جنجال کرونایی در اَمان

اعتراض‌ها در اردن اگرچه واکنش مردم به یک حادثه پزشکی است اما می‌توان آنرا نگاه اعتراض‌آمیز به ساختار سیاسی اَمان و شاید آتش زیر خاکستر دانست.

به گزارش آتیه‌آنلاین، چندی پیش وزیر بهداشت اردن بعد از مرگ تعدادی از بیماران مبتلا به کرونا به دلیل کمبود کپسول‌های اکسیژن در بیمارستانی در اردن استعفا کرد. سایت اینترنتی النشره در گزارشی با اشاره به وقوع این حادثه کرونایی در پایتخت اردن نوشت: «نذیر عبیدات، وزیر بهداشت اردن بعد از مرگ تعدادی از بیماران کرونایی در بیمارستان السلط به دلیل قطع اکسیژن، استعفایش را تقدیم نخست‌وزیر کرد». این در حالی است که النشره تاکید کرد، یک منبع اردنی در گفت‌وگو با خبرنگار این سایت خبری اعلام کرد این استعفا بنا به دستور عبدالله دوم، پادشاه این کشور صورت گرفته است.

از سوی دیگر عبیدات گفت که تحقیقات درباره حادثه کمبود اکسیژن توسط دادستانی کل اردن آغاز شده و در این خصوص نخست‌وزیر اردن دستور انجام تحقیقات فوری درباره حادثه قطع اکسیژن در بیمارستان السلط را صادر کرده است. بنابر گزارش رسانه‌ها و منابع پزشکی حدود هشت تن به دلیل قطع اکسیژن جان خود را از دست دادند. در مقابل عبدالرزاق الخشمان، مدیر بیمارستان السلط در گفتگو با رسانه‌های اردنی اعلام کرد، تمام شدن اکسیژن از دستگاه‌های ویژه بیماران کرونایی به دلیل میزان مصرف زیاد اکسیژن است که به علت فشار زیاد بر این دستگاه‌ها چنین اتفاقی رخ داده است.

اَمان در محاصره پاندمی

اردن طی هفته‌های اخیر شاهد افزایش تعداد مبتلایان به کرونا بوده است. اما ماجرا به این جا ختم نشد و در پی اعلام خبر حادثه فوت برخی از شهروندان، ده‌ها تن در مقابل بیمارستان السلط تجمع کردند. به اعتقاد برخی تحلیلگران مسائل اردن، این تجمع آغاز تحولات جدی در عرصه سیاست داخلی در اردن به شمار میرود. اینکه تجمع وابسته به حادثه بیماران کرونایی در اردن را مبدأ تحولات گسترده سیاسی در این کشور عنوان کرده‌اند مسئله دور از ذهنی نیست. مرگ این چند بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان السلط باعث شد تا پادشاه اردن و ملکه این کشور به شکل مستقیم به این مسئله ورود کنند. موضوعی که واکنش‌های مختلفی را به دنبال داشت و باعث شد گستره اعتراض‌های مردمی از حوزه بهداشت و درمان فراتر رفته و دامن مابقی وزارتخانه‌های اردن را بگیرد.

پس از اینکه بیماران کرونایی در اردن به دلیل قطع شدن اکسیژن‌شان جان خود را از دست دادند، پادشاه اردن روز شنبه از بیمارستان دولتی السلط بازدید و رئیس بیمارستان را توبیخ کرد. در همین راستا تلویزیون المملکه فیلمی از ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن در حالی‌که رئیس بیمارستان دولتی السلط را توبیخ می‌کند، منتشر کرده و در گزارش تاکید کرد که بازدید پادشاه از بیمارستان پس از مرگ تعدادی از بیماران مبتلا به کرونا به دلیل قطع شدن اکسیژن‌شان انجام گرفت.

پادشاه اردن طی دستوری خواستار استعفا فوری عبدالرزاق الخشمان، رئیس بیمارستان السلط شد. پس از صدور دستور به رئیس بیمارستان، پادشاه اردن به جمع شهروندان معترض در مقابل بیمارستان آمده و با آنها در خصوص حادثه‌ای که رخداد گفت‌وگو کرد. ملکه رانیا عبدالله، همسر پادشاه اردن نیز در فیسبوک نوشت: «آنچه در بیمارستان السلط روی داد فاجعه و اهمال کاری دردناکی است که قابل توجیه نیست». وی برای درگذشتگان بر اثر کرونا طلب آمرزش و برای خانواده‌هایشان طلب صبر کرده و همچنین مدعی شد که دیگر اردن شاهد چنین رخدادهایی برآمده از سهل‌انگاری و بی‌توجهی به جان شهروندان این کشور نخواهد بود.

