به گزارش آتیهآنلاین، از قرار معلوم وضعیت نابسامان سیاسی در سرزمینهای اشغالی بنا ندارد به این زودیها پایان یابد. پس از برگزاری سه انتخابات به نظر میرسد که تنشها همچنان در تلآویو بالاست و هر روز هم فراز و فرود آن ابعاد جدیدی به خود میگیرد.
در طول این مدت اختلافها میان «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «بنی گانتز»، وزیر جنگ و نخستوزیر تناوبی بر سر بودجه نه تنها از میان نرفت، بلکه با وجود آنکه کمتر از دو روز به فرا رسیدن آن باقی نمانده، افزایش نیز یافته است.
روزنامه جوروزالم پست در همین رابطه گزارش داد که نتانیاهو جلسه هفتگی کابینه رژیم صهیونستی را لغو کرده و با این اقدام فرصتهای ممکن برای جلوگیری از وقوع چهارمین انتخابات در اسرائیل طی دو سال گذشته به محاق رفت. البته بهرغم توافق آرای بسیاری از تحلیلگران بر این موضوع که بنبست سیاسی در این رژیم همچنان ادامه خواهد داشت، برخی نیز همچنان معتقدند که میتوان گریزی از این وضعیت یافت. یکی از مشاوران بنی گانتز در حال مذاکره با نماینده نتانیاهو است تا شاید بر سر بودجه سالیانه به توافق رسیده و از انتخابات دوری کنند.
بحران در تلآویو
روز دهم دسامبر بود که کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) پیشنهاد احزاب اپوزیسیون برای انحلال دوره کنونی پارلمان را در مرحله مقدماتی تصویب کرد. ۶۱ نماینده به انحلال کنست رای مثبت دادند و ۵۴ نماینده با آن مخالفت کردند. بنی گانتس خواهان آن شده بود که لایحه بودجه، دو سالانه تصویب شود اما بنیامین نتانیاهو اصرار دارد که بودجه سال ۲۰۲۰ که رو به پایان است، موقتا تصویب شده و بودجه ۲۰۲۱ به سال آینده موکول شود. اسرائیل سال ۲۰۲۰ را بدون لایحه بودجه سپری کرده و دولت به صورت تنخواه گردان، با ضعفهای زیاد که دولت و اپوزیسیون به آن مشترکاً اذعان دارند، اداره شده است.
این البته تنها مورد اختلاف میان دو طرف نیست؛ بر اساس ائتلاف این دو حزب بزرگ (لیکود و حزب آبی و سفید)، قرار بود که نخستوزیری چرخشی باشد اما بنی گانتز و حزب او در هفتههای اخیر اذعان کرده بودند که بنیامین نتانیاهو هرگز این پست را واگذار نخواهد کرد.
چنانچه پارلمان رژیم صهیونیستی تا پایان روز سهشنبه (پسفردا) لایحه بودجه سال ۲۰۲۰ را تصویب نکند، به صورت اتوماتیک منحل میشود و انتخابات سراسری جدید در فلسطین اشغالی باید برگزار شود. از سوی دیگر، بیاعتمادی بنیادین میان دو طرف حاکم بوده و منابع حزب آبی - سفید اظهار نگرانی کردهاند که حتی در صورت وقوع توافق بر سر بودجه، این امکان وجود دارد که نتانیاهو آن را بار دیگر نقض کند.
این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران وضعیت فعلی در این رژیم را نگرانکننده میدانند. «کارا واتوزوفا»، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با جوروزالم پست گفته است که حتی شیوع ویروس مرگبار کرونا هم نتوانست وضعیت سیاسی در این رژیم را بهبود بخشد. او معتقد است که «تشکیل کابینه اضطراری برای مواجهه با کرونا این امید را در بسیاری ایجاد کرد که وضعیت بحران سلامتی میتواند موتور محرکی برای پیشبرد اوضاع در اسرائیل باشد، اما این امر نیز نتوانست تلآویو را از بحران خارج کند.» به نظر این تحلیلگر، «همین امر خود نشان میدهد که امید چندانی به خروج از این وضعیت نابسامان نمیتوان داشت؛ چراکه دولتی که نتواند در چنین موقعیت حساس و خطرناکی عملکرد داشته باشد، در آینده نیز نخواهد توانست چنین کند.»
