به گزارش آتیه آنلاین، گرانی کاغذ در سالهای اخیر، بالا رفتن قیمت کتاب و کاهش شمارگان آن را به دنبال داشته است تا جایی که شماری از ناشران پای خود را از این عرصه عقب کشیده اند و تعدادی از صاحبان روزنامهها و مجلات هم از خیر فعالیت در عرصه مطبوعات گذشتهاند. در واقع نوسان نرخ ارز که ثبات بازار بسیاری از کالاها را برهم زده است؛ عامل اصلی این گرانی است، اما موضوع فقط این نیست بازار کاغذ در دست گروهی از بنگاهداران کاغذ است که بعضا دست به احتکار کاغذ میزنند. شاید بتوان گفت که جدای از مسائل ارزی و سیاستهای اقتصادی، دستهای بحرانآفرین پنهانی هم در حوزه کاغذ وجود دارند که وضعیت امروز را برای این حوزه و عرصه کتاب به وجود آوردهاند. به همین دلیل ناشران ناچارند که یک سری کاغذ را از بازار آزاد تهیه کنند و همین موضوع باعث بالا رفتن هزینه تمام شده کتاب و گران شدن قیمت آن برای مصرفکننده میشود.
به همین خاطر و به دلیل این شرایط بحرانی، دولت مجبور به توجه بیشتر به واردات کاغذ شد، از فراهم کردن شرایط مناسب برای واردات گرفته تا صرف میلیونها دلار ارز برای کاغذ. هرچند در شرایطی که ریسک سرمایهگذاری در بازار واردات کاغذ بسیار بالاست و تضمینی برای فروش وجود ندارد، بسیاری از سرمایهگذاران هم از واردات کاغذ کنار کشیدهاند، آنهایی نیز که در ماههای گذشته و حتی سال قبل اقدام به واردات کاغذ کردهاند، از عرضه آنها در بازار خودداری میکنند.
با این حال مسئولان همچنان به تولید داخل بیمهر هستند به گونه ای که امروز تولید داخلی کاغذ چاپ و تحریر تقریبا وجود ندارد، کارخانههای کارون و پارس که مدتی مدیدی است تحریر را تعطیل کردهاند و مازندران نیز که از ابتدای سال با تغییر مدیریت و سیاست شرکت سرمایهگذار انتظار میرفت به تولید تحریر به عنوان بزرگترین کارخانه تولید کاغذ چاپ و تحریر در کشور توجه ویژهای داشته باشد، حالا علاوه بر تغییر کاربردی خط تولید چاپ و تحریر خود به دلیل تأمین نشدن مواد اولیه تولید و عدم همکاری با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکند.
عدم توجه به تولید کاغذ و حمایت از واردات بی رویه
در همین راستا رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا می گوید: در طی سالیان گذشته تولید کاغذ داخلی با بی مهری های فراوانی روبرو شد. سه شرکت تولید کننده کاغذ تحریر در ایران با آخرین تکنولوژی روز دنیا تاسیس شده بودند که با حمایت از واردات سرکوب شدند، به نحوی که امروز دیگری انگیزهای برای این شرکت ها در تولید کاغذ تحریر وجود ندارد.
ابوالفضل روغنی گلپایگانی پیرامون ظرفیت های تولید کاغذ در کشور گفت: هم اکنون نیاز کشور به کاغذ تحریر که مورد نیاز کتاب است ۳۸۰ هزار تن بوده و ظرفیت تولید داخلی کاغذ تحریر در کشور ۱۵۰ هزار تن است، به دلیل همین کسری در حال حاضر ما شاهد واردات حدود ۲۳۰ هزار تن کاغذ تحریر هستیم.
وی پیرامون اخبار تاسیس کارخانه کاغذ سازی در جنوب کشور ابراز کرد: چند سالی است که خبر از تاسیس کارخانه ای در خوزستان برای تولید کاغذ داده می شود، اگر همین امروز این شرکت ایجاد شود تا هفت سال دیگر به بهرهبرداری نخواهد رسید.
روغنی گلپایگانی افزود: تحریمها اجازه واردات ماشین آلات و تکنولوژی را به ما نمی دهد، از سوی دیگر سرمایه گذاری در این کارخانه و تامین منابع آن نیز خود موضوعی دیگر است، در عین حال محدودیت ظرفیت تولید این کارخانه برای تامین نیاز بازار مطرح است، با این حال تاکید دارم که کشور ما ظرفیت و پتانسیل سرمایهگذاری در حوزه کاغذ را دارد و نباید این مهم را نادیده گرفت.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا را از ارکان مهم و تاثیرگذار بر حوزه کاغذ تحریر برشمرد و اظهار کرد: لزوم حمایت قانونی دولت و مجلس در کنار زیر ساخت های داخلی برای تولید کاغذ تحریر ضروری و تاثیرگذار است.
نظر شما