به گزارش آتیهآنلاین، تغییرات بسیاری در اوضاع خاورمیانه و منطقه در حال وقوع است، تغییراتی که بهطور قطع نیازمند چیدمانهای ژئوپولیتیکی و نظامی متفاوتی است. از جمله این تغییرها میتوان به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تغییر رویکرد کاخ سفید در قبال اولویتهای امنیتی اشاره کرد.
خروج پاتریوت از خاورمیانه
در همین راستا روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که واشنگتن تصمیم گرفته هشت سامانه دفاع موشکی پاتریوت را از کشورهایی از جمله عربستان، کویت، اردن و عراق خارج کند. به گزارش اسپوتنیک، این روزنامه به نقل از مقامات آمریکایی نوشت: «دولت جو بایدن در اقدامی برای سازماندهی مجدد حضور نظامی خود در منطقه به منظور تمرکز نیروهای مسلح بر روی چالشهای چین و روسیه تصمیم گرفته این سامانههای دفاع موشکی را از خاورمیانه خارج کند.» این مقامات افزودند: «پنتاگون حدود هشت سامانه پاتریوت را از کشورهایی از جمله عراق، کویت، اردن و عربستان و نیز یک سامانه موشکی تاد را از عربستان خارج خواهد کرد و اسکادرانهای جنگی تعیین شده برای منطقه نیز کاهش مییابند.» این مقامات گفتند که این تصمیم شامل خروج صدها نظامی در واحدهایی است که از این سیستمها استفاده یا از آن پشتیبانی میکنند.
این اقدام در شرایطی صورت میگیرد که ارتش آمریکا قصد دارد تا تابستان کاملاً از افغانستان خارج شود. همچنین ایالات متحده پاییز گذشته نیروهای خود را در عراق به نصف این تعداد یعنی ۲۵۰۰ تن کاهش داد و اعلام کرد نیروهای عراقی میتوانند امنیت کشورشان را تامین کنند. مقامات آمریکایی که نامشان فاش نشده توضیح دادند، روند کاهش نظامیان که قبلاً گزارشی از آن داده نشده بود، از اوایل ماه جاری میلادی آغاز شده است.
این در حالی است که مشاور سیاسی نخستوزیر عراق روز گذشته (شنبه) تاکید کرد که کابینه این کشور به دنبال پایان دادن به حضور نیروهای آمریکایی حاضر در این کشور تا پایان سال جاری میلادی است. به گزارش سایت العربی الجدید، مشرق عباس، مشاور سیاسی نمصطفی الکاظمی اظهار کرد: «کابینه کشور به ریاست مصطفی الکاظمی به دنبال آن است که تا پایان سال جاری میلادی به حضور نیروهای آمریکایی که در قالب نیروهای ائتلاف ضد داعش در کشور حضور دارند، پایان دهد.» عباس با اشاره به اینکه عراق به نیروهای نظامی در خاک خود چه نیروهای آمریکایی چه هر نیروی دیگری نیاز ندارد، گفت: «دولتی که ۲۰۲۰ تشکیل شد، از روز اول گفتوگو با آمریکاییها درباره مساله خروج نیروهای این کشور را آغاز کرد.»
ناگفته نماند که یک سایت خبری نزدیک به دولت عراق گزارش داد که عباس در یک مصاحبه تلویزیونی وجود هرگونه پایگاه نظامی مستقل آمریکا در داخل این کشور را تکذیب کرد و گفت: «۶۰ درصد از نیروهای آمریکایی عراق را ترک کردهاند.» مشاور سیاسی نخستوزیر عراق افزود: «الکاظمی تلاش میکند قبل از پایان حضورش در این سمت، به پرونده حضور نیروهای آمریکایی در عراق پایان دهد و قصد او برای این کار جدی است و از آن دست نخواهد کشید. الکاظمی و کابینهاش نیروهای آمریکایی را با خود نیاوردند و همین طرفهایی که در حال حاضر روی کار هستند، آنها را با خود آوردند، و این الکاظمی نبود که عراق را به جنگ جهانی در خاکش کشاند که در آن موشک شلیک شود و مردم در این کشور به دست نیروهای آمریکایی کشته شوند.» او در ادامه گفت: «دور سوم گفتوگوی استراتژیک میان بغداد و واشنگتن بندهای عقبنشینی و تشکیل کمیتههای نظامی مشترک را تصویب کرد و نخستوزیر مخالف این بود که تنها از زاویه آمریکا به این موضوع رسیدگی شود.»
