بیمارستان لواسانی، قصری از دل تاریخ

قصر یاقوت در باغ سرخه‌حصار، یکی از قصرهای تاریخی ناصرالدین‌شاه قاجار در شرقی‌ترین ناحیه تهران بزرگ قرار دارد. در سال ۱۳۳۶ با تصویب مجلس شورای ملی، باغ این قصر و تأسیسات آن به سازمان بیمه‌های اجتماعی واگذار و به بیمارستان ریوی تبدیل شد. در دهه بعد بخش‌های روانی و جراحی نیز به آن افزوده شد و در سال ۱۳۵۵ با تصویب مجلس، تبدیل به یک بیمارستان عمومی ‌شد؛ اکنون نیز بیمارستان و مرکز فوق‌تخصصی قلب دکتر لواسانی نام دارد.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از هفته‌نامه آتیه‌نو، در حال حاضر خدمات روانپزشکی این مرکز درمانی تنها مرکز ارائه‌دهنده این رشته پزشکی در تأمین‌اجتماعی به شمار می‌رود. بی‌شک ارائه خدمات روانپزشکی با شیوع بیماری‌های این رشته از اهمیت زیادی برخوردار است و این مرکز درمانی تأمین‌اجتماعی از سراسر کشور خدمات مناسب بیماران روانپزشکی را ارائه می‌کند.

بازگشت به چرخه کار و تولید
رئیس بیمارستان فوق‌تخصصی تأمین‌اجتماعی شهید دکتر لواسانی تهران، خدمات روانپزشکی را از جمله خدمات مهم و نیاز مبرم حوزه سلامت برشمرد که علاوه بر اهمیت مسأله انسانی و حیاتی، بیماران را از یک نیروی سربار به یک نیروی مولد تبدیل و کمک می‌کند به جای پرداخت حقوق و مستمری ازکارافتادگی آنها به چرخه کار و تولید بازگردند.  
سید علی جمالیان با بیان اینکه بیمارستان شهید دکتر لواسانی بیش از ۴۰ سال است که در زمینه خدمات اعصاب ‌و روان فعالیت دارد، فضای جنگل‌گونه بیمارستان لواسانی را در دنیا کم‌نظیر توصیف کرد؛ به گونه‌ای که در دنیا تنها ۵- ۴ بیمارستان وجود دارد که در دل جنگل ساخته‌اند. وی افزود: «فضای بیمارستان ۷۰ هکتار است که ۳۵ هکتار آن را جنگل تشکیل می‌دهد و ۱۰ هکتار نیز زیر پوشش مراکز درمانی قرار داد. این بیمارستان علاوه بر ارائه خدمات مرتبط با رشته‌های فوق‌تخصصی قلب ‌و عروق، مغز و اعصاب، اطفال و سایر رشته‌ها، در زمینه اعصاب‌ و روان نیز به بیماران خدمت‌رسانی می‌کند.»

رئیس بیمارستان لواسانی اظهار کرد: «ساختمان واحد روانپزشکی در مساحت ۲ هزار و ۸۲۰ متر مربع در سه طبقه شامل دو بخش روانپزشکی مردان و یک بخش روانپزشکی بانوان و در مجموع با ۹۰ تخت بستری واقع شده است.»

بزرگترین مرکز مشاوره خانوادگی
جمالیان، خدمات روانپزشکی بیمارستان لواسانی را علاوه بر خدمات بستری، شامل اقداماتی نظیر روان‌درمانی، کاردرمانی، گروه‌درمانی، نوارمغز، شوک‌درمانی و مکمل‌های درمان بیماری اعصاب مانند خانواده‌درمانی و مشاوره‌های خانوادگی بیان کرد. وی با اشاره به آمار ارائه خدمات روانپزشکی بیمارستان لواسانی، گفت: «سالیانه به طور متوسط هزار و ۳۰۰ مورد بستری در بخش‌های روانپزشکی بیمارستان انجام می‌شود. همچنین ۱۰ هزار ویزیت سرپایی، ۲۶ هزار خدمات روان‌درمانی توسط روانشناسان، هزار و ۴۰۰ مورد شوک‌درمانی و هزار و ۳۰۰ مورد نوارمغز در این مرکز در زمینه خدمات روانپزشکی انجام می‌شود.»

