به گزارش «آتیهآنلاین»، چهارشنبه، ششم ژانویه، رویدادی به وقوع پیوست که حتی برای بسیاری از صاحبنظران و تحلیلگران بیسابقه بود. هواداران «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا به ساختمان کنگره این کشور حمله کردند. پیشتر گزارش شده بود که شماری از هواداران ترامپ در سخنرانی او در جنوب کاخ سفید، همزمان با جلسه مشترک کنگره در زمینه تایید نتایج انتخابات ریاستجمهوری تجمع کردهاند. این البته چیز چندان عجیبی نبود، چراکه ترامپ اساساً به تهییج هوادارانش و بهرهگیری پوپولیستی از آنها شهره است.
با این حال، جمعیتی که مدعی تقلب در انتخابات و تلاش دموکراتها برای به دست گرفتن قدرت بودند، ناگهان به کاخ کنگره حمله کردند. در پی این اقدام، جلسه بررسی آرای الکترال انتخابات ماه نوامبر تعطیل شد؛ اخباری که از این رویداد منتشر میشد بیشتر به فیلمهای سینمایی هالیوودی میمانست. «جاناتان کارل»، خبرنگار شبکه تلویزیونی ای.بی.سی در پیامی توئیتری گفت: «پنس از سالن سنا خارج و ساختمان دچار آشوب شده است. پلیس خطاب به ما فریاد میزند که در دفاترمان بمانیم. معترضان وارد ساختمان شدهاند.» کمی بعد خبرگزاری بلومبرگ نیز از تیراندازی در این ساختمان کنگره خبر داد. دست آخر، پنج نفر از جمله یک افسر پلیس کشته و دهها نفر بازداشت شدند. وزارت دادگستری آمریکا جمعه اعلام کرد ۱۳ نفر در ارتباط با حمله روز چهارشنبه بازداشت شدند.
ماشه استیضاح
در پی این واقعه، اتفاقها به سرعت سپهر سیاسی آمریکا را در نوردید. معاون رئیسجمهوری آمریکا، یورش هواداران رئیسجمهوری فعلی این کشور به ساختمان کنگره را محکوم کرد. رئیس دفتر کارکنان همسر رئیسجمهوری آمریکا و دبیر مطبوعاتی سابق کاخ سفید در اعتراض به این خشونتها از سمت خود استعفا دادند. وضعیت آنچنان بغرنج بود که وزیر خارجه اسرائیل ضمن محکوم کردن یورش به ساختمان کنگره آمریکا تاکید کرد که از این حادثه شوکه شده است. رئیس سابق کارکنان کاخ سفید نیز کنارهگیری کرد. سرپرست وزارت امنیت داخلی آمریکا از رئیسجمهور این کشور خواست تا آشوب صورت گرفته در کنگره را محکوم کند و چندین ساعت بعد خبر رسید که وی از سمتش برکنار شده است. در ادامه، وزیر آموزش ایالات متحده نیز در اعتراض به این یورش آشکار، کرسی خود در دولت را ترک کرد.
ماجرا اما به اینجا ختم نشد؛ کاترین کلارک، معاون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا خواستار برکناری ترامپ و استیضاح او پیش از پایان رسمی دوره ریاستش شد. وی ترامپ را به خیانت علیه کشور و قانون اساسی متهم کرده و خواستار برکناری او شد تا کشور را در معرض خطرهای بیشتر قرار ندهد.
از سوی دیگر، شبکه تلویزیونی سی.بی.اس گزارش داد که برخی اعضای دولت آمریکا در حال امکانسنجی استفاده از بند چهارم متمم ۲۵ قانون اساسی برای برکناری ترامپ از قدرت هستند. بر اساس این گزارش، گفتوگوهای بین برخی اعضای دولت ترامپ درباره این موضوع ادامه دارد و استفاده از این متمم اجازه برکناری ترامپ و انتقال اختیارات وی به «مایک پنس»، معاون رئیس جمهوری را میدهد. این وضعیت آنچنان برای جو سیاسی آمریکا گران تمام شد که رهبر جمهوریخواهان سنا نیز روند دومین استیضاح رئیسجمهوری این کشور در پی آشوبهای اخیر هواداران وی در ساختمان کنگره را کلید زد. پایگاه اینترنتی هیل گزارش داد که «میچ مککانل» رهبر جمهوریخواهان سنا چراغ سبز برای آغاز روند دومین استیضاح ترامپ را صادر کرد. البته ناگفته پیداست که «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز از مطرح کردن لایحه استیضاح ترامپ به کنگره خبر داده بود. در متن لایحه تهیه شده یکی از اتهامهایی که به موجب آن ترامپ مستحق استیضاح شناخته شده، «تشویق آگاهانه به شورش علیه حکومت» عنوان شده و وی همچنین متهم به «خیانت به سوگند ریاستجمهوری» شده است.
