محاصره «اتیوپی» توسط بحران انسانی

ادامه درگیری‌ها میان نیروهای دولت اتیوپی و نیروهای اقلیم تیگرای باعث شده تا اوضاع رو به وخامت بگذارد و در این میان آمریکایی‌ها در فکر تحریم این کشور هستند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، بحران در اتیوپی به رغم تمامی تلاش‌های بین‌المللی همچنان ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد که کورسوی امیدی برای پایان این درگیری‌ها وجود داشته باشد. این در حالی است که پیشروی شورشیان تیگرای در میان وساطت‌ بین‌المللی برای توقف جنگ همچنان ادامه دارد.

ادامه تنش‌ها

دو نماینده آفریقایی و آمریکایی به سفر خود به آدیس آبابا برای حل بحران میان دولت فدرال اتیوپی و اقلیم تیگرای ادامه می‌دهند و انتظار می‌رود با نخست‌وزیر اتیوپی دیدار کنند. همچنین خبرها حاکی از آن است که دولت و جبهه مردمی آزادسازی تیگرای با پیشنهاد آمریکا در مورد رساندن کمک‌ها به غیرنظامیان در مناطق درگیری موافقت کردند. به گزارش شبکه خبری الجزیره، جبهه آزادسازی مردمی تیگرای و متحدانش بر شهر شواروبیت در اقلیم امهره واقع در شمال اتیوپی کنترل یافتند و مقامات اتیوپی اعلام کردند با حملات شورشیان در چهار اقلیم مقابله می‌کنند.

همزمان میانجیگری آفریقا و آمریکا برای توقف درگیری میان نیروهای دولتی و جبهه تیگرای و رساندن کمک‌ها به افراد متضرر ادامه دارد. همچنین سخنگوی جبهه تیگرای در توییتی اعلام کرد که ارتش اتیوپی حملات پهپادی را به اقلیم تیگرای و مناطق مسکونی در شهر مکله انجام داده است. این درحالی است که ارتش اتیوپی به این خبر واکنشی نشان نداده است.

از سوی دیگر، طی روزهای گذشته، شورای امنیت سازمان ملل در رسیدن به توافق برای تصویب بیانیه‌ای درباره آتش‌بس در تیگرای اتیوپی شکست خورد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات ارشد سازمان ملل اعلام کرد، پیش‌نویس بیانیه‌ای که ایرلند درباره آتش بس در تیگرای اتیوپی ارائه کرده بود با مخالفت چین و روسیه مواجه شد و شورای امنیت نتوانست آن را تصویب کند. منابع دیپلماتیک دیگری نیز اعلام کردند که هیچ توافقی در این باره وجود ندارد. در این پیش‌نویس بر لزوم رساندن کمک‌های بشردوستانه و پایان درگیری‌ها و آغاز مذاکرات ملی فراگیر در اتیوپی تأکید شده است ولی بسیاری معتقد هستند که درگیری‌ها و همچنین اعمال نفوذ بسیار یاز کشورهای غربی و به خصوص اروپایی‌ها مانع از رسیدن کمک‌ها و آتش‌بس می‌شود.

همچنین در این پیش‌نویس، اعضای شورای امنیت سازمان ملل نسبت به بازداشت کارمندان سازمان ملل ابراز نگرانی کرده و خواهان آزادی فوری آن‌ها شدند. در این پیش نویس همچنین نسبت به بازداشت گسترده در اتیوپی براساس نژاد و بدون اقدام قانونی ابراز نگرانی شده است. این در حالی است که پیش از این نیز شورای امنیت در پرونده اتیوپی و توافق بر سر این بحران شکست خورده بود.

به‌رغم تمامی این تلاش‌ها، ‌بحران همچنان در این کشور آفریقایی ادامه دارد. اتیوپی هفته گذشته همزمان با پیشروی نیروهای جبهه آزادی تیگرای به سمت پایتخت، حالت فوق‌العاده اعلام کرد. در این راستا سازمان رسانه اتیوپی، رسانه‌های‌بی‌بی‌سی، سی‌ان‌ان، رویترز و آسوشیتدپرس‌ را به دلیل پوشش‌دهی جنگ داخلی در کشور به لغو مجوزهایشان تهدید کرد. دولت اتیوپی اعلام کرد که اخبار این رسانه‌ها باعث دشمنی و آسیب زدن به حاکمیت کشور می‌شود و نه تنها راه را برای صلح هموار نمی‌کند، بلکه باعث می‌شود اوضاع بیش از پیش وخیم جلوه داده شود.

