به گزارش آتیهآنلاین، روز گذشته (شنبه) سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در نشست خبری با محوریت افغانستان اذعان داشت که رئیس پنتاگون از ایجاد یک دفتر همکاری امنیتی در قطر و انتصاب ژنرال کورتیس بازارد به عنوان رئیس آن در پشتیبانی از نیروهای دفاع ملی افغانستان حمایت کرده است.
اسبابکشی به قطر
در همین رابطه خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در گزارشی تفصیلی در خصوص اقدامات واشنگتن در رابطه با افغانستان نوشت: « جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در جمع خبرنگاران در رابطه با دستورالعمل جدید پنتاگون مبنی بر فرماندهی و هدایت افغانستان اعلام کرد که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا علاوه بر پشتیبانی از تشکیل مرکز کنترل و فرماندهی در قطر همچنین از شکلگیری ساختار نظامی جدیدی به نام «نیروهای آمریکا - افغانستان به پیش» به رهبری آدمیرال پیتر ویسلی حمایت کرده است.
به نوشته اسپوتنیک، مقر فرماندهی آدمیرال ویسلی در کابل مستقر خواهد بود و از سوی ژنرال کورتیس بازارد که رهبری دفتر مدیریت همکاریهای امنیتی - دفاعی افغانستان را به عهده خواهد داشت، حمایت میشود. این دفتر در قطر مستقر خواهد بود و اعتباراتی در حمایت از نیروهای دفاع ملی و امنیتی افغانستان را دریافت خواهد کرد که شامل پشتیبانی و تعمیر و نگهداری هواپیما میشود.
در ادامه گزارش اسپوتنیک از نشست خبری جان کربی آمده است که سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در ادامه سخنان خود اعلام کرده که مابقی نیروهای آمریکایی در افغانستان بر روی حفاظت دیپلماتیک آمریکا در این کشور، حمایت از الزامات امنیتی در فرودگاه کابل، مشاوره و کمک به نیروهای دفاع ملی و امنیتی افغانستان و حمایت از تلاشهای مبارزه با تروریسم تمرکز خواهند داشت.
این تصمیمات در حالی در واشنگتن اتخاذ شده است که آمریکا که با گذشت ۲۰ سال از اشغال نظامی افغانستان موجب به راه افتادن طولانیترین جنگ خارجی آمریکا، کشته شدن هزاران نظامی این کشور و ناتو شد. جنگی که میلیاردها دلار هزینه به مردم آمریکا تحمیل کرد و حالا با پس از دو دهه آتش افروزی در حالی افغانستان را ترک میکنند که این کشور بیش از هر زمان دیگری گرفتار ناامنی و بیثباتی است.
از سوی دیگر روز جمعه ارتش آمریکا کنترل پایگاه هوایی بگرام که در منطقه پیرامونی کابل واقع شده است را به نیروهای دفاع ملی افغانستان تحویل داد؛ رخدادی که باعث بروز واکنشهای مختلف و اتخاذ مواضعی تند از سوی واشنگتن شده است.
در همین راستا سخنگوی پنتاگون با اشاره به تحولات جدید نظامی در افغانستان خاطرنشان کرد که ژنرال فرانک مککنزی، رئیس فرماندهی مرکزی (سنتکام) مسوولیت نیروهای آمریکایی در افغانستان را اواخر همین ماه از ژنرال اسکات میلر تحویل خواهد گرفت.
از سوی دیگر ساندی تایمز در گزارشی با اشاره به اظهارات سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده مدعی شد: «بر اساس سخنان جان کربی در چارچوب روند کاهش نیروی کنونی، لوید آستین برنامهای را تایید کرده است تا مسوولیت فرماندهی ماموریت ما در افغانستان از ژنرال اسکات میلر به ژنرال فرانک مککنزی منتقل شود. پنتاگون انتظار دارد این انتقال اواخر همین ماه انجام شود. میلر در هفتههای آتی در مسوولیت خودش باقی خواهد ماند تا انتقال این مسوولیتها و وظایف را به ژنرال مککنزی تکمیل کند.»
بر اساس آنچه در گزارش ساندی تایمز آمده، ژنرال مککنزی تمام اختیارات موجود را به عنوان فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان عهدهدار خواهد شد و همچنان مسئول تمام عملیاتهای ضد تروریسم علیه تهدیدهای نشأت گرفته از این کشور خواهد بود. علاوه بر این مککنزی رهبری آمریکا برای حمایت فنی و لجستیکی از نیروهای افغان را بعد از عملیات خروج به عهده میگیرد. این در حالی است که اسکات میلر از دوم سپتامبر ۲۰۱۸ فرمانده نیروهای آمریکایی در در افغانستان بوده است.