این فوق‌تخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی با اعلام اینکه بخش اعصاب‌ و روان دارای هفت متخصص این رشته است، تصریح کرد: «همچنین حدود ۱۱ روانشناس بالینی شامل کارشناس، کارشناس ارشد و دکترای روانشناسی در حال خدمت به بیمه‌شدگان هستند. از سوی دیگر، بخش روانپزشکی این بیمارستان با دانشگاه علوم ‌پزشکی آزاد تهران، در زمینه امور آموزشی و تربیت دانشجویان و پرستاران همکاری دارد.»

جمالیان با اشاره به حضور روانشناسان در بخش‌های بستری ادامه داد: «جالب است بدانید روانشناسان هم مانند پزشکان، بیماران بخش‌ها را ویزیت کرده و اقدامات درمانی مورد نیاز آن‌ها را بدون درمان دارویی ارائه می‌دهند.»

فضای سبز مناسب برای بیماران
وی فضای جنگل‌گونه بیمارستان شهید لواسانی را برای خدمات روانپزشکی بسیار مناسب توصیف کرد و افزود: «فضای آرام و طبیعت سبز بیمارستان می‌تواند در بهبود بیماران مؤثر واقع شود؛ به‌ویژه ‌اینکه بیماران روانپزشکی نیازمند هم حمایت درمانی و نیز تقویت روحیه هستند. همچنین در بیمارستان فضای وسیع و مناسبی برای ورزش و کاردرمانی وجود دارد.»

خدمات سرپایی روانپزشکی در درمانگاه
رئیس بیمارستان لواسانی با اشاره به درمانگاه روانپزشکی بیمارستان که در مساحتی به میزان ۱۰۰ متر مربع واقع شده، اظهار کرد: «بیماران پس از ویزیت در درمانگاه در صورت تشخیص پزشک در بخش‌ها بستری می‌شوند. با توجه به اینکه برخی از بیماران دارای مشکلات روانی در فاز حاد، با خطر خودکشی و سایر خطرها مواجه هستند، زیر نظر پزشک و تیم درمانی، نیازمند دریافت خدمات بستری هستند.»

جمالیان گفت: «همچنین بیماران اعصاب و روان تاب نشستن در درمانگاه جنرال را ندارند؛ از این‌رو برای سهولت دسترسی به بخش‌های درمانی، درمانگاه متصل به بخش روانپزشکی است.»

اختلالات خلقی، شایع‌ترین بیماری
وی اختلالات خلقی را شایع‌ترین علت بیماری‌های روانی برشمرد و بیشترین علت بستری بیماران را نیز بر همین علت عنوان کرد. رئیس بیمارستان لواسانی تصریح کرد: «برخی از بیماران با داروی سرپایی، برخی با دارو و بستری و نیز در نهایت شوک‌درمانی در کنار مشاوره‌های روانشناسی از خدمات درمانی بهره‌مند می‌شوند. علاوه بر آن پایگاه سلامت روان در روزهای پنجشنبه که روز کاری سبکی است، در درمانگاه تشکیل شده و روانشناسان در فضایی آرام بیماران را پذیرش می‌کنند.»

برنامه‌های توسعه‌ خدمات روانپزشکی
جمالیان یکی از برنامه‌های مهم بیمارستان لواسانی را توسعه بخش‌های روانپزشکی و نیز درمانگاه این بخش بیان کرد و ادامه داد: «قرار است در کنار توسعه بخش‌ها، اتاق‌هایی را برای کاردرمانی و بازتوانی بیماران نیز  احداث کنیم.»

تأمین سلامت روانی جامعه
رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان تأمین‌اجتماعی شهید لواسانی تهران با بیان اینکه بیمارستان شهید لواسانی، تنها مرکز تأمین‌اجتماعی است که دارای خدمات اعصاب‌ و روان است، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد افراد جامعه را دارای مشکلات روانپزشکی برشمرد و ارائه خدمات علمی‌کامل و کافی به این بیماران را در تأمین سلامت و بهداشت روانی جامعه مؤثر دانست.