در بیانیه دولت اتیوپی آمده است که برخی گزارشات رسانه‌ها شامل تحلیل‌هایی است که به جبهه تیگرای کمک می‌کند و اقدامات دولت را کشتار دسته جمعی می‌داند و وجهه «آبی احمد»، نخست‌وزیر اتیوپی را مخدوش کرده و کشور را تحت فشار دیپلماتیک قرار می‌دهد؛ در صورتی که اینگونه نیست و دولت احمد هم در حال دفاع از تمامیت ارضی کشور است.

بحران به‌رغم اجماع

با وجود اتحاد جهانی برای پایان درگیری‌ها در اتیوپی، به نظر می‌رسد که وضعیت در این کشور مدام در حال بدتر شدن است. طی روزهای گذشته، دبیرکل سازمان ملل از اتیوپی و جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای درخواست کرد تا به جنگ پایان داده و مذاکرات جامع را برای حل بحران آغاز کنند.

به گزارش ‌آناتولی، طبق اعلام سخنگوی «آنتونیوگوترش»، دبیرکل سازمان ملل، این درخواست طی تماس تلفنی شخص دبیرکل با نخست‌وزیر اتیوپی از یک سو و همچنین رهبر شورشیان تیگرای از سوی دیگر مطرح شد. در این بیانیه آمده است که دبیرکل سازمان ملل با هماهنگی میانجی اتحادیه آفریقا، تماس‌های تلفنی را به طور جداگانه با آبی احمد و «گبر میشل»، رهبر جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای برقرار کرد و از دو طرف درخواست کرد که به درگیری پایان داده و مذاکرات جامع را برای حل بحران آغاز کنند.

در همین حال کاخ سفید بار دیگر تأکید کرد که با توجه به نگرانی‌های فزاینده درباره وضعیت وخیم درگیری‌های مسلحانه در اتیوپی، از شهروندان آمریکایی خواسته است که هر چه سریع‌تر این کشور را ترک کنند. «جن ساکی»، سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری گفت: «ما از اتباع آمریکایی خواسته‌ایم به محض برقراری پروازهای تجاری، اتیوپی را ترک کنند.» سخنگوی کاخ سفید اشاره کرد که وضعیت در اتیوپی «هر لحظه ممکن است تغییر کند. ما برای شهروندان خود در اتیوپی گفتیم که انتظار تخلیه نظامی را نداشته باشند.»

همچنین رئیس‌جمهوری کنیا و وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در نایروبی دیدار کرده و درباره بحران‌های وخیم در اتیوپی و سودان گفت‌وگو کردند. به گزارش خبرگزاری آناتولی، «آنتونی بلینکن»، وزیر ‌خارجه آمریکا گفت: «در جریان این دیدار به اوهورو کنیاتا، رئیس‌جمهوری کنیا گفتم که جفری فلتمن، نماینده ویژه واشنگتن در امور شاخ آفریقا با اولوسگون اوباسانجو، نماینده ویژه اتحادیه آفریقا در امور شاخ آفریقا همکاری می‌کند تا طرفین درگیر را برای پایان فوری خصومت‌ها بدون هیچ پیش‌ شرطی، برای توقف بدرفتاری‌ها و نقض‌های حقوق بشری و برای فراهم کردن دسترسی بشردوستانه به میلیون‌ها تن در شمال اتیوپی که به کالاها و وسایل نجات‌دهنده و اولیه نیاز مبرم دارند، تحت فشار بگذارند.»

گفتنی است که اتحادیه اروپا نیز نسبت به فروپاشی اتیوپی در صورت عدم رسیدن به توافق آتش بس هشدار داده است. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، اتحادیه اروپا هشدار داد درصورتی که مذاکرات برای پایان نزاع در تیگرای اتیوپی به آتش‌بس منجر نشود، این کشور با خطر فروپاشی مواجه می‌شود. همچنین گزارش‌ها حاکی از آن است که آمریکا و اتحادیه اروپا اعمال تحریم‌هایی علیه اتیوپی به دلیل شکست در پایان دادن به خشونت در منطقه تیگرای را بررسی می‌کنند.

با نگاه به این موفه‌ها به نظر می‌رسد که آتش بحران روزافزون در اتیوپی به این زودی‌ها بنا ندارد خاموش شود و باید انتظار بدتر شدن اوضاع در این کشور فقیر و پرتنش آفریقایی را داشته باشیم.

گزارش: فرزاد سیف‌نیا

کد خبر: 35936

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 1 =