خروج از بغداد: فریب یا حقیقت؟

دیدار اخیر بایدن و نخست‌وزیر عراق اگرچه خروج آمریکایی‌ها از بغداد را محتمل کرده اما مولفه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد این صرفاً یک سناریوی فریب به حساب می‌آید.

به گزارش آتیه‌آنلاین، اپیدمی خروج نظامیان ارتش آمریکا پس از افغانستان حالا به ایستگاه عراق رسیده است. با تعیین ضرب‌الاجل برای خروج نظامیان تحت فرمان پنتاگون از افغانستان نه تنها روند خروج با تاخیر همراه نبوده بلکه تخلیه سازمان رزم ارتش آمریکا از افغانستان به عنوان بخش بعدی این عملیات مطرح شده است.

این در حالی است که رشد روزافزون اقدامات مسلحانه و عملیات‌های بعضا تروریستی در هر دو کشور مذکور باعث افزایش نگرانی در میان مقامات داخلی و برخی از ژنرال‌های ارتشی در ناتو و پنتاگون شده است. نگاهی گذرا به وضعیت داخلی عراق بیانگر فراگیر شدن ناامنی و رشد صعودی تنش در استان‌های مختلف این کشور است؛ مساله‌ای که واکنش‌های مختلفی را در داخل و خارج از عراق به دنبال داشته و بیش از پیش مقام‌های نظامی ارتش‌های بازیگر در رخدادهای پس از ۲۰۰۳ را در مقام منتقد قرار داده است.

توزیع تروریسم

در همین راستا می‌توان به گزارش العراقیه در خصوص نقش واشنگتن در تامین امنیت پایدار در عراق اشاره داشت. این خبرگزاری رسمی عراق با انتشار گزارشی مدعی شد که ورود ایالات متحده به همراه بریتانیا و بخشی از فرماندهی ناتو به عراق که در سال ۲۰۰۳ محقق شد، توانست از یک‌سو دیکتاتوری رژیم بعث عراق را از میدان خارج و در واقع در ساختار سیاسی، فضا را برای حضور احزاب مختلف مهیا کند. اما در طرف مقابل اشغال عراق از سوی ارتش آمریکا و متحدان غربی واشنگتن نه تنها پیامدهای مخرب فراوانی را به دنبال داشت بلکه باعث اپیدمی تروریسم، آن هم از نوع بنیادگرایی رادیکال و انتشار چنین ویروسی در سرتاسر خاورمیانه و سپس همه جهان شد.

پدیده‌ای مخرب که حالا قریب به ۲۰ سال از حیات و تکثیر آن میگذرد و این در حالی است که انگشت اتهام تنها به سوی پنتاگون و کاخ سفید است. هر چه حضور اشغالگرایان آمریکا در عراق ریشه دوانده‌اند، به همان اندازه تهدید تروریسم تکفیری و بی‌ثباتی سیاسی در این کشور گسترده شده و وضعیت را به مرحله‌ای رسانده است که امروزه گروه‌های مسلح تکفیری و ترور به عنوان اولویت امنیتی در ادبیات سیاسی این کشور شناخته میشود.

حالا با طرح عملیات خروج و تعیین ضرب‌الاجل از سوی رئیس جمهور دمکرات کاخ سفید، نگرانی‌ها افزایش پیدا کرده و درمقابل برخی این اقدام را تنها راه‌حل برای ثبات در عراق و خاورمیانه عنوان میکنند. بر اساس مصوبه پارلمان عراق واشنگتن بنا بر قانون مصوب مجبور به تخلیه توان نظامی و سازمان رزم ارتش آمریکا از عراق است. موضوعی که پس از شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس در پارلمان این کشور رقم خورد. از سوی دیگر ائتلاف ۴۰ کشوری ضد داعش به رهبری آمریکا نیز ذیل این قانون قرار میگیرد و این موضوع باعث ایجاد برخی حواشی سیاسی در خروج و تخلیه عراق از سوی ارتش آمریکا شده است.

در طرف دیگر ماجرا، برخی از تحلیلگران مسائل خاورمیانه بر این باورند آمریکا و متحدان واشنگتن در ائتلاف ضد داعش نه تنها هیچ اقدامی در تقابل و نابودی این پدیده تروریستی نداشتند، بلکه اسناد مختلفی از ارتباط و همکاری میان نیروهای آمریکایی و عناصر داعش در بسترهای مختلفی همچون پوشش، لجستیک، آموزش و اقدامات اطلاعاتی ارائه شده است. اسنادی که خدمات آمریکا را به عنوان شاخص‌های موثر و دلیل اصلی و قطعی ادامه حیات تهدیدی با عنوان تروریسم تکفیری در عراق و خاورمیانه معرفی میکند.

