به گزارش آتیهآنلاین، طی روزها و هفته های اخیر موج فزایندهای از خشونت با سلاح گرم آمریکا را فرا گرفته، از کشتار شهروندان آمریکایی به دست نیروهای پلیس تا خشونت های مسلحانه در اماکن عمومی توسط شهروندان مسلح. به نظر میرسد که گرمتر شدن هوا و همچنین پاندمی کرونا سبب شده خشونتها با سلاح گرم در این کشور رو به افزایش داشته و سرعت گرفته است.
تیر در خشاب، آماده شلیک
روز گذشته -یکشنبه- شبکه خبری سیانان گزارش داد که تیراندازی در منطقه «کنوشا» (Kenosha County) واقع در ایالت ویسکانسین آمریکا حداقل سه کشته و دو مجروح برجای گذاشت. این حادثه تیراندازی در داخل ساختمانی دراین بخش از منطقه کنوشا رخ داد، به گفته پلیس محلی دونفر از مجروحان این حادثه به بیمارستان انتقال یافتند، پلیس هنوز موفق به شناسایی و یافتن فرد ضارب در جریان این تیراندازی نشده است. سیانان البته جزئیات بیشتری در این رابطه گزارش نداد.
هفته گذشته نیز حادثه تیراندازی در داخل یک ساختمان کوچک اداری واقع در اورنج کانتی در جنوب شهر لسآنجلس ایالات متحده، منجر به کشته شدن ۴ نفر و زخمی شدن یک نفر دیگر شد. در میان کشتهشدگان یک کودک نیز حضور داشت. بنا به گزارش پلیس، فرد مجروحشده در پی این حادثه اکنون در بیمارستان شد و فرد مهاجم نیز در پی مداخلۀ پلیس زخمی و به بیمارستان انتقال یافت. تیراندازی حدود ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه بعد از ظهر به وقت محلی، در طبقه دوم این ساختمان کوچک روی داد.
گل سرسبد این تیراندازیها اما اواخر ماه گذشته میلادی روی داد. ۱۰ نفر از جمله یک مامور پلیس در پی تیراندازی در یک فروشگاه زنجیرهای در شهر بولدر ایالت کلرادو آمریکا کشته شدند. پلیس از بازداشت عامل حمله خبر داد و «مایکل دوگرتی»، دادستان بولدر گفت که مهاجم به دلیل جراحات ناشی از درگیری با پلیس، تحت درمان قرار گرفته است. ایبیسی نیوز گزارش داد که تیراندازی در یک شعبه فروشگاه کینگ سوپر در شهر بولدر حدود ساعت ۱۴ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی به وقوع پیوست. این در حالی است که ابعاد کشتهشدگان این حادثه میتوانست بسیار بیشتر باشد، چراکه فروشگاه کینگ سوپر در شهر بولدر که تیراندازی در آن روی داد در نزدیکی دانشگاه ایالتی کلرادو قرار دارد. بنا به اظهارات منابع خبری، مهاجم پس از ورود به فروشگاه، تیراندازی را آغاز کرد.
این حوادث البته در آمریکا چندان غریب نیست و قوانین حمل سلاح در این کشور بهنحوی بوده که وقوع چنین تراژدیهایی، از حادثه تلخ مدرسه کلمباین گرفته نمونههای اخیر، مایه تعجب کسی نمیشود. ضمن اینکه سازوکار شرکتهای تولید سلاح و سازمانهای حمایت از حقوق حمل سلاح در سیاست آمریکا بهنحوی است که هیچ سیاستمداری چندان نمیتواند در راستای محدودسازی این قوانین قدم بردارد. با این همه، کاخ سفید نشان داده که تا حدی مایل است که این دستورالعملها را دستکاری کند. «جو بایدن»، رئیسجمهوری ایالات متحده طی روزهای اخیر در واکنش به حادثه تیراندازی در یک سوپرمارکت در ایالت کلرادوی آمریکا که منجر به کشته شدن دستکم ۱۰ نفر شد، از کنگره خواست تا برای ایجاد محدودیت در حمل اسلحه اقدام کند. او تاکید کرد که طرفدار ممنوع شدن حمل اسلحههای تهاجمی است. جو بایدن طی نشستی در کاخ سفید اعلام کرد: «لازم نمیبینم که حتی یک دقیقه دیگر تامل کنم چه برسد به یک ساعت؛ تا اینکه اقدامی عقلانی انجام دهم که زندگی افراد را در آینده نجات میدهد و از همکارانم در مجلس نمایندگان و سنا بخواهم تا وارد عمل شوند.» وی ادامه داد: «ما باید دست به کار شویم. ما همچنین باید اسلحههای تهاجمی را ممنوع کنیم.»
