به گزارش آتیهآنلاین، وزیر دفاع آمریکا و رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز گذشته (پنجشنبه) در جلسهای محرمانه به قانونگذاران آمریکایی اعلام کردند که دولت بایدن در حال مذاکرات درباره استفاده از پایگاههای روسیه در آسیای میانه برای اجرای عملیاتهای مبارزه با تروریسم علیه اهدافی در افغانستان است.
نقطهگذاریِ عملیاتی
این درحالی است که پایگاه خبری پولیتیکو روز چهارشنبه به نقل از چندین سناتور حاضر در جلسه گزارش داد که ایالات متحده در حال مذاکره با دولتهای تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان و دیگر کشورهاست. طبق این گزارش، رهبران دفاعی آمریکا شامل لوید آستین، وزیر دفاع و مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به این سناتورها گفتند که گزینه استفاده از پایگاههای نظامی روسیه در آسیای میانه با جدیت در دست بررسی است.
همچنین در گزارش پولیتیکو آمده است که ژنرال کنت مککنزی، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) با جزئیات انواع هواپیمای نظامی و نقاط پرتابی که میتواند برای اجرای حملات علیه اهدافی در افغانستانِ تحت کنترل طالبان استفاده شود، ذکر کرد.
در همین راستا روز سهشنبه لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در جلسهای علنی به قانونگذاران کشورش گفت که ایالات متحده از روسیه خواسته تا درباره پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه مبنی بر میزبانی از نیروهای آمریکایی در پایگاههای ارتش آمریکا در آسیای میانه برای عملیاتهای مبارزه با تروریسم توضیح دهد. براساس آنچه در گزارش پولیتیکو آمده است، پنتاگون و سنتکام به درخواست برای اظهارنظر در خصوص این مساله پاسخی ندادند.
گزارش پولیتیکو در شرایطی باعث توجه برخی رسانهها در داخل آمریکا شده است که مقامهای دفاعی آمریکا در جریان ادای شهادت در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان کنگره اظهار نظر کردند. این جلسه چند هفته بعد از بروز هرج و مرج در فرودگاه کابل حین تلاش قدرتهای خارجی برای خارج کردن شهروندان خود و هزاران شهروند افغانستان که خواهان خروج بودند، برگزار شد. لازم به ذکر است که در جریان عملیات تخلیه، یک حمله انتحاری به کشته شدن ۱۸۲ تن در فرودگاه کابل منجر شد.
این مساله بدان معنی است که تروریسم و بنیادگرایی رادیکال نه تنها در افغانستان به عنوان سرزمین جهاد ادامه دارد، بلکه به عنوان اولویت اصلی واشنگتن و هر اجماع بینالمللی در خصوص افغانستان شناخته میشود.
در همین رابطه وزیر دفاع آمریکا در خصوص جلسه مجلس نمایندگان و اظهارات مقامات نظامی ایالات متحده اذعان داشت: «به نظرم طالبان بهروشنی نشان داده بود که اگر بیشتر در افغانستان میماندیم، حمله علیه نیروهایمان را از سر میگرفتند. به نظرم گرچه میشد باقی ماندن در افغانستان را تصور کرد، ولی برای دفاع از خودمان و رسیدن به هدفهایمان باید نیروهای بیشتری اعزام میکردیم». فرمانده سنتکام هم سقوط دولت افغانستان و ارتش آن به دست طالبان در ماه اوت را به توافق کاخ سفید ترامپ در ۲۰۲۰ نسبت داد که به تکمیل خروج نیروهای آمریکایی متعهد شده بود.
بر اساس گزارش رویترز لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در خصوص نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در صحن مجلس شهادت داد. از طرفی آدام اسمیت، نماینده دموکرات از وزیر دفاع خواست که بگوید چه پیشنهادی در زمینه افغانستان به بایدن داده و این در حالی است که وزیر دفاع واشنگتن در مقابل عنوان کرد که پیشنهادهایش به رئیسجمهوری محرمانه است، اما تاکید کرد که هیچ گزینه بدون ریسکی برای حفظ وضعیت موجود در کار نبوده است.
درگیریِ درون تشکیلاتی
علاوه بر این ژنرال آستین، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده نیز در این جلسه حاضر بود. در بخش دیگری از گزارش رویترز به اظهارات میلی اشاره شده و آمده است که رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده ضمن اشاره به اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا، فرمانی امضا کرده بود که به موجب آن نیروهای آن کشور میبایست تا پیش از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ از سومالی، و تا پیش از ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شوند گفت که این فرمان پس از مدتی پس گرفته شد.
به گزارش رویترز ژنرال میلی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد که در پی صدور این دستور، به کاخ سفید رفته و با برخی از مقامهای دولت، به غیر از ترامپ، در مورد این موضوع گفتوگو کرده است. این مقام ارشد نظامی با بیان اینکه ارزیابی خود او این بوده است که ۲۵۰۰ نیروی آمریکایی در افغانستان بمانند تاکید کرد که پس از روندی مشورتی در عالیترین سطوح تصمیم سازی در نهایت بر سر کاهش نیروها به ۶۵۰ نفر اجماع صورت گرفت.
این درحالی است که ژنرال فرانک مککنزی، فرمانده ارشد سنتکام ستاد نیروهای آمریکا در منطقه در ادامه جلسه مجلس نمایندگان عنوان کرد که نظر او نیز به ۲۵۰۰ نفر بوده و تغییری نکرده است. ژنرال مککنزی یادآور شد که نظر او این بوده است که آمریکا در کنار ۶۰۰۰ نیروی شرکای خود در ناتو باید ۲۵۰۰ نیروی خود را نیز حفظ کند. او گفت که این حداقل میزان لازم برای حفظ پایگاه هوایی بگرام بوده است.
فرمانده ارشد سنتکام بااشاره به اینکه حفظ پایگاه بگرام، سفارت آمریکا در کابل، و فرودگاه بینالمللی حامد کرزای در این شهر، با تعداد نیروهایی که آمریکا داشته (۶۰ نفر) کافی نبوده است تاکید کرد که زمانی که دستور کاهش نیروها به ۶۵۰ نفر داده شد، دیگر گزینه حفظ بگرام عملاً به کلی از میان رفته بود. در ماه آوریل که جو بایدن اعلام کرد تمام نیروهای آمریکا تا پیش از روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ از افغانستان خارج میشوند، ارتش آمریکا همکاری نزدیکی با متحدان و همکاران خود داشته است.
مککنزی در پایان سخنان خود از یک دروغ پرده برداشت و خاطرنشان کرد در طول مدت عملیات تخلیه از افغانستان هرگز پیش نیامد که همه طرفهای موجود در خاک افغانستان از حرکتهای ما خبر نداشته باشند؛ تمام پایگاهها تحویل نیروهای افغانستان داده شد و این موضوع که تا لحظه خروج کسی از عملیات تخلیه خبر نداشته، دروغی بیش نیست.
در آخر باید یادآور شد که آنچه امروز در مختصات افغانستان به عنوان تهدیدی جدی و اولویت امنیتی برای واشنگتن و حتی جامعه بینالملل مطرح بوده، موضوع تروریسم و بازگشت القاعده، داعش و گروههایی از این قبیل است. موضوعی که در صورت عدم برخورد و استیصال در مواجهه با آن میتواند طبعات بینالمللی شدیدی به دنبال داشته باشد.
گزارش: اردشیر حبیبی
نظر شما