تهدید امنیت غذایی بریتانیا؛ بحران نیروی کار در صنعت لبنیات
با ادامه کمبود نیروی کار در مزارع لبنی بریتانیا، کشاورزان هشدار میدهند این بحران میتواند امنیت غذایی و خودکفایی شیر کشور را با تهدید جدی روبهرو کند.

شرکت «آرلا» که نزدیک به یکسوم دامداران بریتانیا را نمایندگی میکند، اعلام کرد کمبود مزمن نیروی کار در مزارع به مرحلهای رسیده است که امنیت غذایی را تهدید میکند. این شرکت که بزرگترین تعاونی لبنی کشور است تشدید تهدید امنیت غذایی را ناشی از برگزیت و همهگیری کووید-۱۹ میداند.
بر اساس تازهترین نظرسنجی سالانه از ۱۹۰۰ دامدار عضو آرلا، پنج نفر از هر شش کشاورزی که به دنبال جذب نیرو بودهاند، یا هیچ متقاضی واجد شرایطی دریافت نکردند یا تعداد درخواست متقاضیانشان بسیار اندک بوده است. این مشکل که در سال ۲۰۲۱ توسط ۷۹ درصد کشاورزان گزارش شده بود، امسال تبدیل به مشکل ۸۴ درصد از آنها شده است.
این در حالی است که دولت بریتانیا در چارچوب استراتژی غذایی آینده خود، بر جذب استعداد و توسعه مهارتها تأکید میکند. اگرچه بسیاری از تولیدکنندگان لبنی معتقدند سیاستهای فعلی برای جبران شکاف نیروی کار کافی نیست.
آمارها تصویر نگرانکنندهای ترسیم میکنند: 6/48 درصد از دامداران معتقدند که حفظ نیروی کار نسبت به پیش از برگزیت و همهگیری کرونا سختتر شده و فقط ۵ درصد معتقدند شرایط بهبود یافته است. در همین بازه، بیش از ۱۳ درصد گفتهاند اگر اوضاع تغییر نکند، در ۱۲ ماه آینده مزرعه را ترک خواهند کرد و ۶ درصد نیز ناچار به کاهش تولید شیر شدهاند.
طبق دادههای «هیئت توسعه کشاورزی و باغبانی» (AHDB)، در سال منتهی به آوریل ۲۰۲۵ حدود ۲۰۰ دامدار لبنی از صنعت خارج شدهاند و تعداد کل تولیدکنندگان به ۷۰۴۰ نفر کاهش یافته است. پرسش جدی اینجاست که آیا ادامه این روند، خودکفایی فعلی بریتانیا در تأمین شیر مایع را از بین خواهد برد؟
اما نکته جالب آن است که با وجود کاهش شمار تولیدکنندگان، حجم تولید لبنیات آرلا ثابت مانده است؛ پدیدهای که به روند تجمیع مزارع و افزایش اندازه گلهها نسبت داده میشود.
باس پادبرگ مدیرعامل آرلا، در گفتوگویی با رسانهها هشدار داد: «تأثیر واقعی این کمبود نیروی کار را میتوان در افزایش هزینهها و کاهش تولید دید. این اثرات نهایتا در قیمت و دسترسی به محصولات لبنی در قفسه فروشگاهها منعکس خواهد شد.»
مشکل کمبود نیروی کار با ساختار سنی صنعت نیز گره خورده است؛ تقریبا نیمی از کشاورزان لبنی بالای ۵۵ سال دارند و ورود نسل جوان عمدتا در مزارع خانوادگی و موروثی اتفاق میافتد. تنها ۳ درصد پاسخدهندگان گفتهاند نسل اول کشاورزی در خانواده خود هستند.
جمعبندی این یافتهها روشن است: اگر اقدامهای عملی مشترکی از سوی صنعت، دولت و بخش آموزش برای جذب نیروی جوان و ماهر انجام نشود، صنعت لبنی بریتانیا ممکن است در مسیر کاهش تولید و افزایش وابستگی به واردات قرار گیرد؛ سناریویی که پیامدهای مستقیم بر امنیت غذایی کشور خواهد داشت.