مقابله قانونی
این اظهارات جو بایدن البته تغییری در سیاستهای کاخ سفید در قبال حمل سلاح طی سالیان اخیر را نشان میدهد. کمتر کسی است از یاد برده باشد که «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری پیشین آمریکا چه نگاه مثبتی به قوانین بیبند و بار حمل سلاح در این کشور داشت. ترامپ از همان روزهای آغازینی که کلیددار کاخ سفید بود از موضعش در قبال حمل سلاح در آمریکا کوتاه نیامد. او چهار سال پیش در اولین مصاحبه تلویزیونی خود تاکید کرد قوانین سختتر مرتبط با سلاح هم نمیتواند از کشتار مردم این کشور به ست سلاح هموطنانشان جلوگیری کند.وی در مصاحبه با «ییپرز مورگان» در شبکه تلویزیونی آی تیوی به این سوال که برای توقف خشونت مرتبط با سلاح خصوصا پس از تیراندازی مرگبار در یک دبیرستان در کنتاکی که دو کشته و بیش از ۱۸ زخمی بر جای گذاشت چه اقداماتی انجام شده است، پاسخی نداد. مورگان به این مساله اشاره کرد که مهاجم لاس وگاس به صورت قانونی ۵۵ سلاح یکسال قبل از تیراندازی ماه اکتبر خریداری کرده بود و پس از آن ۵۸ تن را کشت و حدود ۱۰۰۰ تن را زخمی کرد اما ترامپ همچنان تاکید داشت که قوانین کنترل سلاح به توقف چنین روندی کمک نخواهد کرد. ترامپ در توجیح ادعایش گفت: «خب، ما قوانینی برای کنترل سلاح داریم اما خب، آدمهای مریض هم هستند. منظورم این است که این یک مشکل است، آنها مریض هستند. اگر او سلاح نداشت، قطعا یک بمب پیدا میکرد یا چیز دیگری همراهش میآورد. گمان میکنم مردم نیاز دارند که برای تامین امنیت اجازه خرید سلاح داشته باشند. من خودم "مرد متمم دوم" هستم.»
سخنان ترامپ در واقع اشارهای به متمم دوم قانون اساسی ایالات متحده آمریکا بود که از حق مردم برای داشتن و حمل اسلحه دفاع میکند و در ۱۵ دسامبر ۱۷۹۱، به عنوان بخشی از ۱۰ متمم گنجانده شده در منشور حقوق ایالات متحده آمریکا تصویب شده است. دیوان عالی ایالات متحده آمریکا حکم کرده است که این حق متعلق به افراد است، و در عین حال حکم کرده است که این حق نامحدود نیست و وجود این حق، وضع هر نوعی از مقررات درباره جنگافزار گرم یا ابزارهای مشابه آن را ممنوع نمیکند. با الحاق منشور حقوق، دولتهای ایالتی و محلی هم به اندازه دولت فدرال، از نقض این حق منع شدهاند.
تیراندازی منجر به کشتار جمعی در آمریکا بخصوص در اواخر قرن بیستم میلادی به یک پدیده رایج در این کشور بدل شد. پیش از آن، هنگامی که یک واقعه تیراندازی منجر به کشتار جمعی در آمریکا رخ می داد، فاصله زمانی تا حادثه مشابه بعدی بطور میانگین شش ماه بود اما در دهه ها و به ویژه سال های اخیر، میزان خشونت در آمریکا افزایش یافته بطوری که شاید هر هفته، اخبار مربوط به تیراندازی های مرگبار در گوشه و کنار این کشور منتشر می شود.
این در حالی است که بنا به آخرین سرشماریها، خشونت با سلاح گرم سالانه جان حدود ۳۸ هزار آمریکایی را میگیرد. بنا به گزارشی که سیانان در این رابطه منتشر کرده، براساس آمارها، سالانه بیش از ۳۸ هزار نفر در آمریکا بر سر خشونت با سلاح گرم کشته شده و این بدان معنی است که روزانه ۱۰۰ آمریکایی دراین کشور با سلاح گرم به قتل میرسند.
گزارش از: فرزاد سیف نیا
نظر شما