تشدید قطب‌بندی در تونس

مشکلات امنیتی در تونس بعلاوه اعترضات داخلی باعث شده تا حزب النهضه توان خود را علیه رئیس جمهوری این کشور در کف خیابان‌ها بسیج کند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، اخبار منتشر شده از داخل تونس نشان میدهد که مناسبات اجتماعی و سیاسی در پایتخت این کشور از شرایط مطلوبی برخوردار نیست و سلسله اقدامات تروریستی که در ۱۰ روز گذشته یکی پس از دیگری امنیت عمومی و ملی تونس را هدف قرار داده گواهی بر این مدعاست.

تزلزل امنیتی

در ادامه رخدادهای تروریستی در تونس روز گذشته (شنبه) رسانه‌های تونسی اعلام کردند که نیروهای پلیس حمله‌ای در مقابل مقر وزارت کشور را ناکام گذاشتند.

در همین راستا شبکه خبری روسیالیوم روز گذشته (شنبه) در گزارشی با اشاره به وقوع حادثه تروریستی در پایتخت تونس و واکنش وزارت کشور نوشت: «جمعه فرد مشکوکی که کیفی روی دوشش بود توجه نیروهای امنیتی را جلب کرد. آن‌ها به تعقیب وی پرداختند و از او خواستند اسناد و مدارکش را نشان بدهد. او کیفش را باز کرد و از آن چاقوی بزرگی را بیرون آورد و تلاش کرد به تمام کسانی که به او نزدیک می‌شدند حمله کند.

وزارت کشور تونس در ادامه بیانیه خود عنوان کرد که نیروهای امنیتی، مهاجم را دنبال کردند و با اینکه از او خواستند تسلیم شود و چاقو را بندازد اما او همچنان به مقابله با نیروهای امنیتی پرداخت و فریاد «یا طاغوت! الله اکبر. یا کفار» سر داد. سپس به ساختمان وزارت کشور نزدیک شد و مجددا سلاحش را درآورد و خواست به نیروهای امنیتی حمله کند اما آن‌ها به سمت او تیراندازی کردند و بعد به بیمارستان منتقل شد. در گزارش مذکور آمده است که براساس تحقیقات اولیه، این فرد ۳۱ سال داشته و در خارج درس خوانده و وزارت کشور او را یک تکفیری می‌داند.

انتشار خبر این حادثه تروریستی واکنش‌های مختلفی را درپی داشت که در این میان قیس سعید به عنوان رئیس دولت تونس در واکنش به وقوع اقدام تروریستی در اظهاراتی به سلسله حوادث این چنینی اشاره و تاکید کرد که در مدت زمان اخیر آنچه در صحنه میدانی رخداده است، حکایت از آغاز جنگ کفتارها برای ضربه به انقلاب دسامبر تونس دارد. همچنین وی برخی طرف‌ها را (که نام آنها را ذکر نکرد) به مقدمه‌چینی برای ترور و یورش و حمله به دولت متهم کرد.

در همین رابطه سایت عربی ۲۱ روز گذشته در گزارشی تفصیلی با اشاره به اظهارات رئیس جمهور تونس نوشت: «قیس سعید، در جریان دیدار خود با توفیق شرف‌الدین، وزیر کشور که پس از اقدام تروریستی اخیر صورت گرفت اعلام کرده که برخی‌ها برای تصرف، ترور و از بین بردن اراده مردم و آنچه در انقلاب ۱۷ دسامبر محقق شد، برنامه‌ریزی و مقدمه‌چینی کرده‌اند». قیس سعید همچنین تاکید کرده زمانی که تمام شواهد و مدارک مربوط به اینکه چه کسی پشت پرده این برنامه‌ریزی‌ها و مقدمه‌چینی‌ها قرار دارد و آن را مدیریت می‌کند، آماده شود، مسائل زیادی مطرح خواهد شد.

