به گزارش آتیهآنلاین، رهبران حوزه پرستاری میگویند که کارگران بهداشت و مراقبت در تلاش برای واکسیناسیون جهانی علیه کرونا از دیگران عقب ماندهاند. در این مورد قولهایی داده شد که آنها اولین کسانی خواهند بود که واکسن به آنها تزریق میشود، اما شورای بینالمللی پرستاران (که نمایندگی ۲۷ میلیون متخصص را در این حرفه برعهده دارد) میگوید که دهها میلیون نفر از این کارکنان حتی یک دوز واکسن هم دریافت نکردهاند.
مرگ ۲۰۰ پرستار
سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که از زمان شیوع همهگیری کرونا تا به امروز حدود ۲۰۰ پرستار جان خود را از دست دادهاند. «هوارد کاتن» مدیر اجرایی شورای بینالمللی پرستاران میگوید: «اگر این اتفاق برای یک شرکت هواپیمایی که روزانه ۲۰۰ سرنشین داشت روی میداد، تحقیقات فوری در این زمینه انجام میشد.» وی افزود: «پرستاران و کارکنان بهداشتی در معرض خطر بالاتری نسبت به دیگر گروههای جامعه قرار دارند و همه میدانند که راهی برای محافظت از آنها وجود دارد.
آنان نسبت به این مسأله آگاهی دارند و حال میبینیم افرادی که در کشورهای کمتر آسیبپذیر وجود دارند، شامل چنین حمایتی قرار میگیرند، اما بقیه آنها به حال خود رها شدهاند.» وی در ادامه گفت: «اینچنین احساس میشود که بهرغم سخنان گرم و اطمینانبخش، پرستاران و کارکنان بخش بهداشت تبدیل به عواملی یکبار مصرف شدهاند که میتوان آنها را به دور افکند.»
«ماندی مالامبو»، پرستاری در زامبیا، تنها یک دوز واکسن دریافت کرده و منتظر است تا دوز دوم را نیز تزریق کند. وی گفت: «اوضاع در میانه همهگیری بسیار دشوار بود. شمار کارکنان در قیاس با عمق وضعیت بسیار اندک بود و شمار کسانی که در حال مبتلا شدن هستند بیش از حدی است که بتوان آن را کنترل کرد.» این پرستار در ادامه گفت: «کارکنان نمیتوانند از بیماران مراقبت کنند؛ بنابراین وضعیت کار بسیار دشوار است، خصوصاً اینکه آدمی هر روز با خودش فکر میکند که نکند امروز به کرونا مبتلا شود. این وضعیت بسیار ترسناکی است. ما صرفاً امیدواریم وضعیت از آنچه که هست بهتر شود.»
آمارهای دستکاری شده
آمارهای بسیاری درباره مرگومیر و ابتلای کارکنان بخش بهداشت مخابره شده، اما در عین حال تصور میشود که رقم واقعی از آنچه تاکنون سازمان بهداشت جهانی گزارش داده بسیار بیشتر باشد و همین امر بر عمق فاجعه در زمینه شرایط این مشاغل در میانه همهگیری کرونا میافزاید.
بسیاری از کشورها به طور رسمی آمار کارکنان بهداشت فوتشده و بیمار را گزارش نمیدهند و سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که آمار واقعی دستکم ۱۱۵ هزار تن باشد که البته این رقم ممکن است بالاتر هم باشد. «جیم کمپل» از اعضای سازمان بهداشت جهانی در این زمینه گفت: «این مسأله به مسئولیت اخلاقی ما بازمیگردد و باید نسبت به آن نگران باشیم.» بر اساس آمار سازمان بینالمللی کار، حدود ۱۳۵ میلیون نفر فعال در حوزه بهداشت و مراقبت در سراسر جهان وجود دارند.
بنا به آمار اخیر سازمان بهداشت جهانی از ۱۴۰ کشور، از هر هشت کشور، یک کشور به طور کامل واکسینه شده که اکثریت آن نیز مربوط به ملل ثروتمندتر است. دکتر «فیونا آتوهب»، رئیس دفتر سازمان بهداشت جهانی در آفریقا، میگوید که ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار کارگر بخش سلامت در ۳۷ کشور دستکم یک دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند و باید ۶۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دوز دیگر فراهم شود تا تمامی کارکنان بخش سلامت در این منطقه فرایند واکسیناسیون خود را تکمیل کنند.
وی افزود: «ما نگران دسترسی واکسن به کارکنان بهداشت و همچنین پذیرش این واکسنها از سوی آنها هستیم.» برای مثال در نیجریه، کارکنان بهداشت نگرانیهایی درباره امنیت و تأمین واکسنها دارند، اما از سوی دیگر تحقیقات نشان میدهد که آنها نمیتوانند پس از زدن واکسن مدتی مرخصی گرفته تا با عوارض احتمالی آن دستوپنجه نرم کنند و در نتیجه باید همچنان به کار خود در میان این وضعیت ادامه دهند. این موضوع خود تا حدی سبب میشود تا بسیاری نسبت به زدن واکسن از خود تردید نشان دهند.
شورای بینالمللی پرستاران معتقد است باید آمار افرادی که در این حرفه در اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند، دقیقتر اعلام شود. این دادهها از این جهت اهمیت دارد که تصویر بهتری را از وضعیت این افراد در میانه همهگیری کرونا ارائه داده و میتواند به ایجاد و پیگیری سیاستهای دقیق و مؤثرتر برای بهبود شرایط کاری آنان منجر شود. این سازمان اعلام کرد کشورها نباید نسبت به ارائه این داده هراسی از خود نشان دهند و از پاسخگویی بترسند. آنچه مهم است این است که دادههای مذکور میتواند به بهبود شرایط کارکنان بهداشت کمک کرده و حتی جان شمار بسیاری از آنها را نیز نجات دهد.
گفتنی است که واکسن کرونا در سطح بینالملل بهویژه در میان کشورهای کمدرآمد، کمیاب است. در این کشورها، شمار کارکنان بخش بهداشت بسیار پایین بوده و همین امر اهمیت آنان را در میان این بیماری فراگیر و فروپاشی بخشهایی از حوزه سلامت را بیش از پیش آشکار میکند. نگرانی عمده در این میان آن است که در صورت عدم مراقبت از کارکنان بخش بهداشت در این کشورها، جوامعی که تحت خدمات آنان قرار دارند، ضعیفتر شده و در برابر بیماری راحتتر شکست میخورند.
گزارش: کامران برادران
نظر شما