دست یاری به سمت کتاب

این روزها که عرصه بر ناشران و کتابفروشان حسابی تنگ شده است، وزارت ارشاد پس از تعطیلی حدود یک ماهه کتابفروشی‌ها بالاخره اعلام کرد که طرح  حمایت فصلی در بهار را اجرا می کند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، اگرچه شیوع کرونا موجب کاهش درآمد بسیاری از مشاغل شد اما در این میان ناشران و کتابفروشان بیشترین ضربه اقتصادی را خوردند. آن‌ها به عنوان تهیه‌کنندگان و فروشندگان محصول فرهنگی که معمولا دارای سطح درآمد میانی بودند اکنون با تعطیلی نشر و فروش کتاب و نبود خریدار، به صورت جدی مشکلات مالی دارند و به سمت ورشکستی حرکت می کنند.

ضرورت‌های وضعیت کرونایی کلانشهرهایی همچون تهران، کتابفروشی‌ها را با وجود تلاش  اتحادیه ناشران و کتابفروشان برای خروج این صنف از فهرست مشاغل درجه ۲ و ۳، به تعطیلی کشاند و حالا  تعطیلی کتابفروشی‌ها وارد هفته چهارم می‌شود. در این میان گره کاغذ نیز هر روز کورتر از دیروز می‌شود. قیمت کاغذ  که در ماه‌های پایانی سال گذشته از بندی ۳۷۰ هزار تومان به بندی ۶۲۰ هزار تومان افزایش یافته بود، پس از تعطیلات نوروزی در حالی که تنها ۳ روز از آغاز فعالیت بازار در سال جدید نگذشته بود با یک افزایش ناگهانی به بندی ۶۹۰ هزار تومان رسید. اگرچه این افزایش و کاهش‌های قیمت در بازار کاغذ در سال‌های گذشته نیزمسبوق به سابقه بوده است، ‌ اما به هرحال کاملاً محرز و آشکار است که صنعت نشر ایران توان کار کردن با کاغذ بندی ۷۰۰ هزار تومان را ندارد و حیات نشر تحقق وعده عرضه کاغذ دولتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی را طلب می‌کند. اما سهمیه ۴۰ میلیون دلاری کاغذ دولتی نیز که با ارز ۴۲۰۰تومانی در سال ۹۸ برای کاغذ اختصاص پیدا کرده بود، حالا پس از دو سال به اتمام رسیده است. دولت نیز که در روزهای پایانی خود به‌سر می‌برد، ظاهراً برنامه‌ای برای اختصاص دوباره ارز ندارد؛ این در حالی است که ارز سال ۹۹ تصویب شده است.

حالا آنها با توجه به شرایط اقتصادی، آن هم بدون هیچ حمایتی  تاریک ترین روزهای خود را می گذراند. مشتریان کتاب کمتر از همیشه شده و زنگ خطر بیکاری عده‌ای از فعالان این بخش به صدا  در آمده است.در این میان اما معاون فرهنگی وزیر ارشاد که  دو هفته پیش، از لغو طرح حمایتی کتاب در فصل بهار به دلیل برگزاری مجازی نمایشگاه کتب دینی و قرآنی خبر داده بود روز گذشته، پس از تعطیلی حدود یک ماهه کتابفروشی‌ها از موضع کوتاه آمد و اعلام کرد که طرح فصلی بهارانه اجرا می‌شود.

محسن جوادی درباره حمایت از کتابفروشی‌ها گفت: «با توجه به برگزاری نمایشگاه کتاب‌های دینی و قرآنی در اردیبهشت، یکی از پیشنهادها این بود که طرح فصلی بهار برگزار نشود. اما با توجه به تعطیلی کتابفروشی‌ها طی هفته‌های اخیر به دلیل وضعیت قرمز شهرها، تصمیم گرفتیم بهار کتاب هم داشته باشیم. بنابراین در تلاش هستیم پس از اتمام نمایشگاه مجازی قرآن، طرح فصلی بهارانه را اجرایی کنیم. معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد همچنین تصریح کرد: احتمالاً در تابستان هم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار خواهد شد، از این رو باید فاصله‌ای میان این‌ها وجود داشته باشد. از سویی هم به دلیل افزایش تقاضای کتاب در فصل تابستان، ممکن است طرح فصلی تابستانه هم برگزار شود و برگزاری این دو در تابستان منافاتی با هم ندارند.»

هرچند استقبال از این شیوه جدید برگزاری به صورت مجازی، قابل مقایسه با حضور میلیونی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در محل برگزاری نمایشگاه‌ها و شهر آفتاب و مصلی نیست، اما آمار نشان می دهد که نخستین نمایشگاه مجازی کتاب در بخش سودآوری و جبران خسارت ناشران تا حد قابل توجهی، خوب عمل کرده و استقبال از این نمایشگاه توانسته تا حد زیادی بار روانی و اضطراب ناشی از برگزاری مجازی بزرگترین رخداد فرهنگی کشور و همچنین خسارت های مالی یک سال اخیر را کاهش دهد.

کد خبر: 14687

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =