به گزارش آتیه آنلاین، طبق جدیدترین دادههای مرکز آمار ایران در ارتباط با شاخصهای عمده بازار کار، در بازه زمانی حدود یکسال اخیر کاهش ۰.۳ درصدی نرخ مشارکت اقتصادی به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای حوزه کار و تولید اتفاق افتاده است.
بررسی جدول آمار مقایسهای شاخص مشارکت اقتصادی در فصول پاییز دو سال اخیر بیانگر ثبت نرخ مشارکت ۵۱.۶ درصدی در استان زنجان است؛ به این واسطه منطقه مذکور در مدت اشاره شده بالاترین میزان مشارکت اقتصادی کشور را به خود اختصاص داده است. بنابراین فاصله ۱۰.۴ درصدی مشارکت اقتصادی زنجان با میانگین کشوری قابل توجه است.
براساس خروجی آماری مربوط به جمعیت فعال کشور استانهای زنجان با ۵۱.۶ درصد، خراسان رضوی با ۴۶.۴ درصد، خراسان شمالی با ثبت ۴۵.۳ درصد و اردبیل با نرخ ۴۵.۲ درصدی به ترتیب بالاترین میزان مشارکت اقتصادی کشور در سهماهه مهر، آبان و آذر امسال را در اختیار دارند.
کمترین سهم مشارکت اقتصادی یکسال اخیر نیز در استانهای ایلام با ۳۱.۴ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۳۳.۷ درصد، مرکزی ۳۶.۳ درصد، فارس ۳۷.۵ درصد و سمنان با ۳۸.۳ درصد ثبت شده است.
همچنین جدیدترین گزارش مرکز آمار در ارتباط با تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کشور بیانگر ثبت روند کاهشی این شاخص در بین ۱۷ استان در پاییز امسال است؛ به این معنی که در مقایسه دو فصل پاییز سالهای اخیر، مشارکت اقتصادی در ۱۴ استان کشور یا بدون تغییر و یا روند افزایشی داشته است. به این واسطه در بیش از ۵۰ درصد مناطق جمعیتی کشور شاهد روند کاهشی مشارکت اقتصادی در یکسال منتهی به پایان آذر ۱۴۰۳ بودهایم.
بیشترین و کمترین نوسان مشارکت اقتصادی
مطابق خروجی اطلاعات جدید مرکز آمار ایران از وضعیت روز بازار کار بیانگر این است که استانهای یزد با ۲.۹ درصد و اصفهان با ۲.۸ درصد به ترتیب بالاترین میزان کاهش نرخ مشارکت اقتصادی را در بازه یکسال منتهی به پایان پاییز ۱۴۰۳ در اختیار دارند.
همچنین براساس برآورد شاخصهای عمده بازار کار در قالب گزارش چکیده نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در فصل پاییز سالجاری، استانهای کهگیلویه و بویراحمد و قم به ترتیب با ۲.۶ درصد و ۲.۳ درصد بیشترین سهم افزایش نرخ مشارکت اقتصادی را به خود اختصاص دادهاند.
«فرامرز توفیقی» کارشناس حوزه کار و کارگری در گفتوگو یا آتیه آنلاین، ثبت نرخ مشارکت اقتصادی مختلف استانها را به دلیل توزیع فرصتهای شغلی و میزان توسعهیافتگی این مناطق دانست.
وی همچنین با اشاره به اینکه در استانهای برخوردار، فرصتهای بیشتری برای حضور در فعالیتهای اقتصادی و کسب و کار وجود دارد، افزود: به این واسطه در استانهای برخوردار، افزایش جمعیت شاغل به نسبت استانهای محروم، رونق اقتصادی و وضعیت بهتر شاخص مشارکت اقتصادی اتفاق میافتد.
این فعال و کارشناس حوزه روابط کار ادامه داد: برای حذف یا کاهش تفاوت آماری بین نرخ مشارکت اقتصادی مناطق مختلف کشور، باید نظام توزیع عادلانه فرصتهای شغلی، امکانات و بهبود زیرساختهای اقتصادی استانهای محروم در دستور کار باشد.
توفیقی در ادامه با تأکید بر اینکه تحقق ارتقای نرخ مشارکت اقتصادی در استانهای پیرامونی و محروم، نیازمند اصلاح شاخصهای متعدد است، بیان کرد: حتی زیرساختهای حمل و نقل و انرژی مناطق باید در دستور اصلاح قرار گیرند؛ به این واسطه امکان سرمایهگذاری، کارآفرینی و ورود به عرصه اقتصاد در همه مناطق کشور فراهم میشود.
مشارکت اقتصادی روستایی بالاتر از میانگین کشوری
طبق دادههای اخیر حوزه بازار کار در چارچوب گزارش مرکز آمار ایران در پاییز امسال، جمعیت فعال روستایی کشور نرخ مشارکت بالاتری نسیت به شهرنشینان ثبت کردهاند. به این واسطه در حالی نرخ مشارکت اقتصادی روستاییان در پاییز سال ۱۴۰۲ به میزان ۴۲.۸ درصد ثبت شده که این سهم در فصل مشابه امسال به ۴۲.۶ درصد رسیده است؛ این در شرایطی است که حتی با توجه به روند کاهشی این نرخ در یکسال اخیر، همچنان این میزان از مشارکت اقتصادی ساکنان شهرها و میانگین کشوری بالاتر است.
همچنین طبق برآورد مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی نیروی فعال شهری در سهماهه سوم امسال ۴۰.۸ درصد ثبت شده در حالی که این شاخص در پاییز سال قبل ۴۱.۱ درصد برآورد و اعلام شده است. بنابراین نرخ مشارکت اقتصادی شهرنشینان همچنان پایینتر متوسط کشوری برآورد میشود. اما نکته اینجا است که به تناسب کاهش نرخ مشارکت اقتصادی کشور در پاییز سالجاری، این شاخص در نقاط شهری و روستایی نیز روند کاهشی داشته است.
ارتباط مشارکت اقتصادی و توسعهیافتگی
به گفته کارشناسان اقتصاد و بازار کار، برای دستیابی به نمودار کشوری متوازن از شاخص مشارکت اقتصادی، محرومیتزدایی و ترمیم زیرساختهای مورد نیاز فعالیت اقتصادی استانهای محروم باید در اولویت سیاستگذاری قرار گیرد؛ فرامرز توفیقی در ارتباط با تأثیرگذاری محرومیتزدایی در افزایش مشارکت اقتصادی جامعه بهویژه در استانهای کمتربرخوردار، بیان کرد: به واسطه کاهش نرخ محرومیت و شناسایی و فعال کردن گستردهتر ظرفیتهای بالقوه در استانها، حضور بیشتر جمعیت بومی مناطق در مشارکت فعالانه اقتصادی مشاهده میشود.
به این واسطه میتوان اینگونه برداشت کرد که نرخ مشارکت اقتصادی به طور مستقیم با سهم توسعهیافتگی کاهش فقر در استانها مرتبط است؛ از طرفی نمودار نرخ مشارکت اقتصادی مناطق مختلف را باید خروجی وضعیت پایدار اقتصادی و حضور فعالانه جمعیت در سن کار در فعالیتهای اقتصادی دانست.
نظر شما