بر اساس آنچه در گزارش عربی ۲۱ آمده است رئیس جمهوری تونس با اشاره به سازماندهی این حوادث و در نظر گرفتن اصل سازمان‌یافته بودن این قبیل اقدامات تصریح کرد که با وجود اینکه مستندات میدانی حاکی از آغاز هجوم کفتارها به ملت و دولت تونس است، اما رئیس جمهور این وعده را به ملت تونس میدهد که کشور طعمه و قربانی کفتارها نخواهد شد.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که قیس سعید چندین مرتبه در خصوص تلاش‌ها برای ترور و مقدمه‌چینی برای آن با طرف‌های خارجی صحبت کرده اما هیچ توضیحی در خصوص آن صادر نشده است. همچنین وی پس از اعلام تدابیر استثنایی، در خصوص حقوق و آزادی‌ها گفت که هیچ شخصی به خاطر فکر و عقیده مشخص بازداشت نشده و به آزادی‌ها لطمه وارد نشده است. بر اساس گزارش عربی ۲۱ قیس سعید به شدت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای افترا و اهانت را محکوم و اعلام کرد که این امر آزادی محسوب نمی‌شود، بلکه حمله به موسسات دولتی قلمداد خواهد شد.

اعتراض النهضه

در این میان آنچه که نباید از نظرها  پنهان بماند این است که قیس سعید از قضات دستگاه قضایی‌اش خواست تا در تطهیر و پاکسازی کشور و دستگاه قضایی سهیم باشند. او معتقد است دستگاه قضایی باید درنظر داشته باشد که برخی‌ اوضاع را متشنج کرده، بر اهداف مردم چیره شده و در ادامه ثروت آنها را غارت و رویاهایشان را ترور کرده‌اند.

از سوی دیگر جنبش النهضه با طرح عدم کفایت رئیس جمهور به حادثه تروریستی و بی‌ثباتی در تونس واکنش نشان داد و مطرح کرد که شرایط موجود محصول بی‌تدبیری دولت و بی‌کفایتی ساختار سیاسی است. به عبارت ساده‌تر جنبش النهضه تونس مدعی شد که رئیس جمهوری تونس در مدیریت این کشور شکست خورده است.

در این رابطه روزنامه القدس العربی با اشاره به مواضع جنبش النهضه و تاکید این جنبش بر بی‌کفایتی رئیس جمهور نوشت که النهضه تونس در بیانیه‌ای مطرح کرده قیس سعید، رئیس‌جمهوری تونس علی‌رغم انحصار  تمامی اختیارات، ناتوانی خود در اداره امور کشور و ارائه راه‌حل برای شرایط موجود را ثابت کرده است.

النهضه همچنین نسبت به خطر فروپاشی تونس به دلیل انحراف قدرت و پیش بردن آن به سمت تعطیلی، انزوا و مصادره اصل دموکراسی هشدار داد. این جنبش در ادامه نسبت به خطر سیاست‌های قیس سعید برای صلح مدنی و روابط بین‌المللی تونس اشاره کرد و در مورد آن هشدار داد.

جنبش النهضه همچنین خواستار احترام به قانون اساسی به جای تعلیق آن، احیای نقش قانونگذاری پارلمان و تشکیل یک دولت مشروع با اولویت‌های اقتصادی و اجتماعی شد. بر اساس گزارش منتشر شده در القدس العربی این جنبش در ادامه خواستار پیش رفتن به سمت انجام یک گفت‌وگوی ملی آرام درباره تعدادی از مسائل مهم، از جمله قانون انتخابات، دادگاه قانون اساسی و سازماندهی انتخابات سراسری زودهنگام شد.

در آخر باید خاطرنشان کرد که برخی از ناظران مسائل بین‌الملل بر این باورند که دولت تونس در صدد اجرای سیاست‌های آمریکا در این کشور است و همین مساله باعث شده تا بی‌ثبانی در این کشور فراگیر شود. در واقع فرآیند اجرای اصلاحات شفاف و جامع برای مقابله با چالش‌های بزرگ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تونس و همچنین پاسخ به آرمان‌های مردم این کشور با هدف ادامه پیشرفت دموکراسی، خطی است که واشنگتن به دولت تونس دیکته کرده است. موضوعی که در عمل به دلیل دخالت‌های دنباله‌دار واشنگتن باعث هرج و مرج و قرار گرفتن دوباره این کشور در لبه بحران شده است.

گزارش: اردشیر حبیبی

کد خبر: 36489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 3 =