دکتر ‌هادی‌بدر در گفت‌وگو با آتیه‌نو با بیان اینکه بیمارستان جنبه درمان بیماران حاد و مزمن را دارد، افزود: «این مرکز مانند بیمارستان رازی (امین‌آباد) یا بیمارستان روزبه که از مراکز قدیمی ‌نگهداری بیماران روانپزشکی به شمار می‌روند، این بیماران را نگهداری نمی‌کند.»

وی اظهار کرد: «طول درمان در این مرکز زیر یک ماه است و پس از این مدت بیماران بهبود یافته یا پس از بهبودی نسبی مرخص می‌شوند. از این‌ رو، ترنول پذیرش بخش‌ها زیاد بوده و ضریب اشغال تخت‌ها بیش از ۹۷ درصد است.»

تعداد بالای مراجعان
رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان لواسانی با اشاره به درمانگاه فعال بخش روانپزشکی گفت: «افرادی که به صورت سرپایی به درمانگاه مراجعه می‌کنند، در صورت نیاز بستری می‌شوند. این بستری بر اساس اندیکاسیون‌ و تعاریف، انجام می‌شود. معمولاً بیماران حاد و افرادی که دارای بیماری خطرناک برای خود یا دیگران باشند و نیز عملکرد فردی، اجتماعی خانوادگی، بهداشتی، شغلی و... آنها مختل شود، بستری می‌شوند.»

بدر تصریح کرد: «بیمارانی نیز وجود دارند که حتی در صورت داشتن بیماری مزمن، اگر از شرایط مطلوب برخوردار باشند، به صورت سرپایی و با مراجعه مکرر به درمانگاه از خدمات درمانی برخوردار می‌شوند.»

وی با اشاره به ارجاع بیماران سراسر کشور به بیمارستان لواسانی در زمینه رشته روانپزشکی، ادامه داد: «تعداد مراجعه به این مرکز درمانی بسیار زیاد است. از سوی دیگر، با توجه به افزایش بیماری‌های روانپزشکی در کشور که در دنیا نیز اینگونه است، ارائه خدمات روانپزشکی به مردم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.»

بیماری‌های روانپزشکی سبب ازکارافتادگی می‌شود
این روانپزشک با بیان اینکه بیماری‌های روانپزشکی از جمله مواردی است که منجر به مورتالیتی (مرگ‌ومیر) و موربیدیتی (عوارض - ازکارافتادگی) می‌شود، افزود: «از نظر آمار جهانی از میان ۱۰ بیماری اول که باعث مورتالیتی و موربیدیتی می‌شود، چهار بیماری مربوط به روانپزشکی و نخستین این ۱۰ بیماری نیز مربوط به افسردگی است.»

بدر اظهار کرد: «حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد افراد در جامعه دچار مشکلات روانپزشکی هستند و به طور حتم مرکزی که خدمات علمی‌ کامل و کافی به بیماران ارائه دهد، نقش بزرگی در سلامت و بهداشت کلی افراد و نیز بهداشت روان جامعه دارد.»

شیوع اعتیاد در بین برخی بیماران
وی با اشاره به مسأله شیوع اعتیاد در بین برخی از بیماران روانپزشکی و تشخیص بیماران روانی با معتادان گفت: «اعتیاد به نوعی خوددرمانی است و افرادی که از نظر روانی حال خوبی ندارند، می‌خواهند خود را با یک ماده خوب کنند. این ماده می‌تواند یک سیگار باشد یا مواد قوی‌تر دیگری.»

رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان لواسانی تصریح کرد: «هرچند نمی‌توان عامل خوددرمانی را علت شیوع اعتیاد در بین این بیماران دانست؛ زیرا اساساً اعتیاد در بین افرادی رایج است که از یک بیماری روانپزشکی در رنج هستند و فرد معتاد از نظر روانی، بیمار و برای همین است که می‌گویند اعتیاد یک بیماری است.»

بدر ادامه داد: «به این ترتیب، تفکیک اینکه آیا فرد حالش خوب نبوده و به سمت اعتیاد رفته یا مواد استفاده کرده و بیمار شده مانند جریان پیدایش مرغ‌ و تخم‌مرغ تفکیک آن سخت می‌شود.»