البته ترامپ همچنان متحدانی در میان اعضای کاخ سفید دارد. سیانان به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که بهرغم افزایش درخواستها از «مایک پنس» معاون رئیسجمهوری آمریکا برای استفاده از متمم ۲۵ قانون اساسی به منظور برکناری دونالد ترامپ، موافقت وی با این امر کاملاً نامحتمل است. یک سیاستمدار جمهوریخواه نزدیک به پنس گفته که متمم ۲۵ قانون اساسی به هیچ عنوان فعال نخواهد شد. دو مشاور پنس نیز اعلام کردند که وی حتی در روند برکناری ترامپ بر اساس متمم ۲۵ مشارکت هم نخواهد داشت. بر اساس متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا، معاون رئیسجمهوری و اکثریت کابینه این اختیار را دارند که رئیسجمهوری را فاقد صلاحیت در اختیار داشتن قدرت اعلام کنند.
از سوی دیگر، «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا نیز مخالفت خود را با طرح برکناری ترامپ اعلام کرد. وی گفت که طرح برکناری ترامپ «اقدامی احمقانه» است. بولتون در مصاحبه با هیل افزود: «هر کسی که خواستار برکناری ترامپ از کاخ سفید است باید بتواند امور را بهتر کند. من منکر وجود مشکلات نیستم، اما معتقدم این کار چیزی را بهتر نمیکند.» وی گفت که متمم ۲۵ قانون اساسی به منظور برکناری رئیسجمهوری «یکی از بدترین مفاد قانون اساسی است و در آینده مشکلات بسیار زیادی برای آمریکا ایجاد خواهد کرد.»
تنگتر شدن حلقه محاصره
دموکراتها از سال ۲۰۱۷ در پی استیضاح و برکناری ترامپ بودند. به دنبال آنکه مشخص شد سایت ویکیلیکس از کامپیوترهای کمیته ملی دموکراتها و همچنین ایمیلهای «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه پیشین آمریکا سرقت کرده است، اتهام تبانی روسیه با ستاد انتخاباتی ترامپ را مطرح کردند. بر این اساس، ابتدا بازرس ویژهای برای رسیدگی به این موضوع برگزیدند. «رابرت مولر»، بازرس ویژه این پرونده به مدت دو سال بر این مساله تحقیق کرد. «مایکل فلین» نخستین مشاور امنیت ملی و رئیس ستاد انتخاباتی ترامپ، اولین مظنون و متهم در این رابطه بود.
سرانجام با توجه به اینکه ترامپ در مسند قدرت بود و از حمایت وزیر دادگستری هم برخوردار، از این مهلکه نجات یافت اما اعضای دموکرات مجلس نمایندگان دو اتهام «سؤاستفاده از قدرت» و «ممانعت از اجرای عدالت» به معنای کارشکنی در کار کنگره برای کشف حقیقت را متوجه او ساختند. این مساله کار را به استیضاح رئیس جمهوری چهل و پنجم آمریکا کشاند و با توجه به اکثریت دموکراتها در مجلس، ترامپ در زمره رئیسان جمهوری استیضاح شده قرار گرفت؛ هرچند در محکمه سنا، خلع ید نشد. با توجه به اینکه ژنرال «جان کلی» و «میک مولوینی»، رؤسای سابق دفتر ریاستجمهوری ترامپ خواهان کنار گذاشته شدن وی از قدرت شدهاند، به نظر میرسد که وضعیت برای رئیس جنجالی کاخ سفید چندان روشن نخواهد بود.
این در حالی است که روز گذشته –(شنبه) گزارش شد که توئیتر، حساب کاربری ترامپ را برای همیشه بست. مسئولان شبکه اجتماعی توییتر روز جمعه هشتم ژانویه با اعلام این موضوع در بیانیهای گفتند که پس از «بررسی دقیق» توئیتهای اخیر این حساب کاربری و به دلیل «خطر تحریک بیشتر به خشونت» این تصمیم را گرفتهاند. اقدامی که البته واکنش ترامپ را در پی داشت. در بیانیهای که در حساب توئیتری کاخ سفید منتشر و به سرعت برداشته شد، ترامپ گفت که این شبکه اجتماعی برای «چپهای رادیکال و دموکراتها» فعالیت کرده تا او و هوادارانش را ساکت کند. وی افزود: «پیشبینی میکردم چنین شود. با چندین سایت مذاکره داشته و به زودی در این زمینه بیانیهای اعلام خواهیم کرد و ممکن است بهزودی پلتفورمی برای خودمان ایجاد کنیم. ما ساکت نخواهیم شد!»
نتیجه هرچه که باشد، به نظر میرسد ترامپ روزهای چندان روشنی را تا پایان زمان رسمی ریاستجمهوریاش در ادامه ندارد.؛ سوال اصلی این است که آیا جنگ قدرت در مدت ۱۰ روز باقی مانده از حیات سیاسی ترامپ بالا میگیرد یا خیر؟
گزارش: فرزاد سیفنیا
نظر شما