کشف یک توطئه

با گذشت بیش از ۲۴ ساعت از کودتای عقیم در اردن اگرچه کشورهای عربی از اقدام پادشاه این کشور حمایت کردند اما این حمایت‌ها بازهم پشت‌پرده بهم‌ریختگی در اَمان را صرفاً پنهان می‌کند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، در واپسین ساعات روز شنبه روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گزارش داد که مقامات اردن، ولیعهد سابق و ۲۰ نفر دیگر را به اتهام تهدید امنیت و ثبات کشور دستگیر کردند. با گذشت تنها یک ساعت از انتشار خبر از سوی واشنگتن پست، خبرگزاری رسمی اردن (پترا) با انتشار گزارشی از بازداشت مقام‌های امنیتی از جمله باسم عوض الله (رییس اسبق دیوان پادشاهی و فرستاده ویژه اردن به عربستان) و الشریف حسن بن زید از مقامات امنیتی اردن خبر داد به گزارش این خبرگزاری این افراد به دلایل امنیتی بازداشت شده‌اند و تحقیقات در خصوص آنان جریان دارد.

کودتای عقیم!

براساس ادعای این روزنامه آمریکایی، شاهزاده حمزه بن حسین در حال حاضر در کاخ خود در امان در حصر خانگی به سر می‌برد و این در حالی است که برخی مسئولان در کاخ پادشاهی اردن در مصاحبه با خبرنگار واشنگتن پست خبر از یک توطئه پیچیده داده‌اند. به گفته منابع واشنگتن پست در کاخ پادشاهی امان، بازداشت برخی افراد شناخته شده و شاغل در برخی مناسب دولتی کماکان ادامه دارد و در این میان دستگیری یکی از افراد اثرگذار در دستگاه حاکم بیش از سایر بازداشت‌ها توجه رسانه‌ها و افکار عمومی در داخل اردن را به خود جلب کرده است. این مسئولان که خواستند نامشان محفوظ بماند، به واشنگتن پست گفتند این توطئه همچنین رهبران قبایل و مسئولان دستگاه‌های امنیتی را نیز شامل شده است.

شبکه خبری المیادین نیز در گزارشی مشروح به نقل از واشنگتن پست اعلام کرد که این بازداشت‌ها به دنبال آنچه «برنامه‌ریزی» برای توطئه جهت براندازی حکومت عبدالله دوم، پادشاه فعلی اردن بوده در دستور کار عناصر امنیتی اردن قرار گرفته است.

یک مسئول امنیتی سرویس اطلاعاتی اردن در گفت‌وگو با خبرگزاری رسمی این کشور خاطرنشان کرد: «چند تن از اعضاء خاندان پادشاهی حاکم نیز در کنار رهبران عشایر و افسران امنیتی در نقشه براندازی پادشاهی اردن و حکومت وی دست داشته که برخی بازداشت و پرونده تعدادی دیگر در حال بررسی است».

با وجود اینکه این قبیل اقدامات در اردن بی سابقه بوده اما شناسایی و خنثی‌سازی چنین توطئه‌ای که از سوی برخی مقامات امنیتی این کشور با نام کودتا مطرح شده، واکنش‌های مختلفی را در عرصه بین‌الملل به همراه داشت. به دنبال انتشار اخباری مبنی بر کودتا در اردن، کشورهای عربی و غربی همبستگی و حمایت خود را از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت اعلام کردند.

شبکه خبری اسکای نیوز عربی بلافاصله بعد از اعلام اردن درباره بازداشت شخصیت‌های مهم و انتشار اخبار در رسانه‌های غربی مبنی بر توطئه برای کنار زدن عبدالله دوم، پادشاه اردن، خبرهای گوناگونی را در خصوص واکنش برخی کشورهای عربی و غربی منتشر کرد که همگی حاکی از اعلام همبستگی برخی دولت‌ها با اَمان بود.

موج حمایت‌ها

در همین راستا دفتر پادشاهی عربستان در بیانیه‌ای بر حمایت کامل خود از اردن و اقدامات اتخاذ شده از سوی عبدالله دوم و شاهزاده حسین بن عبدالله، ولیعهد این کشور برای حفظ امنیت و ثبات اعلام کرد.