رویارویی بیحاصل
روزنامه «هاآرتص» پیشتر در گزارشی اعلام کرده بود که ریشه اصلی این وضعیت قدرتطلبی بیحد و حصر نتانیاهو است. نتانیاهو که با سه کیفرخواست علیه خود مواجه است، تلاش بسیار دارد تا همچنان بر سریر قدرت باقی بماند. از سوی دیگر، هاآرتص خاطرنشان کرد که نتانیاهو و شرکای او در حزب «آبی - سفید» در ائتلافی گرفتار شدهاند که هر یک مشغول تلاشهایی برای شکست دیگری است که نتایج آن در اوضاع جاری بسیار مشهود است و این وضعیت منجر به انحلال ائتلاف و برگزاری دور چهارم انتخابات در سرزمینهای اشغالی خواهد شد.
این در حالی است که بسیاری از فعالان حوزه اقتصادی نسبت به عواقب خانمانسوز برگزاری دور چهارم انتخابات هشدار دادهاند. کسری بودجه حاصل از پاندمی کرونا، خود به تنهایی سبب میشود که دولت تا مدتهای مدید بدون بودجه کار کند، اما برگزاری دور چهارم انتخابات طی دو سال، هزینهای سرسامآور برای این رژیم بوده و ممکن است روند ایجاد و بهرهبرداری از بودجه را تا پایان سال ۲۰۲۱ مسدود کند. از یاد نباید برد که بخشی مهم از درآمد این رژیم مبتنی بر صنایع کوچک و همچنین گردشگری است که شیوع کرونا و موج قرنطینهها وضعیت را برای اسرائیل و دولتش دشوارتر از قبل کرده است.
البته به نظر میرسد که اپوزیسیون ترس چندانی از برگزاری دور بعدی رایگیری ندارد؛ در تاریخ اول دسامبر گانتز در سخنان کوتاهی تهدید کرد در صورتی که نتانیاهو تا یک روز دیگر، بودجه سال مالی ۲۰۲۱ را تائید نکند؛ با انحلال کنست موافقت خواهد کرد. گانتز در عین حال مدعی شد قادر است تا با همراهی سایر احزاب، کابینهای ائتلافی بدون مشارکت نتانیاهو تشکیل دهد. این نکته را نیز باید اضافه کرد که هفتههای متوالی است که شاهد برگزاری تظاهرات گسترده در سرزمینهای اشغالی علیه نتانیاهو و سیاستهای او هستیم.
کمابیش به نظر میرسد که طرفهای درگیر نیز به احتمال زیاد دور چهارم انتخابات را پذیرفتهاند. «میکی زُهَر»، دبیر کابینه رژیم صهیونیستی در مصاحبه با شبکه رادیویی «گالاتز» موسوم به رادیو ارتش، اعلام کرد که «هیچ تماسی با حزب آبی و سفید برقرار نمیشود؛ چراکه آنها از موضع خود کوتاه نمیآیند، و ما در مسیر انتخابات قرار داریم.» روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز روز جمعه در گزارشی خبر داد که «گابی اشکنازی»، وزیر خارجه این رژیم نیز به جرگه چند ضلعی اختلافات صحنه سیاسی اسرائیل پیوست. از سوی دیگر، پایگاه اینترنتی «یا نت» نیز به نقل از بنی گانتز خبر داد هیچ توافقی با لیکود در کار نیست و این رژیم به سوی برگزاری انتخابات پیش میرود. در بخش دیگری از این گزارش هم تاکید شده است طی چند روز گذشته هم حزب آبی سفید و هم حزب لیکود تاکید کردند شکاف بین آنها بسیار زیاد است و امکان عبور از آنها میسر نیست.
بر این اساس به نظر میرسد که این بنبست سیاسی بنا ندارد به این سادگیها پایان یابد و به احتمال زیاد بار دیگر شاهد یک ماراتن انتخاباتی در سرزمینهای اشغالی خواهیم بود؛ چراکه همه منتظر برگزاری «راند چهارم مبارزه» هستند.
گزارش: فرزاد سیفنیا
نظر شما