ترویج مهربانی؛ مهم‌ترین پیام برگزاری یلدا

سیدحسن موسوی چلک در گفت‌وگو با آتیه‌آنلاین مراسم «شب یلدا» را از جمله یادگاران ماندگار فرهنگ غنی و کهن ایرانی و فرصت مغتنم ایجاد خلق شادی و ترویج مهربانی خواند و گفت: یلدا شبی‌که هرچند دقیقه‌ای بیش طولانی‌تر نیست اما عامل تقویت و پایداری باورها، دوستی‌ها و همدلی ملی و به نوعی برگی از هویت زرین ایران زمین به شمار می‌آید.

موسوی‌چلک با تأکید بر اینکه یلدا اهمیت باهم بودن اعضاء خانواده‌ها را به عنوان بخشی از روابط انسانی سالم یادآور می‌شود، افزود: شبی که به نوعی لزوم ترویج اخلاق و احترام به بزرگترها را یادآور می‌شود در گفت‌وگوهای اعضاء خانواده کودکان، نوجوانان و جوانان با فرهنگ خود بیشتر آشنا می‌شدند و ارتباط بین نسلی راحت‌تر صورت می‌گرفت.

وی با اشاره به اینکه یلدا از قدیم‌الایام فرصتی برای ترویج عملی صله رحم بود، گفت: معمولاٌ در شب‌های یلدا علاوه بر خوراکی‌های که مادران عزیز و زنان خانواده‌ها از مدت‌ها قبل تدارک آن را می دیدند، یک دقیقه طولانی‌تر شدن شب بهانه‌ای بود برای این که فرصت‌هایترویج مهربانی؛ مهم‌ترین پیام برگزاری یلدا شادمانه را در کنار اعضاء خانواده و کسانی که دوست داریم، ایجاد کنیم.

او افزود: ایرانیان در این جشن، طولانی‌ترین شب سال را با سرمای هوا در یک محفل گرم و صمیمی خانوادگی و دوستانه همراه با انقلاب زمستانی که در طبیعت شکل می‌گیرد را به صبح می‌رسانند و خاطراتی خوش و شیرین را از باهم بودن خلق می‌کنند که لذت آن تا سال بعد باقی می‌ماند و سال‌ها و سال این مراسم شیرین را تکرار می‌کنند و با اطمینان از گذران روزگاران خوب به فرزندان خود منتقل می‌کنند.

موسوی‌چلک موسیقی و آوازهای محلی را بخشی از مراسم شب یلدا خواند و گفت: برای من خاطرات شیرین شب‌نشینی شب یلدا فراموش ناشدنی هستند. همیشه منتظر بودم که شب یلدا بیاید و این خاطرات را هر چند گاهی اوقات تکراری اما جذاب را بشنوم.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی با تأکید بر این باور که در سایه روابط انسانی سالم کیفیت زندگی بهتر خواهد شد، افزود: در سایه تقویت چنین روابطی سلامت روانی و اجتماعی افراد را در جامعه بیشتر شاهد خواهیم بود که می‌تواند تاثیرات چشمگیری در کاهش آسیب‌های اجتماعی در خانواده و در نتیجه در جامعه داشته‌باشد و محبت و صمیمیت را در میان افراد خانواده افزایش دهد.

او در بیان تغییرات ایجاد شده شیوه برگزاری شب یلدا امروز نسبت به گذشته گفت: از جمله ویژگی های یلدای قدیم این بود که در آن زمان‌های کمی دورتر تجملات و زرق و برق‌ها کم بود، وقتی بستگان برای شب چله دور هم جمع می‌شدند، هرکسی یکی از محصولات باغ و مزرعه خود را می آورد همه در خانه یکی از بزرگان فامیل جمع می‌شدند می‌گفتند، می‌خندیدند و شاد بودند، ضمن تعریف داستان‌های کهن، حافظ‌خوانی و شاهنامه‌خوانی می‌کردند و با جشن و سرور شب را به صبح می‌رساندند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی اضافه کرد: اگرچه این روزها تجملات زیادتر شده است و به اصطلاح با افزایش هزینه‌ها مزه شب چله قدیم را نمی چشیم اما باز این آیین از جمله آیین‌هایی است که خوشبختانه با هر کم وکیفی همچنان ماندگار شده است.

