به گزارش آتیهآنلاین، در حالی که مذاکرات بین ایران و کشورهای گروه 1+4 در جریان است، سید عباس عراقچی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران تنها در خصوص گام نهایی جهت رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران گفتوگو میکند و شایعاتی نظیر طرحهای گام به گام یا توافق موقت، بیپایه و اساس است.
مذاکرهکننده ارشد کشورمان در وین، همچنین خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران، همانگونه که مقام معظم رهبری تاکید کردند به هیچ وجه اجازه فرسایشی شدن مذاکرات را نخواهد داد و در عین حال برای رسیدن به نتیجه شتاب و تعجیل نیز نخواهد کرد و تصریح دارد که گفتوگوها باید با دقت و با حفظ منافع و مواضع قطعی کشور انجام شود.
عراقچی در پایان اشاره کرد که هرگونه تصمیمی در خصوص روند و نتایج گفتوگوها، در تهران اتخاذ خواهد شد و تیم مذاکرهکننده گزارش خود را از وضعیت مذاکرات به طور مستمر به مقامات عالی رتبه ارائه میکند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه هم با اعلام «پیشرفتهای مثبت» در مذاکرات احیای برجام در وین، گفته است «موضوعاتی در این سطح» در شورای عالی امنیت ملی بررسی میشود و به امضای رهبر جمهوری اسلامی میرسد. او این سخنان را روز دوشنبه، ۳۰ فروردین، در جریان نشست خبری هفتگی و در پاسخ به سوالی درباره مبنی بر «خواسته برخی از نمایندگان مجلس» برای تصویب «تصمیمات اخذ شده در وین» توسط مجلس مطرح کرده است.
در همین رابطه، روز گذشته نصرالله پژمانفر، عضو هیئت رئیسه مجلس، گفت: «تصمیمات وین بدون تصویب مجلس قابلیت اجرایی ندارد». نمایندگان منتقد رویکرد دولت در مذاکرات وین میگویند با برداشته شدن مرحلهای تحریمهای آمریکا مخالف هستند و باید همه تحریمهای مدنظر ایران برداشته شود. آنها همچنین خواستار تعیین یک مهلت زمانی مشخص برای راستیآزمایی برداشته شدن تحریمها هستند. علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، نیز گفته بود "اساس راستی آزمایی اقدامات آمریکاییها باید توسط مجلس صورت گیرد و دولت صلاحیت راستی آزمایی در این حوزه را ندارد." این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه گفته مسیر راستیآزماییها یک مسیر کاملاً فنی و تکنیکی» بین سازمانهاست و وزارت امورخارجه «هماهنگکننده تمامی این اقدامات خواهد بود.
رویترز هم گفته دیپلماتها میگویند گامهای تعیین شده توسط هر طرف ممکن است به ارائه یک راه حل بیانجامد، در حالی که مقامات ایرانی به رویترز گفتند که مذاکرات پرریسک در وین ممکن است به حصول یک توافق موقت بیانجامد که با ایجاد فضا برای دیپلماسی، رسیدن به یک توافق پایدار را ممکن سازد. یکی دیگر از مقامات ایران گفت اگر توافق سیاسی در مورد اقدامات فنی برای رفع کلیه تحریمها حاصل شود، تهران ممکن است در ازای آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران در سایر کشورها، غنیسازی تا خلوص ۲۰ درصد را تعلیق کند. ایران گفته است از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۲۰ میلیارد دلار از درآمد نفتیاش در کشورهایی مانند کره جنوبی، عراق و چین تحت رژیم تحریمهای ایالات متحده مسدود شده است.
در همین حال رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز در گفتوگو با سایت اکسیوس گفت که "انتخابات پیش رو در تهران عاملی در تصمیمگیری و سرعت بخشیدن به مذاکرات مربوط به احیای برجام نیست." جو بایدن و تیم وزارت خارجه و شورای امنیت ملیاش از دوران مبارزات انتخاباتی سال گذشته همواره بر هدف خود برای احیای برجام تاکید کردهاند. از نظر تیم بایدن، با وجود ایراداتی که مخالفین برجام در آمریکا نسبت به این توافق وارد میکنند، فعلا نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خصوص در چارچوب پروتکل الحاقی که نظارتها را در بالاترین سطح ممکن فراهم میآورد، مهمترین ابزار برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است. از این منظر زنده کردن برجام به عنوان یک راه حل موقت برای آمریکا اهمیت دارد.
موقت به این دلیل که بایدن با استفاده از این توافق، گامهای بیشتری را برای توافقات بیشتر با ایران بردارد و از همین جهت نیازمند یک توافق اولیه با ایران است. در شرایطی که ایران هم راضی به مذاکرات بعدی باشد. البته چون این موضوع در تضاد با راهبرد کشور است احتمالا برای تیم آمریکایی برخلاف گفته رابرت مالی باید اهمیت ویژه ای داشته باشد. چرا که اگر یک دولت با رویکرد متفاوت با دولت فعلی روی کار بیاید زمان زیادی از ایالات متحده برای رسیدن به توافق با یک دولت محافظه کار تلف خواهد شد که این برخلاف راهبرد امنیت ملی آمریکا علیه چین است.
نظر شما