تیغ ممیزی به تن «زخم کاری»

اگرچه بحثِ ممیزی‌ها و حاشیه‌سازی‌های سازندگان و هنرمندان مسبوق به سابقه است اما روز گذشته محمدحسین مهدویان ،کارگردان «زخم کاری»،با انتقاد صریح از رویه سازمان زیرمجموعه صداوسیما ـ ساترا ـ درخصوص سانسورهای اعمال شده بر این مجموعه، تاکید کرد که در صورت ادامه این روند، از انتشار این سریال معذور است.

به گزارش آتیه آنلاین، «زخم کاری» نخستین سریال محمدحسین مهدویان در شبکه نمایش خانگی، یک سریال درام است که با توجه به تعطیلی سینماها و فضای نوآر و داستان ملتهبی که دارد مخاطبان بسیاری را جلب کرده است. این سریال که یک مینی سریال ۱۵ قسمتی خواهد بود  این روزها در شبکه نمایش خانگی در حال پخش است و تاکنون شش قسمت از آن عرضه شده است  و تاکنون موفق شده است رکورد بیشترین میزان دقیقه تماشا را در میان سریال‌های نمایش خانگی در یک روز بشکند.

همچنین کتاب «بیست زخم کاری» که سریال «زخم کاری» از روی آن اقتباس شده است، پس از پخش قسمت نخست در بازار کتاب نایاب شد.با این حال ساترا در قسمت چهارم سریال، نام رمان را به‌دلیل توقیف رمان «بیست زخم کاری» از تیتراژ سریال حذف کرد. محمود حسینی‌زاد درباره توقیف این رمان، گفت: «این رمان از آذر و دی‌ماه سال گذشته (۱۳۹۹)  با شروع تهیه سریال لغو مجوز شد. الان هم برای پخش این سریال ظاهرا گفته شده اسم کتاب از روی آن برداشته شود و از بخش چهارم دیگر اسم کتاب در تیتراژ سریال نیست.»

چندی بعد نیز شنیده شد که سازمان سینمایی از «ساترا» بابت محتوای «زخم کاری» شکایت کرده است. گفته می شود صحنه های مربوط به سیگار کشیدن مالک، نمایش استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی در بخش هایی از سریال از جمله موارد اعتراضی سازمان سینمایی است. با این حال هنوز مشخص نیست که ارشاد چرا کتاب را توقیف کرده و  به‌دنبال آن ساترا چرا به‌عنوان یک نهاد نظارتی به‌دلیل همان توقیف و جلوگیری از پرفروش شدن رمان نامش را حذف می‌کند در حالی که مخاطبان به هر شکلی درصدد تهیه کتاب خواهند بود.

انتقاد تند محمدحسین مهدویان از صداوسیما و سانسورهای «زخم کاری»

پس از مدتی با پخش قسمت‌های بعدی تیغ ممیزی به این سریال تاجایی ادامه پیدا کرد که صدای اعتراض کارگردان سریال را درمی‌آورد و وی در این‌باره یادداشتی می‌نویسد و در ابتدا اشاره می‌کند که اگر ممیزی‌ها ادامه پیدا کند از انتشار سریال معذور است.

مهدویان در بخشی از یادداشت خود آورده است: «تعاملی که من و همه هم‌حرفه‌هایم همیشه از سر جبر و ناچاری و نه از سر رضایت به آن تن داده‌ایم تا بتوانیم آثارمان را در مملکت عزیزمان و برای مردم نازنین خودمان به نمایش درآوریم، ولی این‌بار سطح سختگیری‌ها به جایی رسیده که از حد طاقت و تحمل من خارج شده است.»

وی ادامه می‌دهد: «در قسمت ششم سریال به نقطه‌ای رسیده‌ام که می‌بینم تن دادن به سانسورهای غیرعقلانی، غیرحرفه‌ای و دور از واقع‌بینی اجتماعی به وضوح موجب تأثیرات مخرب بر داستان و تضییع حقوق ما به‌عنوان سازنده و شما به‌عنوان مخاطب شده است. پس اجازه بدهید در قسمت‌های پیش‌رو درصورت ادامه‌ این رفتار، میان حق مسلم شما برای تماشای سروقت قسمت جدید و احقاق حق‌ دیگرتان که تماشای نسخه‌ای در ‌شأن شماست، دومی را انتخاب کنم. قطعا می‌پذیرید که مسئولیت تضییع حق اول‌تان نه بر عهده‌ ما که بر گرده‌ آنهاست که از دایره‌ منطق و عقل خارج شده‌اند و مسیر زور پیش گرفته‌اند. شاید به‌زودی سیاهه‌ این سانسورها را برای داوری درست مردم و مدیران خردمند باقیمانده بر مسند منتشر کنم تا خودتان قضاوت کنید و تصویری واقعی از میزان رفتارهای تنگ‌نظرانه و سلیقه‌ای پیش روی‌تان داشته‌ باشید؛ رفتاری که جراحت‌هایی سنگین و زخم‌هایی کاری بر پیکر فرهنگ و هنر این سرزمین وارد آورده است. با سیطره این نگاه سختگیرانه مطمئن باشید بسیاری از سریال‌های سال‌های دور همین تلویزیون مثل «در پناه تو» یا «میوه‌ ممنوعه» دیگر قابلیت تولید و پخش نخواهند داشت.»

