به گزارش آتیهآنلاین، ماده اول قانون تامین اجتماعی بر تعمیم و گسترش پوشش بیمههای اجتماعی تاکید دارد و نیمی از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور را زنان تشکیل میدهند. از این تعداد بر اساس آخرین سرشماری در سال ۹۵ حدود ۲۰ میلیون زن خانهدار در کشور داریم که قطعا نیاز است این جمعیت برای آینده خود برنامهریزی کنند. یکی از مهمترین نیازهای آنها به ویژه در دوران پیری و سالمندی و زمانی که قادر به کار کردن نباشند این است که زندگی آنها از نظر مالی تامین شود و کمتر دغدغه اقتصادی داشته باشند. استقلال مالی از مهمترین نیازهای زنان است. این عدم وابستگی مالی احساس رضایت درونی و اعتماد به نفس به زنان می دهد.
متاسفانه برخی از زنان خانهدار، زمانی که به سن میانسالی و پیری میرسند درآمدی برای گذران زندگی خود ندارند و از نظرمالی به اطرافیان خود وابسته هستند. به منظور رفع دغدغه زنان، «بیمه زنان خانه دار» از سالیان دور مطرح شد و همه برنامهریزان، پژوهشگران و صاحبنظران کشور بر اهمیت آن تاکید کردهاند. آذر ماه سال ۱۳۸۷ هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی مصوبهای را صادر کرد و براساس آن، زنان خانهدار مشمول بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد شدند و این گروه از زنان نیز توانستند خود را بیمه و از امکانات آن برخوردار شوند. در این خصوص خوشبختانه زنان خانهدار از کمک دو درصدی دولت برای حق بیمه پرداختی برخوردار هستند و تا اسفند ماه سال گذشته حدود ۴۰۰ هزار نفر از زنان خانه دار تحت پوشش بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد سازمان تامین اجتماعی قرار گرفتهاند.
این نوع بیمه بر اساس بیمه غیر اجباری تعریف شده است. اگر خانمی شاغل باشد، نمیتواند از این نوع بیمه استفاده کند. برخورداری از این حمایتها نیازمند تأهل و سابقه بیمه پردازی نیست. بانوان مجرد نیز میتوانند برای این نوع بیمه اقدام کنند. در صورت احراز شرایط، مستمری آنها به فرزندانشان نیز تعلق میگیرد.
شرایط بیمه زنان خانهدار
زنان خانهدار در حد فاصل سنی ۱۸ تا ۵۰ سال میتوانند نزد سازمان تامین اجتماعی تقاضای بیمه کنند. چنانچه متقاضیان در تاریخ ارائه تقاضا بالاتر از سقف سنی مورد اشاره باشند در صورت دارا بودن سابقه پرداخت حق بیمه معادل مازاد سنی، تقاضای بیمه آنان در صورت احراز سایر شرایط مقرر قابل پذیرش خواهد بود.
تعهدات سازمان
سازمان تامین اجتماعی سه سطح از تعهدات بیمهای را برای زنان خانهدار در نظر گرفته است: نوع اول با نرخ پرداخت حق بیمه ۱۴ درصد است و تنها شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی میشود. نوع دوم نرخ پرداخت حق بیمه ۱۶ درصد است و شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی می باشد و نوع سوم با نرخ پرداخت حق بیمه ۲۰ شامل تعهدات بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی میشود.
کمک دولت
گفتنی است دو درصد از نرخهای مورد اشاره برای پرداخت حق بیمه در تعهد دولت است، یعنی زنان خانهدار از کمک دو درصدی دولت برای حق بیمه پرداختی برخوردار هستند
پرداخت حق بیمه
مبلغ پرداختی مبنای پرداخت حق بیمه زنان خانهدار بر اساس «حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار» در هر سال است. بر اساس دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال جاری، هر یک از متقاضیان با انعقاد قرارداد ۱۲ درصدی میتوانند از پوشش بازنشستگی و فوت پس از آن استفاده کنند که مبلغ آن معادل ۳۳۰ هزار تومان در هر ماه میشود و با احتساب سرانه درمان این رقم به ۴۰۰ هزار تومان میرسد. پرداخت نرخ ۱۴ درصدی شامل تعهدات بازنشستگی و فوت قبل و بعد از آن در سال جاری معادل ۳۸۵ هزار تومان و نرخ ۱۸ درصد برای پوشش کامل ازکارافتادگی و فوت و بازنشستگی معادل ۴۹۵ هزار تومان میشود.
البته این مبالغ برای هر سال متغیر بوده و چنانچه گفته شد بر اساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در هر سال معین میشود.
در صورتی که فرد متقاضی بخواهد از مزایای درمانی این بیمه نیز استفاده کند باید به ازای هر نفر ماهیانه حق سرانه درمان که همه ساله به تصویب هیأت محترم وزیران میرسد برای خود و افراد تحت تکفل پرداخت کند اما از آنجاییکه زنان خانهدار اغلب تحت تکفل همسران خود بوده و از نظر درمانی نیز تحت پوشش همسر خود هستند، ملزم به پرداخت حق سرانه درمان نخواهد بود.
مزایای طرح و امکان انتخابهای متفاوت
در این طرح ابتدا انتخاب نرخها با متقاضی است و سازمان تامین اجتماعی اجباری در انتخاب نرخ پرداخت حق بیمه برای متقاضی ندارد ولی بعد از انتخاب نرخ توسط متقاضی، با توجه به شرایط وی از لحاظ سابقه و وضعیت سلامت وی، نرخ پرداخت حق بیمه مشخص میشود. مزیت دوم بحث درمان است و در این مورد هم اجباری در انتخاب درمان نیست. در دیگر بیمهها غیر از حرف و مشاغل آزاد، هر نوع بیمه دیگری را افراد بخواهند انتخاب کنند، دارای یک نرخ است و حمایت درمان در آن نرخ لحاظ شده است. به عنوان مثال ممکن است بانوی خانهداری همسرش بیمه باشد و از خدمات درمانی همسرش استفاده کند، در این صورت ضرورتی ندارد با انتخاب بیمه زنان خانه دار، حق سرانه درمان را هم بپردازد. به عبارتی میتواند قرارداد بدون درمان با سازمان تامین اجتماعی منعقد کرده و از خدمات درمانی بیمه همسر استفاده کرده و تعهدات بلندمدت شامل بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی را از سازمان تامین اجتماعی دریافت کند. در مثالی دیگر، دختران مجردی که در خانه پدر زندگی می کنند، می توانند از خدمات درمانی بیمه پدر، مادامی که ازدواج نکرده و یا اشتغال به کار ندارند، بهرهمند شوند و تعهدات بلندمدت را طی قرارداد بدون درمان از سازمان تامین اجتماعی دریافت کنند.
نظر شما