به گزارش آتیه آنلاین نشست مقامهای بلندپایۀ کشورهای عضو کنفرانس "قلب آسیا - روند استانبول" روز گذشته (دوشنبه نهم فروردین) در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان آغاز شد. در این نشست، مقامها دربارۀ صلح افغانستان و اجماع منطقهیی بحث و گفتگو میکنند. نماینده وزارت امور خارجه افغانستان در این نشست از کشورهای منطقه خواست برای برقراری آتشبس در افغانستان، تلاش کنند.
او گفته: «گروههای تروریستی و قاچاقچیان مواد مخدر، به طور جدی به تلاش های صلح صدمه میزنند.» او از کشورهایی که بر طالبان نفوذ دارند خواسته که برای رسیدن به یک آتشبس دایمی و مذاکرات معنادار صلح تلاش کنند.
این نشست تحت عنوان "تقویت اجماع برای صلح و رشد" و با سخنرانی امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان و محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان آغاز به کار کرد و مهم ترین بحث های آن چالشهای امنیتی و تهدیدهای تروریستی است که منطقه با آن روبه رو است. همچنین نیاز به توسعه راههای ارتباطی افغانستان با آسیای میانه مهمترین محور گفت و گوهای اعضای اصلی و حامی این روند به شمار می رود. علاوه بر این مشارکت کنندگان در باره تقویت همکاریها و اجماع منطقهای پیرامون حمایت از گفتگوهای روند صلح و تامین ثبات در افغانستان رایزنی خواهند کرد. اشرف غنی در این سفر دو روزه افزون بر شرکت و سخنرانی در این کنفرانس، با امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان و دیگر مقام های این کشور در باره گسترش همکاری ها میان دو کشور در بخش های مختلف دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار که به فاصله کمی از دیدار پیشین برگزار شده، موضوعات دو جانبه و همکاری های دو کشور در حوزه های مختلف از جمله مسائل اقتصادی، تجارت، انرژی، صنعت، حمل و نقل، علوم و فرهنگ مورد گفتگو قرار گرفت و بر اهمیت نقش کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور تاکید شد. همکاری های مشترک در مبارزه با تروریسم و افراطگرایی , قاچاق مواد مخدر و دیگر جنایتهای سازمان یافته فرامرزی از دیگر موضوعات مطرح شده در این دیدار بود. به گزارش سایت ریاست جمهوری تاجیکستان امام علی رحمان و ظریف در زمینههای اقتصادی و فرهنگی گفتگو کردهاند از جمله درباره "شدت گرفتن رقابت سیاسی ژئوپلیتیک و استراتژیهای سیاسی، افزایش تهدید و خطرهای امنیتی و وضع افعانستان، راهاندازی اقدامهای مشترک جلوگیری از تروریسم و افراطگرایی و قاچاق مواد مخدر." وزیر خارجه کشورمان همچنین با محمد حنیف اتمر وزیر خارجه افغانستان هم در دوشنبه دیدار کرده است.
کنفرانس قلب آسیا از سال 2011 و با پیشنهاد ترکیه با حضور کشورهای منطقه برگزار می شود. ناظران معتقدند مشکلاتی که افغانستان با آن روبروست مسائلی نیست که یک کشور به تنهایی بتواند آنها را حل کند و معضل اصلی افغانستان همچون مقابله با پدیده تروریسم و مواد مخدر نیازمند راه حل و حمایت کشورهای منطقهای است. ترکیه یکی از کشورهایی است که در خصوص توسعه افغانستان تلاش های ویژه ای انجام می دهد. گفتنی است نخستین نشست "روند استانبول-قلب آسیا" در نتیجه تلاشهای ترکیه در سال 2011 به منظور گسترش همکاریهای منطقهای در قبال افغانستان و با شرکت وزیران امور خارجه 14 کشور؛ ترکیه٬ افغانستان، آذربایجان، چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ترکمنستان و امارات متحده عربی در استانبول برگزار شد. استرالیا، کانادا، دانمارک، مصر، فرانسه، فنلاند، آلمان، عراق، ایتالیا، ژاپن، نروژ، هلند، اسپانیا، سوئد، انگلیس و آمریکا هم کشورهای حامی این روند هستند. چندین سازمان منطقهای و بینالمللی نیز از آن پشتیبانی کردهاند. هدف از برگزاری این نشست تقویت همکاری های منطقه یی و تامین صلح گفته شده است.
دور پیشین کنفرانس (هشتمین دوره) وزیران امور خارجه "روند استانبول-قلب آسیا" در نهم دسامبر 2019 در شهر استانبول با موضوع "صلح، همکاری و رفاه" و با سخنرانیهای افتتاحیه رجب طیب اردوغان و محمد اشرف غنی روسای جمهور و تحت ریاست مشترک مولود چاووشاوغلو و ادریس زمان وزیران امور خارجه ترکیه و افغانستان آغاز به کار کرده بود و این موضوع نشان می دهد ترکیه تا چه میزان به مسائل منطقه ای حساسیت نشان می دهد.
نظر شما