به گزارش آتیهآنلاین، جنجالیترین انتخابات پارلمانی عراق بعد از سقوط رژیم بعث در این کشور، در حالی روز یکشنبه ۱۸ مهر برگزار شد که از همان ابتدا تردیدهایی مبنی بر سلامت فرآیند برگزاری این انتخابات از طرف طیفهای مختلف سیاسی عراق وجود داشت.
توزیع تنش
بر اساس اعلام نتایج انتخابات از سوی کمیساریای عالی مستقل انتخابات این کشور، جریان صدر با کسب ۷۳ کرسی، مستقلین با ۴۰ کرسی و ائتلاف تقدم به رهبری محمد الحلبوسی، رییس پارلمان با ۳۸ کرسی به ترتیب حائز اکثریت کرسیهای پارلمان شدند. با این حال برخی جریانات مهم و گروههای شیعی نسبت به این نتایج معترض بوده و حاضر به پذیرش آن نشدند. در واکنش به اعتراض صورت گرفته از سوی برخی از گروههای شیعی که به صورت کاملاً مسالمتآمیز در جریان بود، برخی جریانهای عراقی با همراهی برخی از کشورهای خارجی با معترضان درگیر شده و در نتیجه آن تنشهای سیاسی مسالمتآمیز به خشونت کشیده شد.
از طرفی همزمان با این ناآرامیها و تنشهای سیاسی، نخست وزیر عراق به صورت یک امر غیرعادی و برنامهریزی شده، هدف سوءقصد از طریق حمله پهپادی قرار گرفت. در این حمله علیرغم اینکه شخص نخست وزیر جان سالم به در برد، اما هدف قرار دادن چنین فرد مهمی در منطقه بسیار مستحکم از نظر امنیتی و با وجود تجهیزات دفاعی فوق پیشرفته آمریکاییها، خود جای بسی تأمل دارد. این درحالی است که برخی از رسانههای عراقی باانتشار مستندات مربوط به پرواز پهپادهای تهاجمی اعلام کردند که تصاویر دوربینهای منطقه الخضرا در بغداد نشان میدهد که مبداء پرواز این پرندههای عملیاتی از سفارت آمریکا بوده است.
به نظر میرسد برخی احزاب، شخصیتها و جریانهای داخلی در عراق، منطقه و فرامنطقه، به هیچ وجه تمایلی ندارند که دموکراسی در این کشور رشد پیدا کرده و عراق به ثبات و امنیت پایدار دست پیدا کند. بنابراین از هر طریق ممکن سعی میکنند که عراق همواره با چالشهای متعدد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، دیپلماتیک و... دست به گریبان باشد؛ کما اینکه در یک برهه به دنبال تحریک مردم در برابر دولت بودند، در برههای داعش را به عراق آوردند، در مقطع دیگری به دنبال ایجاد تفرقه در اقوام و مذاهب عراقی بودند و اکنون هم تلاش دارند شرایط برای ایجاد اختلافات و درگیری در این کشور فراهم شود.
اما حالا با افزایش تنش سیاسی در داخل عراق و ادامه خط اعتراضها از سوی برخی از گروهها که در مقاطعی منجر به شهادت برخی از فرماندهان مقاومت عراق نیز شده است، روز گذشته (جمعه) رسانههای عراقی با انتشار خبری اعلام کردند که مقامات عراقی طرح جدیدی را برای حل اختلافات میان گروهها و تشکیل دولتی کارآمد مطرح کردند.
در همین راستا سایت العربی الجدید با انتشار گزارشی در خصوص اتفاق نظر میان مقامات عراقی نوشت: «دفتر رئیسجمهوری عراق در بیانیهای اعلام کرد که برهم صالح نشستی را با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق و فائق زیدان، رئیس شورای دستگاه قضایی برگزار کرد. در این نشست درباره آخرین تحولات اوضاع سیاسی در کشور و اختلافات درباره نتایج انتخابات اخیر گفتوگو شد».
بر اساس گزارش سایت خبری العربی الجدید در این بیانیه آمده است که حاضران در نشست بر لزوم تقویت امنیت و ثبات در کشور، تقویت صلح داخلی، متحد کردن و مذاکره و دیدار، حمایت از روند دموکراسی، پایبندی به قانون اساسی و یکپارچه کردن تلاشهای برای برآوردن خواستههای شهروندان و بهبود اوضاع معیشتی تأکید کردند. همچنین در این نشست بر اهمیت بررسی و حل تمام شکایتها درباره انتخابات براساس قانون تأکید شد.
