فرصت استفاده کنیم و در پنج سال تمام موانع فرزندآوری را پیدا کنیم و راهحل آن در قانون آورده شود چون ۴۰ درصد جمعیت بعد از دهه ۶۰ کاهش داشتهایم.
نظر شما