حالا در این میان مجله فارن پالسی نسبت به فریب جو بایدن و نخست‌وزیر عراق هشدار داد و در آخرین شماره منتشر شده خود نوشت: «تغییر تدریجی را در سطح تهدید فراروی نیروهای آمریکایی در حال حاضر شاهد هستیم». به گزارش فارن پالسی، هفته گذشته جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا به مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق گفته است که نیروهای رزمی آمریکا را پایان سال جاری میلادی از این کشور بیرون می‌کشد و در عین حال آن دسته نیروهای آمریکایی‌ که باقی می‌مانند نقش غیررزمی یعنی آموزش، مشورت‌دهی و ارائه داده‌های اطلاعاتی به نیروهای امنیتی عراق را ایفا خواهند کرد.

این مجله از طریق تحلیل جان هانا، محقق برجسته آکادمی یهودی در امور امنیت ملی به این واقعیت اشاره کرد که اکثر ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی در عراق از بیش از یک سال پیش نقش‌های غیرجنگی و غیر رزمی داشتند. اعلام خبر خروج در روز دوشنبه گذشته، بیشتر بعد سیاسی داشت و آموزشی و در صحنه سیاسی با هدف یاری به الکاظمی در جلب رضایت برخی مخالفان حضور آمریکا به خصوص گروه‌های مسلح شیعه بود که در انتخابات اکتبر رأی خواهند داد.

هشدار مقاومت

بر اساس گزارش منتشر شده در این مجله، بدون تردید اعلام بایدن یک حسن نیت است اما مشخص شده که این اقدام کاملا هوشمندانه نبود. در دو بیانیه صادر شده از سوی  کمیته هماهنگی مقاومت که قبل و بعد از نشست بایدن و الکاظمی به انتشار عمومی رسید، اعلام شد که مقاومت هرگز تغییر نام و نقش آمریکا در کشور عراق را نمی‌پذیرد.

بر اساس آنچه مقاومت عراق در اطلاعیه رسمی خود اعلام کرد، بیانیه صادر شده از سوی بایدن و الکاظمی نوعی فریب‌کاری و بازی است که هدف از انجام آن طولانی کردن حضور آمریکا عنوان شده است. این گروه‌ها مشخص کردند حتی وجود یک سرباز آمریکایی را به هر بهانه‌ای در کشورشان نمی‌پذیرند و هیچ گونه توصیف و توضیحی را در رابطه با نیروهای رزمی و غیر رزمی را قبول ندارند و همه عناصر منتسب به ایالات متحده باید در ضرب الاجل تعیین شده از کشور خارج شوند.

به گزارش فارن پالسی، آمار و ارقام نشان میدهد که از زمان روی کار آمدن رئیس جمهور دمکرات آمریکا تنش موجود علیه نظامیان این کشور و به خصوص اقدام عملیاتی در ضربه زدن به اشغالگران، رشد محسوسی داشته و این در حالی است که بایدن باید با این مواضع و مسائل جاری در عراق جدی برخورد کند. شبه نظامیان شیعه عراق نیروهای آمریکایی در عراق و نیز در مرزهای مشترک با سوریه را بیش از ۳۰ بار از زمان روی کار آمدن بایدن هدف گرفته‌اند که چندین حمله در ماه ژوئیه رخ داد.

این مجله به افزایش حملات، پیشرفت و تغییرات آنها اشاره کرد که بسیار نگران کننده است. حتی این گروه‌ها از پهپادهای دقیق و پیشرفته که قادر به فرار از سامانه‌های پدافندی آمریکا هستند، برخوردارند. اولین حمله در آوریل بود که یک بخش محرمانه وابسته به سازمان سیا در کردستان عراق را هدف گرفت و این در حالی است که در حال حاضر تغییر تدریجی را در سطح تهدید فراروی نیروهای آمریکایی شاهد هستیم.

فارن پالسی در پایان گزارش خود مدعی شد: «اگر بایدن فکر کرده فریب دیپلماسی او با الکاظمی برایش فرصت است، تقریبا باید بداند با واقعیتی غیرمسرت‌بخش بیدار خواهد شد». این مجله هشدار داد فرصت چندانی پیش روی کاخ سفید نمانده است؛ زیرا نیمه دوم سال ۲۰۲۱ برای نیروهای آمریکایی در عراق از نیمه اول آن خطرناک‌تر خواهد بود و این بدان معنی است که اتخاذ تصمیمات این چنینی از سوی سکان‌دار کاخ سفید میتواند طبعات جبران ناپذیری را برای واشنگتن و متحدان آمریکا به دنبال داشته باشد.

در آخر باید خاطرنشان کرد که پس از مصوبه پارلمان و به خصوص بعد از اقدامات عملیاتی آمریکا در عراق و مرزهای مشترک با سوریه که علیه نیروهای مقاومت صورت گرفت، نه تنها نظامیان آمریکا با هر عنوانی دیگر از امنیت برخوردار نیستند، بلکه به اذعان همه فرماندهان مقاومت از این پس با هر یک از نیروهای تروریستی ارتش آمریکا به عنوان عنصر تروریستی برخورد خواهد شد.

گزارش: اردشیر حبیبی

کد خبر: 24032

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 13 =