همچنین دولت قطر نیز همبستگی و حمایت کامل خود را از اردن و تصمیمات پادشاه این کشور برای حفظ امنیت و ثبات و تقویت روند پیشرفت و شکوفایی اعلام و تأکید کرد که امنیت و ثبات اردن بخش جدایی ناپذیر از امنیت و ثبات قطر است و روابط استراتژیک میان دو کشور، دژ محکمی در برابر تلاش‌ها برای برهم زدن امنیت و ثبات دو کشور و منطقه است.

از سوی دیگر ریاست‌جمهوری مصر هم در بیانیه‌ای حمایت خود را از تلاش پادشاه اردن برای حفظ امنیت این کشور اعلام و تأکید کرد که امنیت و ثبات اردن بخش جدایی ناپذیر از امنیت جهان عربی است.

کویت نیز از این دومینو غافل نماند و وزارت خارجه این کشور در بیانیه‌ای اعلام کرد که اقدامات پادشاه و ولیعهد اردن برای حفظ امنیت و ثبات این کشور را تأیید می‌کند. در ادامه واکنش‌ها دربار پادشاهی بحرین هم به دنبال اظهارنظر کشورهای حاشیه خلیج بلافاصله با انتشار بیانیه‌ای مواضع رسمی دولت خود را در قبال چنین رخدادی در اردن در اختیار رسانه‌ها قرار داد. در همین رابطه حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین در بیانیه‌ای حمایت کامل خود را از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و ثبات اعلام کرد.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما از پادشاه، دولت و مردم اردن و اقدامات اتخاذ شده از سوی پادشاه برای حفظ امنیت و ثبات حمایت می‌کنیم؛ چراکه امنیت و ثبات اردن به نفع فلسطین است».

سعد حریری، نخست‌وزیر مکلف لبنان در توییتی نوشت: «امنیت و ثبات اردن یک پایه و اساس برای امنیت جهان عرب است. ما از اردن برای دفاع از دستاوردهای مردم و حمایت از ثبات و عدم مداخله در امور این کشور حمایت می‌کنیم». مواضع لبنان به نخست‌وزیر مکلف محدود نماند و میشل عون، رئیس جمهور لبنان نیز اعلام کرد که لبنان در برابر آنچه ممکن است بر ثبات و امنیت اردن تأثیر بگذارد، در کنار اردن خواهد ایستاد. رییس جمهوری لبنان علاوه بر اعلام رسمی در رسانه‌های لبنانی، در بیانیه‌ای در صفحه رسمی خود در توییتر نوشت که اردن در شرایط سخت همیشه در کنار لبنان بوده است.

واکنش‌ها به حوادث اردن به یمن هم رسید و وزارت خارجه این کشور بر حمایت صنعا از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و پایان دادن به هرگونه تلاشی برای برهم زدن ثبات در اردن تأکید کرد. بغداد و ابوظبی نیز در اقدامی مشابه مواضع خود نسبت به توطئه در اَمان را شفاف کرده و با انتشار بیانیه به حمایت همه جانبه خود از دولت قانونی اردن و پادشاهی این کشور تاکید داشتند.

در آخر باید به حمایت همه جانبه شورای همکاری خلیج فارس، سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب نیز اشاره کرد. این سازمان‌های منطقه‌ای بر حفظ ثبات در اردن تاکید داشته و معتقدند که امنیت منطقه و کشورهای عربی به امنیت اردن وابسته و متکی است. کشورهای حوزه عربی بر این باور هستند که پادشاه اردن به دلیل نقش خالصانه و بزرگ خود درباره خدمت به مسائل جهان عرب، جایگاه والایی در میان مردم اردن و جهان عرب دارد و بر همین اساس ثبات و امنیت در اردن همچون نسیمی بر همه مناطق عرب نشین تاثیر مستقیم و ملموسی دارد که می‌توان آنرا نوعی ترس دانست.

 گزارش: اردشیرحبیبی

کد خبر: 12239

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 4 =