به نوشته این سایت خبری حاضران در نشست طرحی را براساس سند اصول اساسی برای حل بحران کنونی از طریق تشکیل دولتی کارآمد ارائه کردند که بتواند حافظ منافع عالی کشور باشد و چالشها را حل کند و به توسعه اقتصادی و اجتماعی بپردازد.
تلاش برای حل اختلاف
بر اساس گزارش های منتشر شده از نشست، مقامات شرکت کننده، برگزاری مذاکرات فوری را با گروههای سیاسی آغاز خواهند کرد تا آنها را قانع به نشستن بر سر میز مذاکره کنند. انتشار این خبر در حالی صورت گرفته است که روز چهارشنبه عمار الحکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق طرحی را برای خروج از بحران سیاسی بعد از انتخابات پارلمانی اخیر ارائه کرد.
با وجود اینکه مقامات عراقی برای جلوگیری از ادامه بحران و اعتراض نشست فوری برگزار کردند اما در مقابل گروههای معترض شیعی در بغداد برای رسیدگی به دلایل اعتراض خود نشستی را با نماینده سازمان ملل متحد در بغداد ترتیب دادند. پس از آن گروههای هماهنگی شیعه عراق جزئیات نشست خود با نماینده دبیرکل سازمان ملل در این کشور درباره نتایج انتخابات را اعلام کردند.
در این رابطه شبکه خبری سومریه نیوز در گزارشی با اشاره به نشست گروههای شیعه عراقی با نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد و بیانیه شیعیان نوشت که در بیانیه گروههای هماهنگی شیعیان عراق آمده است که ما به مردم عراق و جامعه بینالمللی اعلام میکنیم که اسناد و مدارک و دادههای واضح و موثقی را که درباره مشکل بزرگی که در روند انتخابات ایجاد شده، در اختیار داریم و بیتردید نشان دهنده وقوع عملیات سرقت هدفمند آرای انتخابات است که در نشست اخیر با جنین پلاسخارت، نماینده دبیرکل سازمان ملل در عراق آن را اعلام کردیم.
به گزارش سومریه نیوز در این بیانیه آمده است: «در این نشست مشکلات فنی و قانونی در شمردن آرا و اعلام نتایج را بررسی و شرح مفصلی را درباره تقلب در انتخابات ارائه کردیم. ما روند قضایی شکایت علیه این نتایج را در پیش گرفتهایم. ما باید به قانون پایبند باشیم و قدرت دولت را حفظ کنیم و روند سیاسی را برپایه صداقت و وضوح و تعهد بسازیم».
باوجود ادامه اعتراضها از سوی گروههای شیعه و همچنین عدم پاسخ گویی دستگاه امنیتی و قضایی عراق در رابطه با شهادت برخی از فرماندهان مقاومت عراق، نه تنها تاکنون پاسخ روشنی برای ابهامات آنها ارائه نگردید، بلکه رهبر جریان صدر کماکان با حمله به ساختار حشدالشعبی درصدد افزایش فشار به مقاومت عراق است. رهبر جریان صدر عراق با ادعای وجود نیروهای بیانضباط در سازمان حشدالشعبی تأکید کرد که گروههای بیانضباط باید فوراً منحل شوند و سلاحشان را به دولت تحویل دهند.
در این خصوص خبرگزاری العراقیه با انتشار گزارشی در خصوص اظهارات رهبر جریان صدر نوشت که مقتدی صدر روز پنجشنبه در یک نشست خبری مدعی وجود نیروهای بیانضباط در سازمان حشدالشعبی شد و گفت که این نیروها باید انفصال از خدمت شوند. همچنین گروههای بیانضباط باید فورا منحل شوند و سلاحشان را به دولت تحویل دهند. به نوشته العراقیه مقتدی صدر در ادامه اظهارات خود بر لزوم تشکیل سریع دولت عراق پس از اعلام رسمی نتایج انتخابات تأکید و تصریح کرد که دنیا شاهد سلامت انتخابات اخیر عراق بود.
در آخر باید خاطرنشان کرد آنچه در صحنه میدانی بغداد در حال وقوع است نه تنها هیچ اثری از تنشزدایی و حل و فصل اعتراضهای برخی از گروههای شیعه ندارد، بلکه حاکی از سناریوی دشمنان عراق و مقاوت برای بیثباتی و افزایش تنش است.
گزارش: اردشیر حبیبی
نظر شما