به گزارش آتیه آنلاین از ایرنا از خانه کتاب و ادبیات ایران، سید عباس صالحی در پیامی به همایش بینالمللی «ادبیات در روزگار کرونا» که توسط ایوب دهقانکار مدیرعامل این خانه در افتتاحیه همایش قرائت شد، آمده است: قریب به یک سال و نیم از شیوع بیماری همهگیر کووید۱۹ در کشور ما میگذرد. این پیشامد ناخواسته تمامی بخشهای زندگی جامعه را تحت تأثیر قرار داده است. عرصه فرهنگ هم از گزند آسیبهای این بیماری در امان نمانده و تبعات و آثار سوء آن دامنگیر بازار نشر و کتاب هم شد.
در این میان روند برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان مهمترین رویداد کتاب و ادبیات کشور و نبض تپنده بازار نشر، ابتدا با تأخیر در زمان برگزاری مواجه شد و در ادامه در بستر فضای مجازی مجال برگزاری پیدا کرد.
وی می افزاید: در این مدت با قرمزشدن وضعیت شهرهای کشورمان، کتابفروشیها و کتابخانههای عمومی چندین بار تعطیل شد؛ شماری از هنرمندان و نویسندگان به این ویروس مبتلا شدند و بسیاری از رویدادها، جشنوارهها و جوایز ادبی امکان برگزاری حضوری نیافت و زمینه ارتباط چهره به چهره میان نویسندگان و مخاطبان بسیار محدود شد.
در پیام صالحی آمده است: در مقابل این محدودیتها، فرصتهای مناسبی هم برای بروز و ظهور در فضای مجازی و بهرهگیری از این بستر در شکوفایی خلاقیتها پدید آمد که برگزاری صدها برنامه در قالب جدید رهاورد آن بود و خانه کتاب و ادبیات ایران، با برگزاری نشستهای ادبی متعدد در فضای مجازی از پیشگامان این عرصه محسوب میشود.
رونق فروش کتابهای صوتی و الکترونیکی و سایر محصولات فرهنگی نیز از نقاط امیدبخش این دوران است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این پیام تصریح کرد: نویسندگان و شاعران عزیز در ستیز با ملال این ایام، همچنان به آفرینش و خلق ادبی میپردازند تا روایتگر روزهای سخت حیات یک ملت باشند و بیمها و امیدهای این عصر را به قلم سحرانگیز خود ثبت کرده و جامعه را به پیشواز روزهای روشن فردا رهنمون سازند.
وی افزود: برگزاری وبینار بینالمللی «ادبیات در روزگار کرونا» و نگاه تخصصی به مسائل این ایام از اقدامات حائز اهمیتی است که به همت همکاران خانه کتاب و ادبیات ایران فراهم آمده و از صاحبنظران پنج کشور برای این هماندیشی دعوت به عمل آوردهاند.
صالحی در ادامه این پیام با ارج نهادن به حضور عالمانه استادان، ادیبان و پژوهشگران در این همایش مجازی، ابراز امیدواری کرد تا مباحث مطرح شده در این رویداد بینالمللی به شناخت بهتر ما از موقعیت ادبیات در دوران همهگیری کرونا کمک کند و به خلق آثار ادبی بیشتر یاری رساند.
وبینار بینالمللی ادبیات در روزگار کرونا
به گزارش ایرنا، در «وبینار بینالمللی ادبیات در روزگار کرونا» چهار نشست تخصصی مرتبط با محورهای این وبینار با حضور استادان بیش از ۱۵ دانشگاه و پژوهشگاه از کشورهای هند، افغانستان، ایران، پاکستان و عراق برگزار خواهد شد.
در اولین نشست تخصصی «وبینار بینالمللی ادبیات در روزگار کرونا» احمد شاکری (عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) درباره «کرونا و بحران روایت»، علیرضا حسنزاده (عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) درباره «تفسیر آستانهای و مردمشناختی ادبیات با تمرکز بر آیین، افسانه و رمان در دوران کرونا»، پروفسور اخلاق احمد (عضو هیئت علمی دانشگاه جواهر لعل نهرو هند) درباره «وضعیت آثار ادبی در روزگار کرونا» و شماری از اساتید درباره «ظرفیتهای زبان فارسی در مواجهه با بحرانها» در قالب نشستی مجازی سخنرانی خواهند کرد.
علاقهمندان برای حضور در این نشست میتوانند از ساعت ۱۱:۳۰ روز شنبه (نوزدهم تیرماه ۱۴۰۰) به نشانی http://www.aparat.com/khaneketab مراجعه کنند.
سه نشست تخصصی نیز روز یکشنبه (بیستم تیرماه ۱۴۰۰) برگزار میشود که جزییات این نشستها به شرح زیر است:
در دومین نشست «وبینار بینالمللی ادبیات در روزگار کرونا» فاطمه فیاض (عضو هیئت علمی دانشگاه علوم مدیریت لاهور پاکستان) درباره «ذکر بیماریهای همهگیر در متون ادبی شبهقاره»، بهزاد کریمی (عضو هیئت علمی گروه ایرانشناسی دانشگاه میبد یزد) درباره «بیماریهای همهگیر در قرون نخستین اسلامی: گزارش یک مقاله»، سیده فلیحهزهرا کاظمی (عضو هیئت علمی دانشگاه ال سی بانوان لاهور پاکستان) درباره «امید در شاهنامه فردوسی» و علی شهیدی (عضو هیئت علمی گروه ایرانشناسی و فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تهران) درباره «دهانپوش ایرانی» سخنرانی خواهند کرد.
دومین نشست این وبینار روز یکشنبه (بیستم تیرماه ۱۴۰۰) از ساعت ۹ صبح به صورت زنده از خانه کتاب و ادبیات ایران به نشانی http://www.aparat.com/khaneketab پخش خواهد شد.
همچنین، در نشست سوم که از ساعت ۱۱:۳۰ با اجرای احسان رضایی آغاز میشود، عبدالمهدی مستکین (پژوهشگر ادبی و مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو) درباره «امیدواری و امیدورزی در دوران بحرانها در ادبیات فارسی»، محمودرضا اکرامیفر (پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی) درباره «بازتاب کرونا در شعر طنز امروز» و محمدکاظم کاظمی (شاعر و پژوهشگر افغانستانی) درباره «آسیبشناسی فعالیتهای ادبی در فضای مجازی در دوران کرونا»، سخنرانی خواهند کرد. این نشست نیز از طریق آپارات خانه کتاب و ادبیات ایران در دسترس علاقهمندان قرارمیگیرد.
در این روز همچنین، علیرضا قیامتی (عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان مشهد) درباره «آفرینشهای ادبی در کشورهای فارسیزبان»، رحیم غابی (عضو هیئت علمی دانشگاه بغداد) درباره «بیماریهای مسری در ادبیات فارسی»، نسیم خلیلی (نویسنده و پژوهشگر) درباره «تجربه نویسندگی در دوران کرونا»، احمد شاکری (عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات) درباره «ادبیات در بحران؛ مواجهه ادبیات داستانی معاصر ایران با بیماری کرونا» و احسان رضایی (نویسنده و منتقد ادبی) درباره «تصویر همهگیریها در ادبیات استانی» سخنرانی میکنند.
در نشست پایانی «وبینار بینالمللی ادبیات در روزگار کرونا»، محسن جوادی (معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) نیز سخنرانی خواهد کرد.
نظر شما