به گزارش آتیه آنلاین، محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی به منظور دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر وارد قاهره شد . طی این دیدار در خصوص مسائل مهم و مورد توجه دو کشور در دوره کنونی و راه حلهای پیشنهادی برای حل برخی مشکلات که اخیرا در روابط دوجانبه به وجود آمده، رایزنی شد.
این در حالی است که برخی از کارشناسان مسائل عربی معتقدند ارتباط قوی و مستحکمی بین سفر بن زاید به قاهره و ابتکار عملی که امارات اخیرا برای حل پرونده سد النهضه اعلام کرده است، وجود دارد.
بر اساس گزارش شبکه خبری العربیه به نقل از منابع آگاه درقاهره، ولیعهد ابوظبی و رئیس جمهوری مصر همچنین در خصوص لیبی، پیشرفت در روابط مصر و ترکیه و همچنین سرمایهگذاریهای امارات در مصر به بحث و تبادل نظر پرداختند.
حضور بن زاید به عنوان نماینده امارات در قاهره در حالی رخ داده است که در ماه گذشته، امارات تلاشهای مخفیانهای برای متقاعد کردن مصر و سودان در مورد راهحلهای فنی غیر ریشهای انجام داد که اتیوپی میتوانست در هر صورت اقدام به آب گیری دور دوم کند و مانع وارد شدن ضرر به سودان و مصر به صورت موقت شود.
از طرفی روزنامه تایمز با انتشار مطلبی در خصوص مناسبات جاری دوجانبه میان امارات و مصر مدعی شد، اختلافات بین مصر و امارات در خصوص این پرونده هنوز علنی نشده است اما نشانههای واضحی از تنش میان دو کشور طی دو سال گذشته در سطوح مختلف وجود داشته است.
همچنین تنش مخفیانهای بین قاهره و ابوظبی در تعدادی از زمینههای سیاسی و اقتصادی بروز و ظهور داشته که بارزترین این اختلافات بر سر طریقه تعامل با پرونده لیبی، خروج سرمایهگذاران اماراتی از چندین پروژه به ویژه در پایتخت اداری جدید و عقب نشینی از سرمایهگذاریهایی که قبلاً به آنها وعده داده شده بود، کمک نکردن امارات به مصر در زمینه بحران شیوع ویروس کرونا و کند شدن روند ارسال واکسنها و افزایش زمزمه ها در خصوص همکاری با رژیم صهیونیستی برای اجرای پروژههای لجستیک است. شاخص های اثرگذاری که تاثیر منفی بر بخشهای مختلف مصر و مهمترین آن کانال سوئز خواهد گذاشت.
اما در رابطه با پرونده سد احداثی اتیوپی بر روی روزخانه نیل باید متذکر شد که سد النهضة (سد رنسانس) که توسط اتیوپی بر روی رود نیل در خاک این کشور ساخته شده، در صورت آبگیری کامل، ورودی آب به مصر را به میزان دستکم ۵۰ درصد کاهش میدهد و با توجه به اینکه این رودخانه شریان حیاتی و کشاورزی مصر است، خسارتهای جبران ناپذیری را متوجه مصر خواهد کرد. این در حالی است که در مقابل اتیوپی هم استفاده از این سد برای تامین برق مورد نیاز خود را ضروری میداند.
از جمله مسائل مورد گفتگو در دیدار این دو مقام عرب شاخص های موثر در امنیت پایدار در حوزه عربی و کمک های دوجانبه کشورهای امارات و مصر برای تقویت این قبیل موارد است. در همین راستا سیسی و بن زاید بر سر تلاش برای شکل گیری چشم اندازی جهت توسعه نظام همکاری مشترک عربی که ضامن تقویت توانمندیهای عربی در قبال چالشهای منطقه و تهدیدهای روزافزون علیه امنیت منطقه باشد، توافق کردند.
