امیر سرمدی در گفتوگو با آتیهآنلاین به بهانه برگزاری آیین پایانی دومین دوره جشنواره گامینو گفت: محور اصلی این جشنواره حمایت از تولید محتوای داوطلبانه در فضای مجازی است. بر همین اساس، انجمن نابینایان ایران از سال ۱۴۰۱ اقدام به برگزاری این جشنواره کرد که در سال نخست، تولید محتوای نابینایان در ۱۰ سال اخیر از سال ۱۳۹۱ تا ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ مدنظر قرار گرفت و ۲۰۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
سرمدی افزود: با توجه به اینکه در دومین دوره جشنواره گامینو تنها آثاری مورد داوری قرار میگرفت که از اول شهریور سال ۱۴۰۱ تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ در بستر فضای مجازی منتشر شده باشد، طبیعی بود شاهد کاهش آثار ارسالی و محتوای عرضه شده در فضای وب به نسبت دوره نخست جشنواره باشیم.
دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره ملی گامینو با اشاره به اینکه در دومین دوره، ۱۰۸ اثر توسط ۴۲ نفر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد، گفت: هر شرکتکننده در این دوره میتوانست دو اثر را در سه محور جشنواره شرکت دهد و آثار دریافتی به دبیرخانه در سه محور آموزشی-توانبخشی، فرهنگی-اجتماعی و تفریحی-سرگرمی دسته بندی شدند.
وی افزود: در حوزه آموزشی-توانبخشی که داوری نخست آن بر عهده امید هاشمی، سردبیر ماهنامه نسل مانا بود، ۱۹ نفر شرکت کردند که ۳۵ اثر در این حوزه مورد داوری قرار گرفت. از این میان، ۲۲ اثر توانست امتیاز بالای۷۰ را از آن خود کند و به مرحله دوم راه پیدا کند. داوری نخست حوزه فرهنگی-اجتماعی با ۲۶ نفر شرکت کننده با ارسال ۳۹ اثر، امیر سپهری عضو تحریریه مانا و از اعضا انجمن نابنیایان بود. از بین آثار دریافتی، ۲۰ اثر توانست به مرحله دوم داوری راه پیدا کند.
دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره گامینو ادامه داد: در حوزه تفریحی-سرگرمی که سر داوری آن بر عهده فاطمه جوادیان از اعضاء انجمن نابینایان ایران بود، ۲۲ شرکت کننده در جشنواره آثار خود را ارسال کردند و در این حوزه، ۳۴ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که ۲۵ اثر توانست راهی مرحله دوم شود.
سرمدی در خصوص کیفیت آثار ارسالی در مقایسه با اولین دوره جشنواره گامینو گفت: علیرغم کاهش آثار ارسالی از نظر کمی، شاهد افزایش کیفی تولید محتوای نابینایان در دو سال گذشته بودیم. چرا که معیارهای داوری در هر دو جشنواره تقریباً یکسان بود. در اولین دوره جشنواره گامینو از ۲۰۶ اثر ارسالی، تنها ۷۰ اثر توانست امتیاز بالای ۷۰ را بدست آورد. این در حالی است که در دومین دوره جشنواره از ۱۰۸ اثر ارسالی، ۶۷ اثر راهی مرحله دوم شدند که ۶۲ درصد آثار ارسالی را شامل میشود.
او در خصوص نحوه داوری آثار و تفکیک امتیازات توضیح داد: ۵ معیار اصلی که پیشتر در فراخوان جشنواره اعلام شده بود هر کدام ۱۶ امتیاز داشتند. هیأت داوران برای سال جاری، ۲۰ امتیاز را صرفاً برای فعالیت داوطلبانه نابینایان در فضای مجازی لحاظ کرد. بنابراین افرادی که برای تولید محتوای خود در فضای مجازی دستمزد دریافت کرده باشند، عملاً امتیاز آنها از ۸۰ محاسبه میشود و شانس رقابت را از دست میدهند. چرا که رویکرد گامینو حمایت از کسانی است که بیچشمداشت در فضای مجازی برای همنوعان خود تولید محتوا میکنند.
سرمدی تأکید کرد: شایستگان تقدیر، سازمانها، شرکتها یا شخصیتهای حقوقی هستند که برای نابینایان تولید محتوا میکنند. لوح تقدیر، تندیس و برخی جوایز جشنواره شامل حال آنها نیز میشود اما جوایز نقدی تنها برای برگزیدگان جشنواره در نظر گرفته شده است.
وی در معرفی برگزیدگان این جشنواره گفت: در حوزه آموزشی و توانبخشی، مهدی ضیاییفر برای برنامه «از امید تا روشنایی» که از رادیو قم پخش میشود، به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شد. احمد حیدری بابت ارسال «آموزش آشپزی و طرز تهیه ساندویچهای خانگی و خرد کردن مواد غذایی برای نابینایان» عنوان سوم را بدست آورد. عنوان دوم برگزیده به آرمین رسولی برای ارسال پادکستهای آموزش جهتیابی و حرکت و آموزش کوتاهنویسی بریل و سایر فعالیتهای او در مجموعه آکادمی نابینایان تعلق گرفت. عنوان نخست برگزیده دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه آموزشی و توانبخشی، نصیب محمدحسین ملکی برای پادکستهای آموزشی در حوزه تأمین امنیت نابینایان و تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب و سایر فعالیتهای او در مجموعه مهارتهایی برای نابینایان شد.