وی افزود: «به هر ‌حال، این بیماران به جای مراجعه به پزشک، از طریق موادمخدر می‌خواهند حال خود را خوب کنند. معمولاً بیمارانی که دچار افسردگی هستند و خلق پایین و حال ملولی دارند، به سمت محرک‌ها می‌روند اما افرادی که اضطراب و بی‌قراری شدید دارند، از موادمخدر استفاده می‌کنند.»

رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان لواسانی اظهار کرد: «تجربه نشان داده افرادی که مدت طولانی از موادمخدر استفاده می‌کنند، آنقدر از نظر روانی ضعیف می‌شوند که در کنار آن از محرک‌ها استفاده می‌کنند. در حال حاضر در جامعه افرادی که در گذشته تنها موادمخدر مصرف می‌کردند، کاهش یافته و به سمت استفاده از محرک‌هایی مانند شیشه نیز سوق پیدا کرده‌اند.»

شیوع بیماری اضطرابی در دنیا
بدر یکی از مهمترین بیماری روانپزشکی را بیماری اضطرابی برشمرد و گفت: «بر اساس آمارهای جهانی حدود ۴۰ درصد افراد در طول عمر خود به نوعی بیماری اضطرابی دچار می‌شوند.»

وی تصریح کرد: «در ایجاد این بیماری علاوه بر عامل ژنتیک، استرس‌های محیطی بسیار دخیل است و هرچقدر سطح اضطراب جامعه افزایش یابد، شیوع بیماری بیشتر می‌شود.»

ضرورت توجه به خدمات روانپزشکی
رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان لواسانی با اشاره به مهمترین مسائل خدمات روانپزشکی، ادامه داد: «عمده مسائل این حوزه، نظام سلامت را دربر می‌گیرد. در این حوزه، امکانات درمانی و دارویی از آنچه که مورد نیاز است، کمتر وجود دارد. »

بدر افزود: «به طور کلی می‌توان گفت خدمات روانپزشکی به دلیل عدم درآمدزایی، با اقبال توجه روبه‌رو نیستند؛ این خدمات به نوعی بار مالی برای سیستم سلامت ایجاد می‌کنند و در نتیجه در سیستم‌های درمانی خصوصی و دولتی گسترش کمتری دارند.»

وی اظهار کرد: «از سوی دیگر، دیدگاه مردم نیز تکنیکال است. برای مثال، در افتتاح یک بیمارستان، تجهیزات آن مانند دستگاه‌های اتاق عمل و غیره نمایش داده می‌شود که این تجهیزات می‌تواند جنبه درآمدزایی برای بیمارستان ایجاد کند اما در خدمات روانپزشکی، بیمار تنها پول تخت و ویزیت را پرداخت می‌کند و مانند سایر رشته‌ها، اقداماتی درمانی مانند جراحی و تشخیصی مانند آندوسکوپی و غیره برای او انجام نمی‌شود.»

رئیس دپارتمان اعصاب‌ و روان بیمارستان لواسانی تصریح کرد: «این در حالی است که خدمات روانپزشکی تأثیر زیادی در بهبود افراد؛ چه از نظر عملکرد شخصی و نیز سلامت جامعه دارد اما این خدمات کمتر به چشم می‌آید.»

بدر، توسعه بخش‌های روانپزشکی را به عنوان مهمترین برنامه‌های آینده این مرکز برشمرد و گفت: «به دنبال آن هستیم که بخش‌های نوروتیک ایجاد کنیم تا بیماران غیرحاد جدا از بیماران حاد نگهداری شوند. در حال حاضر بیماران بدحال در کنار بیماران غیرحاد نگهداری می‌شوند و برخی از بیماران اعتراض می‌کنند که حال ما آنقدر وخیم نیست که در کنار بیماران دارای جنون باشیم. این برنامه جزو اهداف نزدیک بیمارستان است که امیدواریم به زودی انجام شود.»

نویسنده: سلاله صدرایی، روزنامه‌نگار

کد خبر: 11088

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 11 =