از سوی دیگر بشر الخصاونه، نخست‌وزیر اردن در کنفرانسی خبری اظهار کرد که دولت به طور کامل مسؤولیت حادثه قطعی اکسیژنه در بیمارستان السلط را می‌پذیرد. نخست‌وزیر اردن در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: «آنچه در بیمارستان السلط روی داد، غیرقابل قبول و توجیه است و ما به فعالیت رئیس بیمارستان السلط به دلیل کوتاهی پایان دادیم و او انفصال از خدمت شد. همچنین روی تحقیقات شفاف درباره این حادثه کار می‌کنیم؛ چراکه دولت در خصوص این حادثه عصبانی و شرمسار است».

نخست‌وزیر اردن همچنین اظهار کرد: «دولت نسبت به این مساله عذرخواهی می‌کند و اتفاقی که رخ داده خجالت‌آور است. برای اطمینان از تدابیر حمایتی از سلامتی شهروندان وضعیت فوق‌العاده در بیمارستان اعلام شد و تحقیقات صریح و کامل شروع و نتایج آن اعلام خواهد شد». بشر الخصاونه در آخر اظهارات خود بر اجرای کامل احکام حقوقی مجازات در مورد مقصر این حادثه تاکید کرد. همچنین وی معتقد است که هر آن کسی که در چنین حادثه‌ای با قصور فوت تعدادی از شهروندان را رقم زده، باید مسئولیت این سهل‌انگاری را تمام و کمال بپذیرد.

زلزله در کابینه

در روزهایی که مرگ شش شهروند اردنی به دلیل نبود اکسیژن در بیمارستان السلط امان باعث شد تا نذیر عبیدات، وزیر بهداشت اردن نیز بنا به دستور پادشاه استعفا دهد، دامنه اعتراض‌های مردمی به کابینه اردن نیز کشیده شده و حالا موضوع استیضاح کابینه در مطالبات مردمی قرار گرفته است. خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به فضای ملتهب پایتخت اردن نوشت، از یکشنبه شب، صدها اردنی با درخواست برای برکناری دولت به خیابان‌ها آمده و دیگر تنها به دنبال برکناری ریاست بیمارستان یا وزیر بهداشت نیستند. بلکه آنها خواستار استیضاح کابینه و تغییر و تحول اساسی در ساختار سیاسی کشور هستند.

این اعتراض‌ها در حالی توجه رسانه‌های خارجی را به خود جلب کرده که در شهر اربد در شمال اردن و در چندین شهر دیگر از جمله پایتخت، معترضان با نادیده گرفتن قوانین منع آمد و شد شبانه، تجمع کردند. معترضان همچنین در جنوب شهر کراک و شهر ساحلی عقبه دست به تجمع و اعتراض زده و یک صدا خواستار تعیین و تکلیف در ساختار سیاسی کشور و تغییر کابینه فعلی هستند.

حاضران در اعتراض به تصمیمات دولت مبنی بر تمدید ساعات ممنوعیت آمد و شد شعارهایی دادند. معترضان همچنین با سردادن شعارهایی خواستار تعلیق قانون منع آمد و شد، برکناری دولت بشر الخصاونه و تشکیل دولت نجات ملی شدند. شرکت‌کنندگان در این اعتراض‌ها از مواضع پارلمان اردن و سوءمدیریت دولت در مدیریت بحران کرونا انتقاد کردند.

در آخر باید خاطرنشان کرد که برخی کارشناسان مسائل بین‌الملل بر این باورند که واکنش شهروندان اردنی به دنبال مرگ شش تن بر اثر سهل‌انگاری و نبود اکسیژن تنها بروز و ظهور یک اعتراض خاموش در سرتاسر اردن است. به اعتقاد برخی تحلیلگران، فضای داخلی اردن ملتهب و آماده هرگونه کنشگری با هدف خلق بحران است. این اعتراض نه تنها واکنش مردم به یک حادثه پزشکی، بلکه نگاه واقعی و کنشگری شهروندان این کشور در قبال ساختار سیاسی و حاکمیت این کشور است. آنچه به نظر میرسد عدم توجه و ندیدن این نگاه در میان مردم آن هم به شکل عمدی از سوی ساختار حاکمیت اردن است. موضوعی که میتواند زمینه‌ساز بحرانی جدی و فراگیر در سرتاسر این کشور عربی که پشتوانه‌اش بریتانیا به حساب می‌آید، باشد.

گزارش: اردشیر حبیبی

کد خبر: 11092

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 13 =