به گزارش آتیه آنلاین به نقل از تسنیم، این روزها اشتباهات در برنامههای تلویزیونی به موضوعی روتین تبدیل شده است. تقریبا هر هفته شاهدیم که یکی از برنامههای تلویزیونی شاهکاری جدید خلق و خوراکِ صفحههای فضای مجازی را به بهترین شکل تأمین میکند.
همین چند روز پیش بود که دو فوتبالیستِ قدیمی به برنامهی خندوانه رفتند و به راحتیِ خوردنِ یک لیوان آب، روی آنتنِ تلویزیون به نویسندگان توهین کردند. مجریِ برنامه هم با این توهین نه تنها برخوردی نکرد، که از خنده هم به خود میپیچید. هیچ ناظری هم گویا در آنجا نبود که تذکری به این استادان بدهد!
جالب اینکه برنامه «خندوانه» پخش زنده ندارد و برنامهای تولیدی است. یعنی به راحتی امکانِ نظارت و حذفِ این توهین به نویسندگان وجود داشت، اما هرگز این اتفاق نیفتاد تا با پخشِ توهینِ آقایانِ فوتبالیست، شاهد واکنشِ تندِ جامعه نویسندگان باشیم.
اما جدیدترین این اشتباهات مربوط به برنامهای تخصصی در زمینه هنر موسیقی است.
شبکه شما برنامهای با عنوان «ترانه باران» دارد. این برنامه هر شب ساعت 18 پخش میشود. در توصیف این برنامه روی سایتِ شبکه شما اینچنین نوشته شده است:
«در این برنامه به موزیک ویدیوهای روز، ترانههای محلی، نقد و بررسی آثار، اخبار و حواشی موسیقی کشومان پرداخته میشود.» دقت کنید که مسئولان شبکه شما بر این باورند که این برنامه به نقد و بررسیِ موسیقیِ کشورمان میپردازد!
برنامه «ترانه باران» سه مجری دارد که یکی از آنها محمد اسکندری است. همین آقایی که در ویدیویِ بالا دیدید که سالروز تولدِ پرویز مشکاتیان را تبریک میگوید و برای استاد مشکاتیان آرزوی سلامتی میکند.
اسکندری مجری این برنامه خطاب به مخاطبان میگوید: «دیروز سالروز تولد استاد مشکاتیان نوازنده پرافتخار و سرشناس موسیقی ایران بود. تبریک میگویم به استاد مشکاتیان نازنینم و امیدوارم که حالش خوب باشد و همچنان مضراب در دستان او بر اپیزودهای سنتور در حال رقص و نواختن باشد و ما بشنویم و لذت ببریم از نواختنِ ساز استاد پرویز مشکاتیان نازنین و پرافتخار ایران زمین.»
شنیدنِ این جملهها در اردیبهشت 1400 برای هر اهل موسیقی اسفبار و غمگین کننده است. مجری برنامه با گفتنِ این چند جمله، ضعف خودر ا در شناخت از موسیقی این سرزمین فریاد میزند. او به گونهای سخن میگوید که مخاطبِ ناآشنا با موسیقی ایران، گمان میکند که این آقای مجری با پرویز مشکاتیان دوست است و انگار همین دیروز با این استادِ بزرگ ساعتها وقت گذرانده است که اینگونه میگوید: «تبریک میگویم به استاد مشکاتیانِ نازنینم!»
آقای مجری! شما و تمامِ همکارانتان در آن برنامهیِ به ظاهر تخصصیِ موسیقی نمیدانید که پرویز مشکاتیان سال 1388 درگذشت!
آقای مجری! شما و تمام همکارانتان در آن برنامه چه چیزی از پرویز مشکاتیان میدانید! اصلا کدام یک از آثار او را شنیدهاید؟ شما چه میدانید «آستان جانان» چیست و یا نامِ کدام شاهکارِ موسیقی ایران است.
آقای مجری! شما از «سرِ عشق» چیزی میدانید؟ برایتان نگویم که استاد مشکاتیان سهتار هم مینواخت و در همین «سر عشق» چه کرده است با سهتار...
از «دستان» برایتان نگویم. واقعا انتظار ندارم که حتی بتوانید یک دقیقه از این موسیقی را درک کنید. «چهارگاه» ی عجیب و شاهکار. با آن تصنیفِ پایانی که در اوج رهایمان میکند.
کار صواب باده پرستی است حافظا / برخیز و عزم جزم به کار صواب کن
آقای مجری! راستی «نوا مرکب خوانی» را شنیدهاید؟ آوازهایش را انتظار ندارم شنیده باشید، حداقل بگویید که تصنیفِ «جان جهان» را شنیدهاید دیگر!
«خلوت گزیده» یا «دود عود» را هم نشنیدهاید!
«وطن من» را چطور؟ این آلبوم را زنده یاد ایرج بسطامی خوانده است: ای خطهی ایران مهین ای وطن من...
آقای مجری! نگویید که «قاصدک» را هم نشنیدهاید! این آلبوم که هرگز به طور رسمی منتشر نشد اما هیچ اهل موسیقی نیست که نسخهی کپیاش را نشنیده باشد؛ با آن غزلِ معروفِ حضرت سعدی که هر بیتش داستانی دارد برای خود:
جزای آنکه نگفتیم شکر روز وصال / شب فراق نخفتیم لاجرم ز خیال
از «گنبد مینا» و «جان عشاق» هم که نگویم برایتان. راستی «چاووش» ها را چطور؟ آن همه اثرِ انقلابیِ شاهکار که در اوایل انقلاب، پرویز مشکاتیان آهنگسازی کرد؟ آنها را هم نشنیدهاید؟
به راستی که هیچکدام از این شاهکارها را نه شما و نه هیچکدام از همکارانتان در آن برنامهی به ظاهر تخصصیِ موسیقی نشنیدهاید. که اگر شنیده بودید و اندکی از این دریایِ جوشانِ ذوق و قریحهی زندهیاد استاد پرویز مشکاتیان را درک کرده بودید، اکنون اینچنین به جامعهی موسیقی و البته آن استادِ عزیز بیاحترامی نمیکردید.
بگذارید برای اینکه جایگاهِ پرویز مشکاتیان را به درستی برایتان بازگو کنم، جملهای از یکی از آهنگسازانِ معاصر موسیقی کشورمان را برایتان بازگو کنم. این آهنگساز که در کارش بسیار دقیق و حرفهای است و کارش را خوب میداند، روزی به من گفت: «اگر پرویز مشکاتیان آهنگساز بوده، من و دیگران در این کار مشغولِ گِل لگد کردنیم.»
باشد که روزی تلویزیون ملی ما، قدر داشتههای فرهنگی و هنریِ کشورمان را بداند و به آنها احترام بگذارد، یا حداقل بیاحترامی به مقامشان نکند.
راستی آقای مجری! یادم رفت بپرسم که منظورتان از اپیزودهای سنتور دقیقا چه بود؟
پرویز مشکاتیان آهنگساز، نوازنده سنتور و سهتار در 24 اردیبهشت 1334 دیده به جهان گشود و در 30 شهریور 1388 چشم از جهان فروبست. او در طول زندگی هنریِ خود بیش از 40 آلبوم موسیقی را آهنگسازی کرد که در این میان بسیاری از این آثار از شاهکارهای موسیقی ایرانی محسوب میشوند.
نظر شما