این کارگردان در ادامه یادداشت خود عنوان کرده: «شما در کدام جامعه زندگی می‌کنید و برای کدام مردم نسخه‌ می‌پیچید؟ اصلا جامعه و مردم را کنار بگذارید. آیا فرزندان خود را هم نمی‌بینید؟ نمی‌دانم خبر دارید یا مثل همیشه در خواب خوش بی‌خبری سیر می‌کنید. شنیده‌اید که چند پلتفرم بزرگ بین‌المللی ازجمله نتفلیکس برای سرمایه‌گذاری روی طرح‌ها و ایده‌های فیلمسازان ایرانی ابراز تمایل کرده‌اند؟ تردید نکنید که به‌زودی زود پلتفرم‌های خارجی، مقصد هنرمندان خلاق ایرانی خواهند شد و نخبه‌های فرهنگی ما هم مثل نخبه‌های علمی و اقتصادی عرصه را خالی خواهند کرد. به خدا که شما نه از ما مسلمان‌تر هستید و نه برای مردم و جامعه‌مان دلسوزتر. نمی‌دانم به چه معتقدید، اما به همان چیز قسم‌تان می‌دهم که لااقل برای مدت کوتاهی دست‌تان را بردارید و بگذارید کمی نفس بکشیم. شاید بتوانیم در این روزگار دشوار، به اندازه یک‌سریال، یک فیلم یا یک موسیقی زیبا برای دقایقی هم که شده مردم‌مان را به خوشی در آغوش بگیریم و شعله امید را در دل جوانان این خاک زنده نگه داریم.»

پاسخ ساترا به اعتراضِ کارگردان «زخم‌ِ کاری»

پس از یادداشت مهدویان معاون ساترا وابسته به صدا و سیما، تاکید کرد انجام این اصلاحات، بخشی از رویکرد حرفه‌ای این سازمان است.

علی سعد، معاون ساترا (سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر)، در رشته توییتی نوشته است: «هم پلتفرم داخلی را حمایت می‌کنیم و هم دیده‌بان چارچوب‌های فرهنگی کشور هستیم. با شروع پخش سریال «زخم کاری»، شاهد انتقادهایی از دو سوی طیف بودیم. بخشی از دغدغه‌مندان فرهنگی معتقد به توقیف سریال بودند که برای رسیدن به آن فعالیت‌های رسانه‌ای و رایزنی‌هایی هم انجام دادند. بخش دیگری نیز معتقد بودند سریال تولیدشده می‌بایست بدون هیچ‌گونه بازبینی پخش شود. حفظ تعادل میان این دو طیف، اقدامی سخت و پیچیده است. در ماجرای «زخم کاری»، اقدام وزارت ارشاد در شکایت به دادسرای فرهنگ و رسانه برای توقیف سریال  مذکور، مسأله را پیچیده‌تر از قبل کرد. با وجود همه سنگ‌اندازی‌های انجام‌شده، بر تصمیم خود مبنی بر پخش سریال اصرار کردیم. اصل عملکردی ساترا حمایت از تصمیماتی است که حاصل فرایندهای حرفه‌ای و کارشناسی است. همان‌طور که درموضوع شکایت وزارت‌ارشاد از انتشار سریال «زخم کاری» برغم صدور پروانه ساخت، مدیران ساترا هزینه دادگاهی‌شدن را با هدف حمایت از پلتفرم‌های داخلی می‌پردازند، انجام برخی از اصلاحات که در فرایند کارگزاری محتوایی و بازبینی آن تایید شده، بخشی از رویکرد حرفه‌ای و فرهنگی ساتراست.»

کد خبر: 21477

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 7 =