ابهام پس از بگرام
از طرفی شبکه خبری سی.ان.ان با اشاره به تحلیل برخی کارشناسان مدعی شد که تحویل پایگاه بگرام به نیروهای امنیتی افغان نقطه عطف مهمی در این روند خروج است اما لازم به ذکر است که بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی پنتاگون ارتش آمریکا همچنان اختیار حفاظت از نیروهای افغان را دارد. سی.ان.ان در ادامه گزارش خود با بیان اینکه آن اختیارات همانند گذشته وجود دارند تاکید کرد که با وجود ادامه این اختیارات و گزارش رسمی پنتاگون از تحولات نظامی و امنیتی در افغانستان، اما کماکان عدم وجود یک جدول زمانی درباره اینکه چه زمانی این اختیارات به پایان میرسد، به عنوان نقطه مجهول این تحولات در گزارش رسمی وزارت دفاع به چشم میخورد که باعث اتخاذ مواضعی نسبتاً تند از سوی برخی کارشناسان مسائل افغانستان در آمریکا شده است.
حواشی پرونده افغانستان در حالی توجه رسانههای بینالمللی را به خود جلب کرده است که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه اعلام کرد خروج این نیروها در مسیر اجراست اما تعدادی از نیروهای آمریکایی در افغانستان باقی میمانند که این بخشی از یک عقبنشینی منطقی با متحدان است. وی سوالات متعدد خبرنگاران درباره جدول زمانی خروج را در آستانه تعطیلی روز استقلال چهارم ژوئیه، بیپاسخ گذاشت و صراحتاً گفت: «من میخواهم در مورد چیزهای خوب صحبت کنم. تعطیلات است! من میخواهم آنرا جشن بگیرم. چیزهای فوقالعاده رخ میدهد».
در طرفی دیگر، طالبان افغانستان هم به خروج آمریکاییها از بگرام واکنش نشان داد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتگویی خبری اذعان داشت که ما این خروج را یک گام مثبت ارزیابی میکنیم. افغانها با خروج کامل نیروهای خارجی میتوانند به ثبات و صلح نزدیکتر شوند.
به گفته یک مقام افغان، پایگاه بگرام دیروز (شنبه) طی مراسمی رسماً تحویل نیروهای افغانستان شد و در مقابل مقامهای آمریکایی به رویترز گفتهاند که حجم بیشتر نیروها پیش از جدول زمانی مورد نظر بایدن از افغانستان خارج شدهاند.
همچنین محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان بعد از خروج نیروهای آمریکایی از پایگاه نظامی بگرام در شمال افغانستان با فرمانده نظامیان آمریکایی در کشورش دیدار و درباره تداوم کمک و آموزش نیروهای افغانستان، با او بحث و تبادل نظر کرد.
در همین راستا نشریه آمریکایی نیوزویک در گزارشی درباره خروج نظامیان آمریکا از پایگاه بگرام و طبعات این حضور اعلام کرد که کشورهای منطقه از افزایش خشونتها در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند و در حالی که نیروهای آمریکا، بگرام را در چهارچوب خروج کلی نیروهایشان از افغانستان ترک کردهاند؛ روسیه، ایران و چین در حال بررسی گزینههای خود برای آینده نامعلوم افغانستان هستند. با اینکه خروج از بگرام بخشی از فرایندی است که پنتاگون آنرا خروج منظم و ایمن نیروهای آمریکا و ائتلاف از افغانستان نامیده، اما کشورهای منطقه از افزایش خشونتها در افغانستان، ابراز نگرانی کردهاند؛ نگرانی که میتواند منجر به بروز رخدادهایی جبران ناپذیر در افغانستان و حتی منطقه گردد.
در آخر باید خاطر نشان کرد با توجه به حضور ۲۰ ساله نیروهای آمریکا در افغانستان که بگرام مرکز اصلی آنها به شمار میرفت، این پایگاه مانند بخشی از خاک آمریکا بود که مقامات بلند پایه آمریکا مانند روسای جمهوری این کشور بدون هماهنگی با دولت افغانستان به آن رفت و آمد میکردند و حتی یک بار رییس جمهوری افغانستان برای دیدار با همتای آمریکایی خود، از کابل به بگرام رفت.
گزارش: اردشیر حبیبی
نظر شما