موسوی‌چلک با اشاره به اینکه مهم‌ترین پیام برگزاری یلدا می تواند ترویج مهربانی باشد، گفت: یکی از کاردکردهای شب یلدا همراه با برگزاری جشن، افزایش صمیمت میان اعضای خانواده است، نیاکان ما به خوبی درک کرده بودند که زندگی بدون شادی میسر نمی‌شود و بهانه‌های مختلفی از جمله شب یلدا را پیدا کردند که در فصل سرد سال با دورهمی‌های خانوادگی، محبت را به یکدیگر هدیه می‌دادند

او افزود: کمرنگ شدن مهربانی موضوع آزاردهنده‌ای است که امروز از آن رنج می‌بریم که می‌توان از فرصت یلدا برای نهادینه‌سازی فرهنگ گفت‌وگو بهره بجوییم چرا که چیزی غیر از محبت و صمیمیت نمی‌تواند فضای روابط ما را در این عصر تلطیف کند. همیشه باید از در کنار هم بودن لذت ببریم.

رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران تأکید کرد که یکی از مشکلات خانواده‌های امروزی فرصت کم برای گفت و گو کردن ا دانست و گفت: این فرصت محدود می‌تواند در روابط بین اعضاء خانواده‌ها تأثیرات منفی بر جای بگذارد. شاید نیاکان ما که سواد رسمی(تحصیلات دانشگاهی) مثل خانواده‌های امروزی نداشتند اما این را خوب متوجه شده بودند که باید فرصت‌های برای دورهمی و گپ وگفت ایجاد کنند. اگر به خاطرات خود رجوع کنیم حتما بسیاری از شب نشینی‌ها را به خوبی به خاطر می‌آوریم که از جمله کارکرد های شب نشینی همین گفت وگوها بود.

وی تصریح کرد: موضوع دیگر این که نسل جدید دارند بسیاری از آیین‌ها و مراسم خوب گذشته را فراموش می‌کنند یا کم اهمیت‌تر جلوه می دهند. ضمن پذیرش برخی از تغییرات در جامعه در طول زمان و متناسب با نیاز روز جامعه و اقتضاء شرایطی که نسل جدید در ان هستند اما نباید اینگونه تلقی شود که تمام آنچه که نیاکان ما داشتند و یا عمل می‌کردند الزاماٌ الان خوب نیستند.

موسوی چلک برگزاری جشن‌هایی مانند یلدا را بهانه‌ای برای یادآوری ابراز علاقه و دوست داشتن یکدیگر دانست و گفت: یلدا باید لذت باهم بودن را به ما بچشاند. چرا که موضوعی که باعث ماندگاری آیین‌هایی مانند یلدا شده است، کارکرد این چنینی است که اگر غیر این مهم بود یلدا تا امروز باقی نمی‌ماند.

وی در ادامه به برخی دیگر از کارکردهای شب چله این گونه اشاره کرد که مشارکت اعضاء خانواده و بستگان در تهیه ملزومات برگزاری این آیین کهن، شادی گروهی در کنار همدیگر، آشتی کردن افرادی از خلانواده که به هر دلیلی با هم قهر بودند یا کدورتی بین آنها بود، افزایش صمیمیت بین آنان، تقویت ارتباط بین نسلی، و... از جمله این کارکردها هستند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه همه باید تلاش کنیم که این آیین ها حفظ شود، گفت: بیائیم با خلق فرصت‌های باهم بودن و شادمانه زندگی‌کردن تلاش کنیم در این شرایطی که فشارهای مختلف و سنگین را نیز تجربه می‌کنیم حال خود و اطرافیان را خوب کنیم.

کد خبر: 76806

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 5 =