به گزارش آتیهآنلاین به نقل از ایرنا برخی از محققان در تعلق گرفتن جایزه نوبل پزشکی به محققانی که واکسن کرونا را ساختهاند، شکی ندارند و تنها این موضوع را منوط به زمان میدانند.
آنها میگویند: اگر کاری که منجر به ساخت واکسنهای کرونا شد در زمان اعلام جایزه امسال نوبل در روز دوشنبه (۱۲ مهر - چهارم اکتبر ۲۰۲۱) تایید نشود، این جایزه در سالهای آینده به آن تعلق میگیرد.
از زمان ثبت اولین موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا در سال ۲۰۱۹ تاکنون بیش از ۴.۷ میلیون نفر بر اثر ابتلا به ویروس کووید- ۱۹ جان خود را از دست دادهاند و بسیاری از کشورها هنوز تحت محدودیتهای شدید برای جلوگیری از شیوع آن قرار دارند.
براساس این گزارش به نقل از رویترز، درحالی که واکسنهای کووید-۱۹ به برخی کشورهای ثروتمند کمک کرده است تا به زندگی عادی خود بازگردند اما کشورهای دیگر هنوز منتظر دریافت واکسن کرونا برای واکسینه کردن مردم خود هستند.
از دانشمندانی که توسط دیگر محققان به عنوان برندگان احتمالی جایزه نوبل پزشکی امسال نام برده میشود، میتوان به کاتالین کاریکو (Katalin Kariko) متولد مجارستان و درو وایسمن (Drew Weissman) آمریکایی اشاره کرد که به خاطر فعالیت روی ساخت واکسنهای ریبونوکلئیک اسید پیام رسان (mRNA) معروف هستند.
واکسنهای کرونای mRNA که توسط شرکتهای داروسازی مُدرنا، فایزر و شریک آلمانی آن «بایون تک» ساخته شده است، انقلابی در مبارزه با این ویروس ایجاد کردهاند. این واکسنها سریع تولید میشوند و بسیار موثر هستند.
علی میرعظامی پروفسور گروه پزشکی آزمایشگاهی در موسسه کارولینسکا در سوئد و از محققان در زمینه کرونا گفت: این تکنیک دیر یا زود جایزه میگیرد. اما سوال اینجاست که این جایزه چه زمانی به آن تعلق میگیرد.
ساخت واکسنهای سنتی که در آن از یک ویروس ضعیف یا مرده برای تحریک سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند، میتواند یک دهه یا بیشتر طول بکشد. اما واکسن mRNA مُدرنا از زمان تعیین توالی ژن تا زمان اولین تزریق انسانی ۶۳ روز طول کشید.
mRNA پیامهای DNA بدن را به سلولهای خود میرساند و به آنها میگوید که پروتئینهای مورد نیاز برای عملکردهای مهم مانند هماهنگی فرایندهای بیولوژیکی از جمله هضم یا مبارزه با بیماریها را بسازند.
این واکسنهای جدید از mRNA ساخته شده در آزمایشگاه ساخته میشوند که به سلولها دستور میدهند پروتئینهای اسپایک ویروس کرونا را بسازند؛ این کار باعث میشود سیستم ایمنی بدن بدون تکثیر ویروس واقعی وارد عمل شود.
mRNA در سال ۱۹۶۱ کشف شد اما دههها طول کشید تا محققان از تکنیک mRNA برای درمان برخی مشکلات مانند بی ثباتی و ایجاد وضعیتهای التهابی استفاده کنند. توسعه دهندگان اکنون امیدوارند که در آینده بتوان از آن برای درمان سرطان و اچ آی وی استفاده کرد.
آدام فردریک ساندر برتلسن استادیار دانشگاه کپنهاگ اظهارداشت: علاوه بر این حقیقت که مشخص شده است که واکسنهای mRNA واکنش ایمنی بسیار موثری را ایجاد میکنند اما لازم نیست هر بار که واکسن جدیدی تولید میکنید، این محصول را تنظیم کنید.
وی افزود: این واکسنها به دلیل روش تولید سریع و کارایی که دارند، جان هزاران نفر را نجات داده است؛ بنابراین من به خوبی میتوانم از آن حمایت کنم. کاریکو ۶۶ ساله، زمینه را برای تولید واکسنهای mRNA آماده کرد و وایسمن ۶۲ ساله نیز که همکار قدیمی وی است در این راه به او کمک کرد.
میرعظامی گفت: آنها مغز متفکر تولید واکسنهای mRNA هستند. با این حال وی افزود: آنها ممکن است برای دریافت جایزه نوبل خیلی جوان باشند و کمیته (نوبل) معمولاً منتظر میماند تا دریافت کنندگان این جایزه به ۸۰ سالگی برسند.
نظر شما