دکتر محمد حسبی در گفتوگو با آتیهآنلاین، اظهار کرد: اما اهمیت بیماریهای غیرواگیر کم نشده است و حتی میتوان گفت، در این ایام، کرونا باعث کمتر شدن فعالیت مردم شده و این مسئله خود در افزایش ریسک بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماریهای مزمن، نقش پررنگی داشته است.
وی با بیان اینکه کم فعالیتی سبب افزایش چربی خون، قندخون، بیماریهای قلبی و انواع بیماریها میشود، گفت: هم برای پیشگیری و نیز کنترل و درمان بیماریها میتوان از ورزش کمک گرفت.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: برای مثال، فردی که دچار تنگی عروق کرونر بوده و مراحل درمانی خود را برای باز شدن رگها سپری کرده باشد، میتوان با کمک ورزش قلب، کارایی قلب او را افزایش داد؛ زیرا قلب یک عضله است که در دوران بیماری افراد از جمله سکته قلبی، میتواند ضعیف شود؛ حال با تمرینهایی تحت نظارت متخصص پزشکی ورزشی، مناسب با شرایط فرد، میتوان عضلههای قلب را قوی کرد.
حسبی ادامه داد: همچنین برای افرادی که دچار افزایش قندخون شده باشند، میتوان تمرینهایی را پیشنهاد کرد که به تدریج کنترل قندخون بهتر شود. اما انجام این تمرینها ابتدا باید تحت نظارت باشد؛ زیرا ورزش بیمحابا در افراد دارای دیابت، ممکن است منجر به افت شدید قندخون شده و نظم و کنترل قندخون را برهم بریزد و نتیجهای معکوس به دست آید؛ بنابراین تحت نظارت بودن اولیه و آشنایی تدریجی بیمار که چگونه ورزش ایمن انجام دهد و سپس بتواند برنامه ورزشی خود را به دست گیرد، بسیار مهم است که توسط متخصصان پزشکی ارائه میشود.
وی با اشاره به کارآمد بودن ورزش برای سایر بیماریها، افزود: افرادی هم که از بیماریهای مفصلی مانند آرتروز یا کمردرد رنج میبرند، میتوانند با تمرینهای ورزشی، کنترل بهتری روی بیماری خود داشته باشند.
متخصص پزشکی ورزشی با تاکید براینکه ورزش در کنار درمان کلاسیک و معمول، میتواند نتیجهبخشی درمان را افزایش دهد، اظهار کرد: متخصصان پزشکی ورزشی، هیچگاه منکر درمان کلاسیک که فرد باید دریافت کند، نیستند؛ درواقع افراد باید روند درمانی خود را طی کنند و در کنار درمان اولیه، طب ورزشی، فرصت و پنجرهای را به روی بیمار باز میکند که تا حد ممکن به فعالیت معمول و روزمره خود بازگردد.
حسبی گفت: اگر فرد از این فرصت استفاده کند، میتواند سطح توانایی بدن خویش و فعالیت فیزیکی خود را بالا ببرد و روند بیماری خود را بشکند؛ اما برخی از افراد به درمان کلاسیک بسنده میکنند و پیگیر ایجاد تسهیل در درمان یا کنترل مناسب بیماری خود نمیشوند.
وی تصریح کرد: برای مثال، فردی که دارای فشارخون است، به مصرف دارو بسنده میکند؛ حال اینکه با این شیوه او به زندگی عادی خویش باز نمیگردد و شاید به مرحلهای برسد که داروها جوابگو نباشد؛ اما اگر در کنار درمان کلاسیک از ورزش کمک بگیرد، میتواند سیکل بیماری را بشکند و زندگی معمول خویش را داشته باشد.
متخصص پزشکی ورزشی با اشاره به اینکه پزشکی ورزشی، رشتهای ناشناخته در کشور بوده و بهرهمندی از فواید این علم، در بین مردم همهگیر نشده است، ادامه داد: این علم هنوز در کشور ما جوان بوده و حدود ۱۰ سال از عمر آن میگذرد و حتی برخی از متخصصان هم اطلاعات کافی از این علم ندارند.
حسبی افزود: از سوی دیگر پوشش بیمهای خدمات درمانی این رشته هنوز به میزان کافی وجود ندارد؛ این مسئله سبب شده است تا بعضا پزشکان در ارجاع بیماران به متخصصان پزشکی ورزشی، به دلیل مسائل هزینهای چشمپوشی کنند و برای همین این رشته به گونهای شایسته در کشور رشد نکرده است.
وی اظهار کرد: سازمانهای بیمهای و نظام سلامت کشور باید توجه کند که بهرهمندی از علم پزشکی ورزشی، میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و از هزینههای سنگین عمل، هزینههای دارویی و نیز هزینههای سنگین ناتوانی افراد و ازکارافتادگیها پیشگیری کرده و در نهایت هزینههای درمان را کاهش دهد.
متخصص پزشکی ورزشی گفت: ثمرات این رشته شاید در کوتاهمدت به دلیل هزینههای آن نگاه توجیهپذیری نداشته باشد؛ اما در بلندمدت اثربخشی آن به واسطه ایجاد تسهیل و تسریع در دسترسی به سلامت و کاهش هزینهها، آشکار میشود.
حسبی تصریح کرد: خوشبختانه در ماههای اخیر اقدامات مناسبی برای پوشش بیمهای هزینههای درمان پزشکی ورزشی انجام شده و برخی از خدمات این رشته هرچند بسیار محدود، زیر پوشش قرار گرفته است؛ امید است که این حرکتها، ادامه پیدا کند تا استفاده از خدمات پزشکی ورزشی برای بیماران گسترش یابد.
نظر شما