یار مهربان در جدال با کرونا

روزگاری نه چندان دور کتابفروشی ها شلوغ بود و خرید کتاب دغدغه اقشار جامعه محسوب می شد، اما این روزها کرونا تمام کسب‌وکارهای مرتبط با نشر را تضعیف کرده است و کتاب فروشان و  ناشران تاریک ترین روزهای خود را می گذراند؛ مشتریان کتاب کمتر از همیشه شده و زنگ خطر بیکاری عده‌ای از فعالان این بخش را به صدا درآورده است.

به گزارش آتیه آنلاین، شیوع کرونا موجب کاهش درآمد بسیاری از مشاغل شد اما در این میان ناشران و کتابفروشان بیشترین ضربه اقتصادی را خوردند. آنها به عنوان تهیه‌کنندگان و فروشندگان محصول فرهنگی که معمولا دارای سطح درآمد میانی بودند اکنون با تعطیلی نشر و فروش کتاب و نبود خریدار، به صورت جدی مشکلات مالی دارند و به سمت ورشکستی حرکت می کنند.

بنا به گفته هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خسارت وارد بر صنف نشر بسیار است و تنها فروش ناشران و کتابفروشان تهرانی ۹۰ درصد کاهش داشته است. کتاب و کتاب خوانی تا پیش از شیوع ویروس کرونا هم با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کرد و فروش کتاب بالا نبود اما در 10 ماه گذشته با گسترده تر شدن شیوع کرونا، تعطیلی دانشگاه ها، منع تردد، نوسانات ارزی و تحریم‌ها و در کنار آن افزایش قیمت کتاب، به مشکلات قبلی دامن زده‌ و ناشران، کتاب‌فروشان و شرکت‌های پخش را تا ورطه سقوط کشانده است.

در واقع با نگاهی که به کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی وجود دارد هیچ افزایش قیمتی در آن تایید نمی شود، درحالی که این روزها  قیمت مواد برای تولید کتاب چندین برابر شده ‌است و هیچ کدام از این مواد اولیه  کالای فرهنگی محسوب نمی‌شوند. اگرچه حتی گرانی کتاب، علاقه به مطالعه را از بین نبرده اما با توجه  شرایط اقتصادی این روزها خانواده ها ناچار هستند اولویت‌ها را در نظر بگیرند.

در این روزگار که کتاب قربانی کرونا شده است و ناشران و کتابفروشان دچار رکود و ورشکستگی هستند، مسئولان ذیربط باید به فکر چاره بوده  و به فریاد کتاب و اصحاب آن برسد.

نگران تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها هستم

مدیرعامل خانه کتاب، با اشاره به این که درآمد بسیاری از ناشران و کتاب‌فروشان مختل شده است و امکان دارد نتوانند به کار خود ادامه بدهند، گفت: ما نگران هستیم چون ممکن است بسیاری از ناشران و کتاب‌فروشان، به‌سمت تعطیلی بروند و نتوانند به کارشان ادامه بدهند، این نگرانی جدی ماست، حتی در خود تهران که ۷۰ درصد نشر ما در آن متمرکز است، امکان تعطیلی بسیاری از کتاب‌فروشی‌ها وجود دارد. امیدوارم با برنامه‌هایی که در نظر می‌گیریم، بتوانیم از این روزهای سخت عبور کنیم.

او احتمال تعطیلی برخی ناشران و کتاب‌فروشان را مطرح کرد و افزود: اگر این شرایط ادامه پیدا کند، بسیاری از کتاب‌فروشان و حتی ناشران بی‌کار می‌شوند، به ویژه که نامه‌هایی از برخی کتاب‌فروشی‌های بزرگ داریم، به خصوص آن‌ها که در مجتمع‌های تجاری هستند و تعداد نیروی انسانی بیشتری داشتند، برای پرداخت حقوق دچار مشکل شده‌اند و امکان تعدیل نیروی گسترده وجود دارد. بسته‌هایی برای حمایت از نشر باید تعریف کرد. نشر ما، کتاب‌فروش ما و اهالی قلم ما، حتی در شرایط غیرکرونایی هم اقتصاد نحیف و ضعیفی داشته‌اند، حالا کرونا باعث شده است که کلا همه ضعیف‌تر شوند و قطعا در کشوری مثل ایران، نشر باید حمایت‌های دولتی داشته باشد.

کتاب از قافله حمایت مشاغل آسیب دیده جا ماند

امیر عربلو، نویسنده و مدیر انتشارات قصه باران نیز درباره روزهای درگیری با کرونا و کتاب می گوید: «دیوار حمایت از کتاب همیشه کوتاه بوده و حال با وجود سبقه چندساله در حوزه نشر کتاب، حمایت را از همیشه کمرنگ تر می بینم. بخش فرهنگی کشور علی رغم تمام کم توجهی ها اما با گسترش ویروس کرونا از قافله حمایت عقب ماند و آن گونه که شایسته بود مشکلات بررسی نشد.»

وی افزود: «در حوزه نشر، ورود عناصر جدید، سخت و نگاه دولت به ناشران جزء کمتر شده است. در حال حاضر حوزه پخش نیز با معضل های بسیاری دست وپنجه نرم می کند ولو این که کتاب ارزنده ای منتشر شود. شرایط پخش آسان نیست چراکه در بیشتر مواقع تمایل همکاری با ناشر خرد، وجود ندارد.»

کد خبر: 4089

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 1 =