مقصد بعدی
نکته مهم اما در این میان سرنوشتی است که انتظار سامانههای پاتریوت را میکشند. پرسشی که باید مطرح کرد این بوده که حال که سامانههای مذکور بناست از خاورمیانه خارج شود، چه آیندهای انتظارشان را میکشد؟ پس از انتشار خبر روزنامه وال استریت ژورنال، سخنگوی پنتاگون ضمن تایید این خبر اعلام کرد که وزیر دفاع دستور خروج برخی سامانهها و نیروها از خاورمیانه را طی این تابستان داده است اما این تغییرات بر منافع امنیت ملی این کشور تأثیر نخواهد گذاشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «جسیکا مکنولتی»، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گفت: «لوید آستین، وزیر دفاع دستور خارج کردن برخی نیروها و تجهیزات از منطقه طی تابستان را داده است. این مسئله به طور ویژه درباره تجهیزات دفاع هوایی است. این تجهیزات برای نگهداری و تعمیرات که بسیار ضروری است به آمریکا بازگردانده میشود و تعداد دیگری به مناطق دیگر منتقل میشود.» این سخنگو توضیح نداد که آیا این تجهیزات مجدداً در منطقه اقیانوس هند و آرام مستقر خواهند شد یا خیر.
این در حالی است که پنتاگون قصد دارد تلاشش را روی مقابله با نفوذ چین متمرکز کند اما این سخنگو گفت که نمیتواند وارد جزئیات شود. سخنگوی مذکور اعلام کرد: «ما حضور نظامی پر قدرت خود را در منطقه حفظ میکنیم و اطمینان داریم که این تغییرات بر منافع امنیت ملی ما تأثیر نخواهد گذاشت. ما همچنین انعطافپذیری خود را برای بازگرداندن سریع نیروها به خاورمیانه در صورت لزوم حفظ کنیم.»
خروج سامانههای پاتریوت در حالی صورت میگیرد که تغییر در چیدمان نظامی آمریکا در منطقه همچنان ادامه دارد. یک منبع امنیتی در استان الانبار از ورود کاروان آمریکایی حامل تجهیزات جنگی به پایگاه هوایی «عین الاسد» در غرب این استان خبر داد. به گزارش المعلومه، این منبع امنیتی اعلام کرد که این کاروان آمریکایی حامل تجهیزات و ابزار جنگی بود که از استان بصره وارد پایگاه هوایی عین الاسد در منطقه «البغدادی» واقع در شهرستان «هیت» در غرب الانبار شد. منبع مذکور همچنین اعلام کرد که این کاروان آمریکایی تحت حمایت و حفاظت شرکتهای امنیتی آمریکایی و حمایت هوایی وارد این پایگاه هوایی شد. نیروهای آمریکایی حضور نیروهای خود را در داخل پایگاه «عین الاسد» به بهانههای نامشخص تقویت کردهاند. این منبع اعلام کرد که حرکت کاروانهای آمریکایی از مکانی به مکان دیگر به دفتر مصطفی الکاظمی، فرمانده کل نیروهای مسلح مربوط است و نیروهای امنیتی مستقر در مناطق غربی هیچ اطلاعاتی در مورد انتقال و حرکت این نیروها ندارند.
با توجه به مولفههای مذکور به نظر میرسد که آمریکا در حال تغییر مهرههای خود در منطقه است تا سیاست خارجه و کلان خود را پیش ببرد. باید منتظر ماند و دید که این تحولات به چه سمت و سویی سوق پیدا کرده و چه تاثیری بر اوضاع خواهد گذاشت.
گزارش: فرزاد سیفنیا
نظر شما