در ادامه توافق بر سر تامین امنیت پایدار سخنگوی ریاست جمهوری مصر در اظهاراتی تاکید کرد که در این دیدار توافق شد همکاری و هماهنگی میان مصر و امارات "به عنوان ستون اصلی حفظ امنیت ملی عربی و رویارویی با مداخلههای خارجی در امور حاکمیتی کشورهای منطقه"، افزایش یابد.
علاوه بر این سخنگوی ریاست جمهوری مصر تاکید کرد که در این دیدار، درخصوص چالشها و چشماندازهای همکاری مشترک میان مصر و امارات گفتگو و نسبت به سطح همکاری و هماهنگی موجود میان دو کشور ابراز خرسندی شد و بر اهمیت حمایت و تقویت این همکاری به نفع دو کشور و ملت برادر به ویژه در زمینههای اقتصادی و سرمایه گذاری با بهره گیری بهتر از تمامی فرصتهای موجود تاکید شد.
حضور ولیعهد ابوظبی در قاهره در شرایطی انجام شد که رئیس جمهوری مصر شنبه شب به دلیل شرایط امنیتی و بهداشتی به مدت سه ماه در کشورش حالت فوق العاده اعلام کرد. خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی با اشاره به این اقدام رئیس جمهور مصر نوشت، عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر شب گذشته با صدور فرمانی خواهان اعلام وضعیت اضطراری در سراسر این کشور برای مدت سه ماه شد. بر اساس این تصمیم ، وضعیت اضطراری از ساعت یک بامداد امروز یکشنبه ۲۵ آوریل ۲۰۲۱ میلادی آغاز میشود.
این تصمیم با توجه به شرایط امنیتی و بهداشتی مصر اتخاذ شده و براساس آن ارتش و پلیس مصر موظف به انجام اقدامات لازم برای محافظت از کشور مقابل تروریسم و حامیان مالی آن، حفظ امنیت در سراسر کشور، محافظت از اموال عمومی و خصوصی و حفظ روحیه شهروندان هستند.در همین راستا، مصطفی مدبولی، نخست وزیر مصر هم دستور منع آمد و شد در برخی از مناطق استان سینای شمالی را صادر کرد.
در آخر باید خاطرنشان کرد روابط ابوظبی و قاهره از ابتدای روی کارآمدن عبدالفتاح السیسی به شکل ویژه ای دنبال شده است و برای صحت چنین مدعایی میتوان به گفتگوهای دوجانبه میان این دوکشور بر سر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و بازگشایی سفارت کشورهای عربی در دمشق اشاره کرد. مصر در ادامه اتخاذ مواضع تند از سوی کشورهای عربی و به خصوص اتحادیه عرب در قبال ساختار سیاسی سوریه نه تنها روابط خود را با دولت قانونی دمشق در دوران بحران تروریستی شامات قطع کرده بود بلکه به دنبال دعوت ریاض و ابوظبی از تروریستهای ارتش آزاد به عنوان نماینده سوریه در اتحادیه عرب از جمله اعضاء فعال این اتحادیه به شمار میرود. از سوی دیگر برخی از کارشناسان مسائل حوزه عربی بر این باورند که روابط تجاری و سرمایهگذاری امارات در مناطق مختلف مصر از جمله مهمترین شاخصهای موثر در روابط دیپلماتیک دوجانبه میان قاهره و ابوطبی به حساب میآید. مصر با در اختیار داشتن بزرگترین ارتش عربی همواره به عنوان یکی از مهمترین پشتیبانان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در حوزه امنیت و انرژی مطرح بوده و همین ویژگی باعث تلاش امارات و پیشی گرفتن از سایر اعراب حاشیه خلیج فارس در نزدیکی و بهبود روابط با قاهره شده است.
گزارش: اردشیر حبیبی
ریاست جمهوری مصر با صدور اطلاعیه ای به دیدار عبدالفتاح سیسی و محمد بن زاید اشاره و اعلام کرد در این ملاقات دیپلماتیک خصوص مسائل منطقه و پارهای از برجستهترین پروندههای مطرح در سطح منطقه از جمله سد النهضه گفتگو و آنها را مورد ارزیابی قراردادند.
کد خبر: 14265
نظر شما