سرمدی ادامه داد: در حوزه فرهنگی و اجتماعی، مرجان حصاری، رئیس هیأت مدیره شرکت کیمیا هنر ماندگار بابت حک و نوشتن خط بریل بر روی محصولات سرامیکی این شرکت که بازتابهای فرهنگی بسیاری در جامعه داشتهاست، عنوان شایسته تقدیر را ازآن خود کرد. شهروز حسینی برای نویسندگی مجموعه پادکستهای رفتارهای نادرست نابینایان و سایر فعالیتهای ایشان در فضای مجازی عنوان سوم برگزیده را بهدست آورد. اردشیر ایرانخواه برای انتشار ویدیوهای فرهنگی چگونگی سفر رفتن افراد نابینا و نحوه برخورد صحیح افراد بینا با نابینایان و سایر فعالیتهای ایشان در کانال یوتیوبی can we عنوان دوم برگزیده را از آن خود کرد. عنوان نخست دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه فرهنگی و اجتماعی، به موسی عصمتی، شاعر برجسته نابینا بابت سرودن و خواندن شعر پدر که ویدیو کلیپ آن بیش از ۱۵ میلیون بار در فضای مجازی بازدید خورد و پس از حادثه کارگران معدن طبس بسیار مورد توجه قرار گرفت، تعلق گرفت. همچنین اثر ارسالی اسما دغاقله بهعنوان اثر ویژه انتخاب شد و از طرف انجمن نابینایان ایران و رادیو بامیک از وی تجلیل شد.
وی افزود: در حوزه تفریحی و سرگرمی، گروه جیکو بابت توضیحدار کردن کتابهای تصویری برای کودکان نابینا، کودکان بینا و والدین با آسیب بینایی عنوان شایسته تقدیر را بهدست آورد. مسعود طاهریان، احسان مهرجو، میلاد خالصماسوله، بنفشه کلانتری و غزل فتحاللهی از اعضای گروه جیکو هستند که از آنها تجلیل شد. عنوان سوم برگزیده به محمد جواد فرخنشاط برای توضیحدار کردن سریال مستوران و سایر فعالیتهای ایشان در رادیو بامیک تعلق گرفت. عنوان دوم برگزیده این حوزه نیز نصیب امیرعلی گلمحمدزاده به خاطر اجراهای او در برنامههای رادیو بامیکو شد. عنوان نخست دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه تفریحی و سرگرمی به محسن صالحی بابت تولید و انتشار مجموعه هات گوشکن و سایر فعالیتهای ایشان در پایگاه اینترنتی محله نابینایان تعلق گرفت.
مدیرمسئول ماهنامه نسل مانا در پایان ضمن اشاره به فعالیتهای همکاران خود در تحریریه این ماهنامه گفت: بسیاری از همکاران من در نسل مانا در دو سه سال اخیر، محتوای ارزنده و پادکستهای فاخری را تولید کردهاند که طبق استانداردها و معیارهای گامینو امتیاز بالایی را میتوانستند ازآن خود کنند. اما به علت آنکه برگزارکننده این جشنواره و تیم هیأت داوران همگی از تحریریه نسل مانا هستند، عملاً به این افراد اعلام شد آثار خود را به جشنواره گامینو ارسال نکنند.
سرمدی ضمن عذرخواهی از برخی از نویسندگان ماهنامه نسل مانا و اعضای هیأت داوران که خود از فعالان فضای مجازی نابینایان هستند ابراز امیدواری کرد که زحمات آنها را در فرصت دیگری جبران کند.
دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره گامینو رفع محدودیتها و برداشتن فیلترینگ موجود در شبکههای اجتماعی را یکی دیگر از ضرورتهای غیرقابل انکار این روزها دانست و گفت: دسترسیپذیری فضای وب از اهمیت بالایی برخوردار است و میطلبد وبسایتها و اپلیکیشنهای داخلی بیشتر به این مهم توجه داشته باشند. توسعه تکنولوژی با رشد روزافزون شبکههای اجتماعی و دسترسی آزاد به دنیای وب برای همه مردم جامعه خاصه نابینایان امری ضروری است و فیلترینگ حاکم بر اینترنت مشکلات جدی را برای همگان به دنبال داشته است.
وی ابراز امیدواری کرد: دولت چهاردهم هرچه سریعتر بتواند این محدودیتها را رفع کرده و فعالیت نابینایان که به علت عدم دسترسیپذیری برخی از اپلیکیشنهای داخلی عمدتاً بر روی شبکههای اجتماعی خارجی متمرکز است، تسهیل شود.
به گزارش آتیهآنلاین، آیین پایانی دومین دوره جشنواره ملی گامینو ۱۴ آذر ۱۴۰۳ در سالن آمفیتئاتر شهید سلیمانی ساختمان مرکزی بانک مسکن با حضور نفرات برگزیده و شایستگان تقدیر، مدیران انجمن نابینایان ایران، مدیران روابط عمومی بانک مسکن، برخی از کنشگران و مدیران مؤسسات افراد با آسیب بینایی و جمعی از نابینایان علاقمند و فعال در فضای مجازی برگزار شد. در این مراسم به افراد برگزیده علاوه بر اهداء تندیس، لوح تقدیر، جوایز گروه بهداشتی فیروز و بانک مسکن، به نفرات نخست ۱۰۰ میلیون ریال، نفرات دوم ۷۰ و نفرات سوم ۵۰ میلیون ریال نیز اهداء شد. سومین دوره جشنواره ملی گامینو در سال ۱۴۰۵ برگزار خواهد شد و آثاری که از اول مهرماه ۱۴۰۳ تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۵ در فضای مجازی منتشر شوند، امکان شرکت در سومین دوره جشنواره گامینو را خواهند داشت.
نظر شما